Oproep voor advocaten en mediators rechtsbijstand gedupeerden mijnbouwschade Groningen
Binnenkort kunnen gedupeerden van de mijnbouwschade Groningen kosteloze rechtsbijstand krijgen. De subsidieregeling die de Raad voor Rechtsbijstand voor dit doel heeft vastgesteld treedt op korte termijn in werking en geldt dan met terugwerkende kracht vanaf 1 juli 2023. Voor de uitvoering van de regeling zijn advocaten en mediators nodig. De Raad roept advocaten en mediators op om deel te nemen aan deze subsidieregeling.
Kosteloze rechtsbijstand
De regeling is er speciaal voor eigenaren van een gebouw die te kampen hebben met schade als gevolg van gaswinning en gasopslag in Groningen en directe omgeving. Een advocaat of mediator is mogelijk bij:
- Het indienen van een zienswijze op een schaderapport van het IMG[ (Home - Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) (schadedoormijnbouw.nl) ) 1];
- De afwikkeling van de schade door het IMG;
- Het leveren van inbreng bij de NCG[ 9 NCG | Nationaal Coördinator Groningen (nationaalcoordinatorgroningen.nl) )2] na de beoordeling van het gebouw (met het oog op de voorbereiding van het versterkingsbesluit);
- De uitvoering van de versterkingsmaatregelen;
- Het indienen van bezwaar, beroep en/of hoger beroep tegen een schadebesluit van het IMG dan wel een versterkingsbesluit van de NCG.
Ook de bijstand door de mediator is in de verschillende trajecten (schade en versterking) en fases mogelijk. Die bijstand kan zowel op initiatief van de eigenaar als van de advocaat gebeuren.
Een extra mogelijkheid is de bijstand van een bouwkundig of financieel adviseur die ingeschakeld kan worden.
In deze regeling gelden voor de eigenaren geen inkomens- en vermogenseisen en er is geen eigen bijdrage verschuldigd. Zowel de bijstand van een advocaat, mediator en bouwkundig/financieel adviseur is daarmee kosteloos voor alle getroffen eigenaren.
Voorwaarden voor deelname van advocaten en mediators
In afstemming met de Nederlandse orde van advocaten (NOvA) en de Mediatorsfederatie Nederland (MfN) zijn deelnamevoorwaarden opgesteld. Die voorwaarden zijn in de bijlage van de subsidieregeling opgenomen.
Voor advocaten geldt dat ze zijn ingeschreven bij de Raad of zich willen inschrijven en daarnaast minimaal twee jaar staan geregistreerd in het rechtsgebiedenregister van de NOvA op het gebied van het bestuursrecht en/of omgevingsrecht. Als alternatief geldt dat de major bestuursrecht of de hoofdpraktijk bestuursrecht van de beroepsopleiding is afgerond. Ook het gevolgd hebben van een door de Raad goedgekeurde cursus op het terrein van het bestuursrecht kan volstaan. Vergoeding van de kosten van een door Raad goedgekeurde cursus is mogelijk als deze cursus na inwerkintreding van de regeling wordt gevolgd.
Mediators dienen naast een inschrijving bij de Raad, ook minimaal drie jaar te zijn ingeschreven bij de MfN en onder meer praktijkervaring te hebben in één of meer van de volgende aandachtsgebieden:
- Overheid: bestuursrechtelijke zaken;
- Zakelijk: bouw en onroerend goed, omgeving en bouwzaken;
- Wonen: milieu en ruimtelijke ordening;
- Overheid: mediation in strafzaken (herstelrecht);
- Gezondheid: letsel (schade).
Naast onbesproken gedrag verwachten we verder van advocaten en mediators dat ze binnen een jaar nadat ze hun deelname aan de regeling zijn gestart, deelnemen aan een door de Raad aangewezen training, gericht op het effectief optreden in schade- en versterkingsprocedures aardbevingsschade. De Raad biedt deze training kosteloos aan.
Vergoeding voor rechtsbijstand
De basisvergoeding voor rechtsbijstand door advocaten bedraagt 40 punten per fase, in zowel het traject voor schadevergoeding als voor versterking. Aanvullend daarop zijn enkele toeslagen mogelijk, zoals bijvoorbeeld een onkostenvergoeding per zaak.
Mediators maken aanspraak op een vergoeding van 20 punten per fase, in het schadevergoedingstraject en het versterkingstraject. Verder hebben mediators ook recht op een onkostenvergoeding per zaak.
De puntentoekenning is gebaseerd op een inschatting van de tijd die rechtsbijstand en mediation kost. Die inschatting moet worden gezien in de context waarbij in de afgelopen jaren de spanningen tussen de eigenaren en de wederpartijen in hoge mate zijn opgelopen en daardoor zijn gejuridiseerd.
Uit tijdschrijfgegevens van advocaten en mediators kunnen we na de start van de regeling afleiden of de puntentoekenningen overeenstemmen met de praktijk. Tussentijdse herijking van de punten is aan de orde als blijkt dat de praktijk groot verschil laat zien met de inschatting van de tijdsbesteding.
Aanmelding
Wilt u deelnemen aan de regeling? Als advocaat kunt u zich hiervoor inschrijven. Bent u mediator? Gebruik dan dit inschrijfformulier.
We roepen nadrukkelijk ook advocaten en mediators buiten de noordelijke provincies zich te melden voor de bijstand aan eigenaren.
Voorlichtingsbijeenkomsten over de Raad en Wrb
De Raad zal op dinsdag 3 oktober van 16.00 – 18.00 uur een online voorlichtingsbijeenkomst organiseren voor advocaten en mediators die zich aanmelden voor deelname en meer willen weten over de Raad en de Wrb. Wij leggen u in deze sessie ook het aanvragen en declareren van toevoegingen uit. Let op: Dit gaat dus NIET over de mijnbouwschade, maar enkel over het stelsel van rechtsbijstand.
Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden als ze definitief zijn ingeschreven via [email protected]. (o.v.v. A-nummer, naam en e-mailadres deelnemer).
Voetnoten:
[1] Het Instituut Mijnbouwschade Groningen, verantwoordelijk voor de schadeafhandeling
[2] De Nationaal Coördinator Groningen, verantwoordelijk voor de versterking van de gebouwen zodat deze voldoen aan de veiligheidsnorm
Subsidieregeling Mijnbouwschade Groningen
Contactgegevens
Wilt u contact opnemen? Dat kan via [email protected] of 088-7871818.