Oproep voor advocaten rechtsbijstand getroffenen kinderopvangtoeslagaffaire
(Gelijk)waardig Herstel is ontwikkeld door en voor kinderen, jongeren en hun ouders die getroffen zijn door de kinderopvangtoeslagaffaire. In onderstaand bericht kunt u hierover meer lezen.
Waarom is (Gelijk)waardig Herstel opgericht?
Als advocaat werkt u hard aan herstel voor gedupeerden. U ziet dag in dag uit welk leed er geleden is en dat de verschillende procedures nog niet bepaald verlichting brengen. De stress van de gedupeerde ouders en kinderen blijft daardoor vaak onverminderd hoog. Voor velen is een afronding van de procedures nog niet in zicht. (Gelijk)waardig Herstel is ontwikkeld door en voor kinderen, jongeren en hun ouders die getroffen zijn door de kinderopvangtoeslagaffaire. De basis van het (Gelijk)waardige Herstel is het eigen verhaal van de ouder dat een geoefende luisteraar optekent. Dit verhaal is van de betrokken ouder en van niemand anders. Het blijft dan ook geheim. De ervaring leert dat een luisterend oor voor het verhaal van mens tot mens helend werkt. Gehoord worden en stoom kunnen afblazen is waar het om draait bij (Gelijk)waardig Herstel. Maar de verhalen betekenen veel meer. Emotioneel en financieel herstel kunnen in de optiek van (Gelijk)waardig Herstel namelijk samengaan. Het verhaal van de ouder kan tegelijkertijd (als het zich gehoord voelen) dienen als basis voor afspraken over schadevergoeding.
Verhaal ouder als basis voor schadebepaling bij (Gelijk)waardig Herstel
Hoe gaat schadebepaling vanuit het verhaal in zijn werk? Als de gedupeerde ouder daarvoor in overleg met diens rechtshulpverlener toestemming geeft, dan worden vanuit het feitenrelaas de impactvolle gebeurtenissen geïdentificeerd. Aan de hand van een vereenvoudigd Herstel Model berekent een Schade Analist welke materiële en immateriële posten voor financieel herstel in aanmerking komen. Het zijn gewogen bedragen die voor iedereen gelijk zijn. Met deze berekening in de hand, heeft de ouder een beter beeld om tot een zorgvuldige beslissing te komen over de wijze waarop men tot een oplossing wil komen. Dat kan een Collectieve Vaststellingsovereenkomst (C-VSO) zijn met de overheid via de onafhankelijke Stichting (Gelijk)waardig Herstel, afhandeling via de Commissie Werkelijke Schade (CWS) of verder, via een individuele VSO of een gerechtelijke procedure.
Hoe gaat de aanmelding bij (Gelijk)waardig Herstel in zijn werk?
Advocaten kunnen cliënten verwijzen door hen een e-mail te laten sturen naar [email protected]. Cliënten ontvangen dan het online aanmeldformulier voor (Gelijk)waardig Herstel. Na aanmelding neemt Stichting (Gelijk)waardig Herstel contact op met de ouder voor de volgende stappen. Eerste stap na aanmelding en het contact tussen Stichting (Gelijk)waardig Herstel en de ouder is dat de ouder kennismaakt met een Luisterend Schrijver. Na kennismaking en akkoord van de ouder, kan de Luisterend Schrijver worden gekoppeld aan de ouder om samen in een veilige online omgeving aan het Feitenrelaas te werken. Ook bij de stappen daarna (berekenen schade en keuze of de ouder bereid is een vaststellingsovereenkomst te sluiten) houdt de ouder regie en blijft de advocaat van de ouder betrokken om de ouder te helpen bij het maken van een keuze. De bijstand van de advocaat kan op alle belangrijke beslismomenten plaatsvinden, maar vanaf het moment dat de ouder een doorrekening van het Feitenrelaas ontvangt, is die bijstand nóg belangrijker. Dan moet namelijk de keuze worden gemaakt of de ouder tot een vaststellingsovereenkomst wil komen, of dat de ouder kiest voor een andere route om tot aanvullende schadevergoeding te komen.
Hoe zit het met de randvoorwaarden bij (Gelijk)waardig Herstel?
Hoewel de geoefende luisteraars van (Gelijk)waardig Herstel wel naar alle gedupeerde ouders willen luisteren om hen te steunen, zijn er vooralsnog een aantal beperkingen. Er is op korte termijn plaats voor 700 ouders. De weg naar (Gelijk)waardig Herstel staat verder alleen open voor ouders die de IB hebben afgerond. Ouders die in de wacht staan bij CWS kunnen ook meedoen zonder hun plaats in de wachtrij te verliezen. Op het moment dat de ouder na het doen van diens feitenrelaas en het opstellen van een schadestaat op basis van het relaas kiest voor ondertekening van een vaststellingsovereenkomst, dient wél het bezwaar/beroep gelijktijdig te worden ingetrokken. In het algemeen geldt dus, dat als er verschil van inzicht bestaat over wel of niet toegekende jaren en bezwaar of beroep een (substantiële) financiële impact heeft, het mogelijk te vroeg is voor een VSO. Het is aan de gedupeerde met diens advocaat om te beoordelen of aanmelding bij (Gelijk)waardig Herstel dan zinvol is. De Stichting maakt zich er sterk voor dat een bezwaar/beroep dat zich niet voor intrekking leent, een VSO niet in de weg zou moeten staan. Maar hierover lopen nog gesprekken.
Bekijk voor meer informatie de website van (Gelijk)waardig Herstel.
Digitale informatie sessie
De Stichting Gelijkwaardig Herstel informeert u graag uitgebreider over de werkwijze. Dat gebeurt via digitale informatiesessies op de volgende data:
Woensdag 20 december
De eerste digitale informatiesessie vindt plaats van 10:30 tot 11:30 uur via Zoom. Dit is de link voor de bijeenkomst: https://us06web.zoom.us/j/81430468884?pwd=sCXiCsM2XO1hQ1fqCj8Iyw5H1jsYRU.1
Donderdag 21 december
De tweede digitale informatiesessie vindt plaats van 11:30 tot 12:30 uur via Zoom. Dit is de link voor de bijeenkomst: https://us06web.zoom.us/j/84561068124?pwd=aq1imoEtHEEDRdqPWbOrFpJ3al6bcK.1