Start experiment echtscheiding: dienstverlening en vergoeding op maat
Vanaf vandaag kunt u zich aanmelden voor deelname aan de Subsidieregeling experiment echtscheiding. Aanmelding kan eenvoudig via het formulier op onze website.
Samen met de Nederlandse orde van advocaten, het Juridisch Loket, de Mediatorsfederatie Nederland, de Nederlandse vereniging Familie- en erfrecht Advocaten en Scheidingsmediators en Uitelkaar.nl wil de Raad beter en gerichter voldoen aan de (rechts)hulpvraag van de burger. Dit initiatief is een opdracht van de minister voor Rechtsbescherming. Gezamenlijk is een nieuwe werkwijze ontwikkeld, waarin het Juridisch Loket en de Raad nauw samenwerken aan het bieden van (rechts)hulp. Het Juridisch Loket kijkt naar de hulpvraag van de burger in het brede verband binnen het sociaal domein. De Raad kent (als dit nodig blijkt) de burger de bij de vraag passende rechtsbijstand of mediation toe en biedt een keuze voor een geschikte advocaat of mediator. De Raad verzorgt ook de afhandeling van de vergoeding aan de ingezette mediator en advocaat. Als eerste experimenteren we met hulpvragen in echtscheidingen. Advocaten en mediators met bovengemiddelde kennis, kunde en specifieke ervaring in scheidingen en scheiding gerelateerde zaken, kunnen in het experiment scheiden het benodigde maatwerk leveren aan rechtzoekenden. En zo kunnen we gezamenlijk een belangrijke stap zetten in de doorontwikkeling en verbetering van het stelsel. Voldoet u aan de voorwaarden? Dan zien wij uw aanmelding voor deelname graag tegemoet.
Nieuw: dienstverlening op maat
Het experiment kent een aantal vernieuwende elementen. Allereerst is de diagnose in de eerstelijn door het Juridisch Loket een onderdeel van het experiment. Verder differentiëren we in het aanbod aan de rechtzoekende door gebruik te maken van vier verschillende basisrechtshulppakketten en add-ons. Aan het mogen aanbieden van de add-ons zijn aanvullende kwaliteitseisen gesteld. Een mogelijke vorm van bijstand is ook de digitale route van Uitelkaar.nl. Door deze gradatie in zwaarte is het mogelijk de burger een op de vraag afgestemde bijstand toe te kennen.
De rechtzoekende kan zelf kiezen uit een aantal door de Raad geselecteerde dienstverleners die zich kwalificeren voor het betreffende pakket dat de burger nodig heeft en dat goed matcht bij de kenmerken en voorkeuren van (de vraag/het probleem van) de burger. Indien de burger een voorkeur voor een andere gekwalificeerde dienstverlener heeft, dan kent de Raad deze toe. U leest meer over de werkwijze binnen het experiment op onze site.
Nieuw: vergoeding op maat
De advocaat of mediator krijgt een passend aantal punten vergoed. De vergoeding voor rechtsbijstand op basis van het experiment is meer afgestemd op de daadwerkelijke dienstverlening, maar is in het experiment altijd minstens even hoog als de vergoeding die u nu op grond van de Wrb voor een zaak ontvangt. In de onlangs gepubliceerde subsidiereling leest u in hoofdstuk II meer over de vergoedingen.
Voorwaarden voor deelname
Om te kunnen deelnemen aan het experiment echtscheiding dient u bij de Raad ingeschreven te staan met de specialisatie (advocaten) of affiniteit (mediators) personen- en familierecht. En u heeft in 2019, 2020 of 2021 ten minste 20 echtscheidingszaken of echtscheiding gerelateerde zaken behandeld. De rechtzoekende is immers gebaat bij een dienstverlener met ervaring. U leest meer over de zaakcodes die hierbij gelden in de veelgestelde vragen op onze website.
Aanmeldprocedure
Om te kunnen deelnemen dient u bij de Raad een verzoek tot toelating in de matchingpoule in. Dit kan via het formulier op onze website en kan tot en met 31 december 2022. Op het formulier geeft u aan welke basisrechtshulppakket(ten) u wilt gaan aanbieden en welke mogelijke add-ons. De Raad beoordeelt uw aanvraag. Wanneer u voldoet aan de kwaliteitscriteria kunt u worden toegelaten tot de matchingpoule en gematcht worden met een rechtzoekende.
Monitoring onderdeel van nieuwe werkwijze
Standaard onderdeel van de nieuwe werkwijze is een evaluatie van het proces en van de inhoud van de rechtshulp. Dit gebeurt door enquêtes en door collegiale toetsing. Tijdens de looptijd van het experiment staan de Raad en het Juridisch Loket open voor signalen en breed gedeelde feedback en bekijken ze samen met de genoemde partners of en hoe bij te stellen. Dit alles met als eerste en belangrijkste doel de (rechts)hulp voor de burger zo goed mogelijk te organiseren.
Meer informatie
Voor deze regeling hebben we een speciale pagina op onze website ingericht. Hier vindt u alle informatie over het experiment, de aanmeldprocedure, het matchingproces en meer. Ook staan hier veelgestelde vragen op thema en kunt u het webinar terugkijken dat we medio januari hielden.
Heeft u vragen?
Uw vragen kunt u stellen op het speciaal daarvoor ingerichte mailadres [email protected]. De vragen die wij daar eerder op ontvingen hebben we verwerkt in een uitgebreide ‘veelgestelde vragen’ op onze site.