Onderzoek naar motieven van advocaten en mediators voor in- en uitschrijving
Het Kenniscentrum Stelsel Gesubsidieerde Rechtsbijstand (hierna: het Kenniscentrum) van de Raad voor Rechtsbijstand (hierna: de Raad) gaat vanaf 2024, in opdracht van de Raad, via online enquêtes doorlopend onderzoek doen naar de motieven en drijfveren van sociaal advocaten en mediators om toevoegingen te gaan doen, zich van het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand uit te laten schrijven en/of zich van een specialisatie daarbinnen te laten uitschrijven. In dit bericht leest u o.a. meer over het doel van dit entry- en exitonderzoek, wat u kunt verwachten en waarom het belangrijk is dat u meedoet.
Aanleiding
Voldoende en kwalitatief goed aanbod van sociaal advocaten en mediators is van essentieel belang om te kunnen zorgen voor goede rechtsbijstand voor minder draagkrachtige rechtzoekenden. De Raad is verantwoordelijk voor de optimale organisatie en het borgen van goede gesubsidieerde rechtsbijstand en mediation voor deze rechtzoekenden. Het Kenniscentrum van de Raad monitort het aanbod van advocaten en mediators. Onderzoek toont aan dat het aanbod onder druk staat. Ondanks het feit dat er nu nog geen sprake lijkt van tekorten, is de verwachting dat deze al op kortere termijn kunnen ontstaan. Vergoedingen en inkomen, bekendheid en beeldvorming onder rechtenstudenten en jonge advocaten en innovatie in de bedrijfsvoering zijn volgens het onderzoek belangrijke factoren. Er zijn verschillende acties vanuit het ministerie van Justitie en Veiligheid en diverse andere partijen gaande om de aantrekkelijkheid van het vak te vergroten.
Doel en belang van het onderzoek
Met het entry- en exitonderzoek krijgt de Raad in beeld wat de ‘push- en pullfactoren’ zijn: de Raad krijgt hiermee beter inzicht in de redenen voor advocaten om toevoegingen te gaan doen, zich van het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand uit te laten schrijven of zich van een specialisatie daarbinnen te laten uitschrijven. Dit kan verdere aanknopingspunten bieden om de duurzaamheid van de sociale advocatuur en mediation te borgen.
Wat kunt u verwachten?
In februari 2024 start het Kenniscentrum met het versturen van de eerste enquêtes. Alle advocaten die zich in januari 2024 hebben laten inschrijven of (geheel of voor een specialisatie) hebben laten uitschrijven, ontvangen deze per e-mail. Op een later moment stuurt het Kenniscentrum ook mediators een enquête.
Uw deelname is belangrijk
Met een grotere respons krijgen wij een beter beeld van de entry- en exitmotieven en kunnen we ervoor zorgen dat het aanbod van sociaal advocaten en mediators op adequaat niveau blijft. We waarderen het daarom als u meedoet!
Periodieke terugkoppeling resultaten
Periodiek rapporteert het Kenniscentrum aan de Raad over de onderzoeksresultaten en publiceert deze op de website. Zo kan eenieder die belang heeft bij of geïnteresseerd is in wat sociaal advocaten en mediators beweegt en welke veranderingen in motieven optreden, hiervan kennisnemen. Uiteraard informeren wij u daarover t.z.t. via onze nieuwsbrief. De Raad beziet op basis van de resultaten welke verdere verbeteringen helpen het vak aantrekkelijker te maken en gaat daar, waar de Raad zelf aan zet is, mee aan de slag.
Vragen?
Heeft u inhoudelijke vragen over het entry- en exitonderzoek? Neem dan contact op met het Kenniscentrum Stelsel Gesubsidieerde Rechtsbijstand via [email protected].