Webversie Best Practices Leidraad voor asieladvocaten online
Webversie Best Practices Leidraad voor asieladvocaten online
Zoals u wellicht heeft vernomen, is het papieren handboek Best Practice Guide Asiel (bij de hand in asielzaken) uit 2012 geactualiseerd en aangepast. Het resultaat is een online versie waarmee de toegankelijkheid en effectiviteit voor het lezen en zoeken van informatie enorm is verbeterd. De gids staat sinds 1 juli online.
Deze online versie bevat ook links naar relevante bronnen en informatie. Omdat het een online versie betreft kan deze ook makkelijk steeds worden geactualiseerd.
Inhoud en sociaal-emotionele aspecten
Op inhoud is vooral veel meer geschreven op de praktijk; wat wordt verwacht van een advocaat in een asielzaak en wat zijn de aandachtspunten bij bijzondere aspecten van de zaak, zoals bijvoorbeeld een Dublin, minderjarigheid, medische aspecten of mensenhandel. Daarnaast besteedt de gids aandacht aan de sociaal-emotionele aspecten, zoals hoe je omgaat met je cliënt, rekening houdend met taal, cultuur, achtergrond en andere persoonlijke omstandigheden. Want juist bij deze groep van rechtzoekenden is -naast juridische kennis- de sociale interactie belangrijk om een vertrouwensband op te bouwen en de cliënt optimaal bij te kunnen staan.
Over de Best Practice Guide
Het project kwam voort uit het eerdere initiatief voor Rechtshulppakketten asiel dat echter uiteindelijk is stopgezet door minister Weerwind. Sinds juli 2023 zijn acht advocaten gaan schrijven en vervolgens heeft de leescommissie, met afvaardiging van VWN, specialistenverenigingen advocatuur, advocaten, wetenschap, rechtspraak, directie Migratiebeleid en de RvR meegelezen en commentaar gegeven.
Uiteraard hopen we vooral dat u als gebruiker veel baat zult hebben bij deze Leidraad en de vorm waarin deze nu is gepubliceerd. Natuurlijk is geprobeerd, mede na tests met een aantal gebruikers, om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de wensen van de advocatuur om de Leidraad van wezenlijke meerwaarde te laten zijn voor uw praktijk.
Dat betekent niet dat er wellicht nog verbeterpunten of andere suggesties opkomen bij u als gebruiker. U kunt daarvoor de ‘contactbutton’ op de site gebruiken om ons daarover te informeren. De button ‘over deze Leidraad’ geeft meer informatie over de aanleiding, het doel en de personen die hebben meegewerkt aan dit project.
We hopen dat u deze leidraad in de digitale vorm kunt waarderen en de meerwaarde ervaart. Nieuwsgierig geworden? Neem dan een kijkje op www.bestpracticesleidraad.nl.
Veel leesplezier!