Start subsidieregeling experiment echtscheiding
In de loop van februari volgend jaar gaat de Raad voor Rechtsbijstand van start met de subsidieregeling experiment echtscheiding. Via deze regeling wil de Raad voor scheiding gerelateerde zaken een vernieuwing in het proces van aanvraag en de opbouw van de werkzaamheden van de dienstverlening onderzoeken. De Raad werkt hierin samen met zijn ketenpartners de NOvA, het Juridisch Loket, de MfN, vFAS en Uitelkaar.nl, in opdracht van de demissionair minister voor Rechtsbescherming. Om deze vernieuwing in het proces te onderzoeken zet de Raad deskundige mediators en advocaten in. Zij kunnen, vanuit hun bovengemiddelde kennis, kunde en specifieke ervaring, het benodigde maatwerk leveren aan rechtzoekenden. Dat is de doelstelling van de subsidieregeling, die het werken met en vergoeden van het basisrechtshulppakket met eventuele add-ons mogelijk maakt. De uitkomsten van de regeling worden gebruikt voor de nadere invulling van een brede oplossingsroute scheiden.
Doelstellingen subsidieregeling
De subsidieregeling ondersteunt de vernieuwing in het proces van aanvraag en de opbouw van een toevoeging voor echtscheiding, waarin maatwerk geboden wordt. We geven, samen met deskundige rechtsbijstandverleners, het werken met rechtshulppakketten vorm. We monitoren en toetsen de nieuwe werkwijze van aanvragen en de werking van de koppeling van rechtshulppakket en rechtsbijstandverlener aan de rechtzoekende. Tegelijkertijd beogen we met de regeling de doelmatigheid van de te verlenen rechtsbijstand te vergroten. Dit doen we door lichtere rechtsbijstand toe te kennen waar de situatie dat toelaat en meer specifieke kennis in te zetten in complexe echtscheidingszaken. Rechtsbijstand op maat dus.
Maatwerk
In deze regeling willen we beter differentiëren in de noodzakelijk te maken uren en daarmee ook een passende vergoeding voor de werkzaamheden realiseren. De flexibiliteit in de aangeboden rechtshulppakketten maken het door de differentiatie en gradatie in zwaarte, mogelijk om het aantal uren af te stemmen op de dienst die geleverd wordt. Het te leveren maatwerk is daarmee gerelateerd aan bovengemiddelde kennis, kunde en ervaring. Daarmee krijgt de rechtzoekende de hulp die hij/zij nodig heeft en de rechtsbijstandverlener een passend aantal uren uitbetaald.
Werkwijze
De rechtzoekende komt met zijn (juridisch) probleem, de wens om te scheiden, bij het Juridisch Loket. De jurist van het Juridisch Loket stelt de diagnose op aan de hand van meerdere aspecten en adviseert de rechtzoekende, met de intentie een snelle doorverwijzing naar de tweedelijn te realiseren. De rechtzoekende krijgt een diagnosedocument en dient een aanvraag in voor een verzoek tot matching. Aan de hand van het diagnosedocument en de aanvraag neemt de Raad een beslissing over het passend basisrechtshulppakket, met eventuele add-ons. Deze add-ons staan voor gespecialiseerde rechtsbijstand. De Raad matcht (koppelt) de rechtzoekende met een passend rechtshulppakket en twee of meer deelnemende rechtsbijstandverleners die een dergelijk pakket (en mogelijke add-ons) aanbieden. De rechtzoekende maakt daaruit vervolgens een keuze. Indien de rechtzoekende een voorkeur voor een rechtsbijstandverlener heeft opgegeven, dan houdt de Raad daar rekening mee.
Voorbereidingen in volle gang: details regeling binnenkort duidelijk
De subsidieregeling wordt nog vormgegeven. We kunnen u daarom op dit moment nog niet informeren over de details van de regeling. De inschrijving voor de regeling gaat waarschijnlijk medio februari 2022 van start. Het is voor u goed om te weten dat de vergoeding voor rechtsbijstand op basis van het experiment ten minste even hoog zal zijn als de vergoeding die u op grond van de Wrb voor een zaak ontvangt.
We informeren u graag
-
via onze nieuwsbrief en op onze website
We houden u als deskundig rechtsbijstandverlener graag op de hoogte van de ontwikkeling in deze subsidieregeling. We informeren u in een volgende nieuwsbrief special over de verdere inhoud van de regeling, wanneer u in aanmerking komt voor deelname en vanaf welk moment u zich ervoor kunt aanmelden.
-
via onze digitale bijeenkomsten
Op 11 en 13 januari organiseren we in de middag een digitale bijeenkomst voor geïnteresseerde advocaten en mediators. Dat doen we op beide data vanaf 15.30 uur (de bijeenkomst duurt ongeveer een uur). We organiseren we de bijeenkomsten online. Dat doen we in de vorm van twee webinars aan via MS Teams. Zo kunnen we meer geïnteresseerden tegelijkertijd informeren.
Bent u geïnteresseerd en wilt u meer informatie? Geeft u zich op voor één van de bijeenkomsten op 11 of 13 januari. Dat kunt u doen via [email protected] o.v.v. ‘aanmelding informatiebijeenkomst experiment echtscheiding’ en de datum dat u wilt komen. U krijgt dan u van ons een reservering per e-mail.
Stuur uw vragen in
Ter voorbereiding op de bijeenkomsten zijn we benieuwd naar uw vragen. Als u uw vragen aan ons toestuurt via [email protected], dan gebruiken wij deze bij de voorbereiding van de bijeenkomsten. We gebruiken uw vragen ook als input voor een nog samen te stellen veelgestelde vragen.