Regeling adviestoevoeging zelfredzaamheid met een jaar verlengd
Burgers die rechtsbijstand nodig hebben, maar niet krijgen vanwege vermeende zelfredzaamheid, onderschatting van (juridische) complexiteit en/of ontbreken van voorliggende voorziening, kunnen via de Regeling adviestoevoeging zelfredzaamheid (Ratz) toch rechtsbijstand krijgen. Deze tijdelijke regeling startte op 1 juli 2021 en wordt op 1 april 2022 met een jaar verlengd, tot 1 april 2023*. Hierdoor kunnen burgers die in de knel komen langer blijven rekenen op deze tijdelijke vorm van rechtsbijstand. Tegelijkertijd gaat een onafhankelijke adviescommissie aan de slag met de resultaten uit het onderzoek naar de subsidieregeling. Zij evalueren de onderzoeksresultaten en brengen op basis daarvan advies uit aan de minister voor Rechtsbescherming over een definitieve voorziening.
Onderzoek
Het Kenniscentrum van de Raad voor Rechtsbijstand heeft de afgelopen periode onderzoek gedaan naar de uitvoering van de subsidieregeling. Hierbij zijn onder andere de typen rechtsproblemen in kaart gebracht waarmee burgers te kampen hebben, de reden(en) waarom zij zelf niet in staat zijn om de kwestie aan te pakken en dus een verwijzing nodig hebben, de wederpartijen betrokken bij het probleem en de voorliggende voorzieningen die al dan niet kunnen worden ingezet en waarom dan (niet). Ook biedt het onderzoek inzicht in de diagnosestelling door het Juridisch Loket en de werkzaamheden van de advocaten, zoals de mate waarin problemen binnen de adviestoevoeging (Atz) van drie uur kunnen worden opgelost en de mutaties naar een toevoeging zelfredzaamheid (Tz), bijvoorbeeld doordat er meer tijd nodig was om een probleem aan te pakken. Bovendien geeft het onderzoek een inkijk in de ervaringen van rechtzoekenden. De maandrapportages zijn te vinden op de website van de Raad.
Meer tijd nodig in een zaak? Muteer eenvoudig naar Toevoeging zelfredzaamheid
Het kan voorkomen dat de rechtshulp niet binnen drie uur kan worden afgehandeld en dat verdere rechtshulp noodzakelijk is. De advocaat kan in dat geval eenvoudig een verzoek tot omzetting van de Atz in een Tz indienen bij de Raad en de rechtshulp kan gewoon doorlopen. Er vindt geen herbeoordeling van de aanvraag plaats, alleen het financieel belang wordt nog getoetst. Voor een Tz moet deze tenminste € 500,– bedragen. Daarnaast is van belang dat de Tz niet kosteloos is maar de gebruikelijke eigen bijdrage voor de burger hiervoor opgelegd wordt.
Minderjarig ontboden verdachten
In afwachting van een alternatieve tijdelijke regeling die ontboden minderjarige verdachten voorziet van kosteloze rechtsbijstand, kan op dit moment ook een vergoeding voor de rechtsbijstand aan ontboden minderjarige verdachten worden aangevraagd via de bestaande Ratz. Hierbij wordt bij uitzondering het inkomen en vermogen niet getoetst. Er wordt ook geen eigen bijdrage opgelegd. Een verwijzing vanuit het Juridisch Loket is niet verplicht.
Strafzaken
Ook voor andere strafzaken die onder deze regeling vallen geldt dat voor een aanvraag Atz geen verwijzing vanuit het Juridisch Loket nodig is. In dat geval kan de Atz rechtstreeks bij de Raad worden aangevraagd.
Meer informatie voor burgers en advocaten
Uitleg voor burgers over deze regeling vindt u op Rechtsbijstand.nl en informatie voor advocaten over deze regeling vindt u op RvR.org.
*Met een voorlopig maximum van 8.500 zaken in dit verlengingsjaar.