Nieuwsbrief subsidieregeling Mijnbouwschade
Over deze update
Met deze nieuwsbrief houden wij u graag op de hoogte over belangrijke ontwikkelingen en aandachtspunten rondom de subsidieregeling Mijnbouwschade.
De subsidieregeling maakt kosteloze rechtsbijstand en mediation voor eigenaren van gebouwen (conform art. 1 van de Woningwet) mogelijk, die vanwege schade of versterking als gevolg van aardgaswinning en gasopslag bijstand nodig hebben in het schade- of versterkingsproces. De subsidieregeling wordt uitgevoerd door de Raad voor Rechtsbijstand en matcht advocaten en mediators aan gedupeerde eigenaren.
Introductie Werkgroep Mijnbouwadvocaten
De Raad voor Rechtsbijstand en de NOvA hebben in oktober 2023 de Werkgroep Mijnbouwadvocaten opgezet. Deze werkgroep geeft gehoor aan de wens tot kennisuitwisseling en feedback over de subsidieregeling voor rechtsbijstand en mediation.
Taak Werkgroep
De taak van de Werkgroep is het voeden van de Raad voor Rechtsbijstand, de NOvA, en andere betrokkenen (waaronder de politiek en media) met informatie en signalen over de werking van de subsidieregeling enerzijds, en de manier waarop de procedure tot schadeherstel is vormgegeven anderzijds. Ook is de Werkgroep een gesprekspartner voor bijvoorbeeld de NCG en het IMG.
De bij de Werkgroep betrokken advocaten en mediators hebben al voordat de regeling in werking trad ervaring opgedaan in het bijstaan van gedupeerden in het aardbevingsgebied.
Zij werken intensief met de regeling. Door hun ervaring met het toepassen van de regeling zijn zij bij uitstek geschikt om feedback te geven en te signaleren. Deze inzichten stellen hen in staat om adviezen te geven over mogelijke verbeteringen, noodzakelijke aanvullingen en gewenste aanpassingen in de regeling. Tegelijkertijd is er onder deze professionals behoefte aan kennis- en ervaringsuitwisseling. Deels omdat het een nieuwe regeling betreft, maar ook vanwege het dynamische karakter van het werkveld.
De Werkgroep bestaat uit negen advocaten en wordt ondersteund door een secretaris. Er wordt tweewekelijks vergaderd om signalen en knelpunten te bespreken. Zodra er toevoegingen voor mediation zijn verstrekt, zal er actief worden gezocht naar een deelnemer voor mediation.
Mocht u in uw praktijkuitoefening inhoudelijke problemen ervaren of wilt u een signaal afgeven, dan kunt u contact opnemen met de voorzitter van de Werkgroep, mr. Anna Kwint ([email protected]). Zij kan deze zaken onder de aandacht van de Werkgroep brengen.
Beleid Raad bij toevoegingen Mijnbouwschade
Meerdere toevoegingen voor 1 gedupeerde?
In een aantal gevallen kan er een afzonderlijke toevoeging worden verleend, terwijl het dezelfde gedupeerde betreft. Dit kan in de volgende gevallen:
- Het gaat om verschillende gebouwen.
- De aanvragen hebben betrekking op zaken bij zowel IMG als NCG.
- De aanvragen hebben betrekking op verschillende fases. Bijvoorbeeld: één bevindt zich in de fase zienswijze/bezwaar en één in de fase van beroep.
- Er zijn meerdere aanvragen voor schadevergoeding uit verschillende periodes in behandeling, waardoor er wezenlijk andere werkzaamheden moeten worden verricht door de rechtsbijstandverlener. De Raad neemt aan dat hiervan in ieder geval sprake is als tussen de aanvragen tot schadevergoeding een half jaar of meer is verstreken en de zaken niet door het IMG zijn samengevoegd.
- De aanvragen hebben in dezelfde fase betrekking op materiële schade en immateriële schade en hiervoor moeten aparte aanvragen ingediend worden bij het IMG.
Wilt u meer weten over de subsidieregeling en het beleid van de Raad? Hieronder vindt u de pagina met de meest gestelde vragen.
Webinar en uitlegvideo subsidieregeling: terugkijken en delen
Op 5 november vond een webinar plaats waarin uitleg werd gegeven over de subsidieregeling. De doelgroep bestond uit professionals die direct contact hebben met gedupeerden, zoals woonbegeleiders bij de gemeente. Naast een uitleg over de subsidieregeling was er ook veel aandacht voor de mogelijkheid van mediation.
Het webinar is opgenomen en kunt u terugkijken. Onderdeel van het webinar is een video van ongeveer twee minuten waarin eenvoudig wordt uitgelegd wat de subsidieregeling inhoudt. U kunt deze video (zie hieronder) uiteraard delen op uw website of bijvoorbeeld via social media.
Opleidingsdagen 2024 en vooruitblik op vervolg 2025
Op 21 november jl. vond de vijfde en laatste opleidingsdag Mijnbouwschade Groningen plaats. Heeft u de verplichte opleidingsdag niet gevolgd? Dan ontvangt u binnenkort bericht dat u wordt uitgeschreven voor deze subsidieregeling. Op 11 november 2025 wordt de opleidingsdag opnieuw georganiseerd. U kunt zich hiervoor opgeven via Verdiepingscursus mijnbouwschade en versterking 11 november 2025 | OSR. Wanneer u de verplichte opleidingsdag heeft gevolgd, kunt u zich (opnieuw) inschrijven voor de subsidieregeling.
Voor alle ingeschreven mediators en advocaten wordt gewerkt aan vervolgeducatie. In maart en oktober 2025 komen er hybride Kennisnetdagen Mijnbouwschade Groningen. Binnenkort hoort u meer over de vorm en de inhoud van deze Kennisnetdagen 2025.