Belangrijkste wijzigingen in de inschrijvingsvoorwaarden voor advocaten 2022
Advocaten die bij de Raad voor Rechtsbijstand staan ingeschreven, moeten aan bepaalde inschrijvingsvoorwaarden voldoen. De inschrijvingsvoorwaarden worden elk jaar herzien en worden op 1 januari 2022 op enkele onderdelen aangepast. De belangrijkste veranderingen in de inschrijvingsvoorwaarden hebben we voor u op een rijtje gezet.
Artikel 6d bijlage 1 en artikel 6e en bijlage 2 (Vrijstelling van eis behalen opleidingspunten door advocaat-stagiairs asiel- en vluchtelingenrecht en vreemdelingenrecht).
Voor de meeste specialisaties is sinds 2021 in de inschrijvingsvoorwaarden een vrijstelling opgenomen voor advocaat-stagiairs voor het behalen van punten voor de voortzetting van de inschrijving. Voor asiel- en vluchtelingenrecht en vreemdelingenrecht was dit nog niet het geval. Op advies van de Landelijke Adviescommissie Rechtsbijstand, asiel en vreemdelingenbewaring (LARAV) heeft de Raad besloten om een dergelijke vrijstelling ook voor de specialisaties asiel- en vluchtelingenrecht en vreemdelingenrecht op te nemen.
Artikel 6g en bijlage 3 (opnemen van bijzondere bepaling met betrekking tot de deskundigheidseisen voor de voortzetting van de specialisatie personen- en familierecht voor advocaat-mediators).
Advocaten moeten, om hun inschrijving voor de specialisatie personen- en familierecht voort te kunnen zetten, per jaar 10 opleidingspunten op dit terrein behalen en 15 personen- en familierecht toevoegingen behandelen. Mediators moeten voor de voortzetting van hun inschrijving voor personen- en familierecht per jaar 10 opleidingspunten op dit terrein behalen en 7 personen- en familiemediations behandelen.
Voor advocaten die ook mediator zijn en als advocaat én als mediator ingeschreven staan voor de specialisatie personen- en familierecht bij de Raad voerde de Raad al geruime tijd het beleid dat deze advocaat-mediators in totaal jaarlijks 10 opleidingspunten dienden te behalen en jaarlijks 15 toevoegingen dienden te behandelen, waarvan ten minste 7 mediations. Voor advocaat-mediators waren dus geen cumulatieve (gestapelde) eisen van toepassing. Dit beleid is nu in de inschrijvingsvoorwaarden opgenomen.
Lees meer: Veelgestelde vragen over deskundigheidsbevordering
Artikel 6m (aanpassing toelatingseisen specialisatie sociaal zekerheidsrecht)
In de inschrijvingsvoorwaarden 2021 was aangegeven dat advocaten die de beroepsopleiding advocatuur vanaf maart 2021 volgen, zich konden inschrijven voor de specialisatie sociaal zekerheidsrecht via het volgen van een gecombineerde leerpraktijk Arbeidsrecht en Sociaal Zekerheidsrecht in het tweede jaar van de beroepsopleiding. De beroepsopleiding heeft deze leerpraktijk echter aangepast; het onderdeel Sociaal Zekerheidsrecht is eruit gehaald. Advocaten die de beroepsopleiding advocatuur vanaf maart 2021 volgen, kunnen zich dus niet inschrijven voor de specialisatie sociaal zekerheidsrecht bij de Raad via het volgen van deze leerpraktijk. Deze advocaten dienen een door de Raad goedgekeurde basisopleiding sociaal zekerheidsrecht van 20 opleidingspunten te volgen. De inschrijvingsvoorwaarden zijn hierop aangepast.