Nieuws
Zoeken in de index
- vorige resultaten
- resultaten 1-10
- ...
- resultaten 291-300
- resultaten 301-310
- resultaten 311-320
- ...
- resultaten 471-476
- volgende resultaten
De invoering van scenario 1 van het rapport van de Commissie Van der Meer is beoogd voor 1 juli 2022, als de hiervoor benodigde Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) gereed is. Per 1 januari 2022 worden via een tussentijdse (anticiperende) beleidsregel de punten die begunstigend uitwerken doorgevoerd.
Vanaf vandaag kunnen rechtzoekenden onze vernieuwde website Rechtsbijstand.nl bezoeken. Wij hebben deze site vernieuwd om hen beter te kunnen helpen. De vernieuwde website is gebruiksvriendelijker en overzichtelijker. De informatie is beter vindbaar, oude informatie is verwijderd en de zoekfunctie is verbeterd. Onze website is vanaf nu bovendien te bezoeken via een tablet of mobiele telefoon. Wel zo handig. In dit artikeltje leest u hoe de nieuwe website is opgebouwd en welke informatie u waar vindt.
Afgelopen Prinsjesdag kondigde het demissionair kabinet aan 154 miljoen euro te investeren in het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand. Een mooi besluit dat volgde op twee door de Kamer aangenomen moties die beide opriepen tot meer investering in de sociale advocatuur en gesubsidieerde rechtsbijstand. De tweede motie Van Nispen (SP) en Azarkan (DENK) riep het ministerie van Justitie en Veiligheid op in overleg met de Raad voor Rechtsbijstand en de Nederlandse orde van advocaten voorbereidingen te treffen voor de invoering van scenario 1 uit het rapport ‘Andere Tijden, Evaluatie puntentoekenning in het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand’, van de commissie Van der Meer per 1 januari 2022. De afgelopen periode heeft de Raad gewerkt aan een analyse van de impact van deze invoering. Deze is groot, brengt risico’s met zich mee en vraagt veel van ons allen. We vertrouwen erop dat de invoering goed verloopt, waarbij wij zorgen voor duidelijke werkinstructies en begeleiding. De invoering is beoogd voor 1 juli 2022, als de hiervoor benodigde Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) gereed is. Per 1 januari 2022 worden via een tussentijdse (anticiperende) beleidsregel de punten die begunstigend uitwerken doorgevoerd.
Burgers die rechtsbijstand nodig hebben, maar niet krijgen vanwege vermeende zelfredzaamheid, onderschatting van (juridische) complexiteit en/of ontbreken van voorliggende voorziening, kunnen toch rechtsbijstand krijgen. Dit kan op basis van de Regeling adviestoevoeging zelfredzaamheid (Ratz). Dit is een tijdelijke regeling die door de minister is ingesteld naar aanleiding van signalen van de Vereniging Sociale Advocaten Nederland (VSAN) en op advies van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA), het Juridisch Loket en de Raad. Na deze kortdurende hulp, kan de advocaat op basis van de regeling ook uitgebreidere rechtsbijstand vergoed krijgen, als blijkt dat er meer tijd gemoeid is met het juridische vraagstuk. De regeling is van start gegaan op 1 juli 2021 en loopt tot uiterlijk 31 maart 2022. In dit artikel leest u meer over deze regeling, hoe u een Atz kunt aanvragen en hoeveel aanvragen er inmiddels beoordeeld zijn.
De accountant van de Raad controleert jaarlijks de rechtmatigheid van de toevoegingen. In september is een tussentijdse rechtmatigheidscontrole uitgevoerd om de foutscore en het effect van eerder genomen maatregelen te monitoren. De bevindingen geven aanleiding om tot verbetering te komen. Wij vragen uw aandacht voor de volgende onderwerpen bij het aanvragen en declareren van toevoegingen.
De afgelopen jaren is de samenleving veranderd. Dat zorgt voor meer druk op de leefbaarheid in steden, dorpen en wijken. Bemiddeling Extra is een uitbreiding op het bestaande Buurtbemiddeling, een landelijk werkende voorziening die in 2020 in 300 gemeenten in Nederland kwesties oploste tussen buren met de inzet van vrijwillige bemiddelaars. Met ondersteuning van de Subsidieregeling stelselherziening rechtsbijstand kunnen via Bemiddeling Extra nu ook complexere zaken worden opgepakt.
De Raad organiseert ook in 2022 weer elke laatste donderdag van de maand een online kennismakingsbijeenkomst voor nieuw bij de Raad ingeschreven advocaten en mediators. Onderwerpen als wat doet de Raad, waar kan ik informatie vinden, hoe vraag ik een toevoeging of declaratie aan, wie is mijn relatiemanager en waar kan ik terecht met mijn vragen, hebben een plek in het programma.
De Mediatorsfederatie Nederland (MfN) en de Raad voor Rechtsbijstand (de Raad) zien dat steeds meer mediators de weg naar de cliënt vinden via mediationplatforms. Deze platforms zijn vaak goed vindbaar via internet, zowel voor de cliënt als voor de mediator. En er zijn zeker voordelen voor de mediator te benoemen. Platforms kunnen mediators ontzorgen, bijvoorbeeld door administratieve werkzaamheden uit handen te nemen.
Afgelopen anderhalf jaar zijn bijna alle steekproeven digitaal uitgevoerd. Veel High Trust-kantoren vinden deze werkwijze prettig, maar we horen ook de wens om weer op kantoorbezoek te komen. De Raad sluit graag aan bij de wensen van het kantoor. Vanaf november mogen onze medewerkers de steekproeven weer fysiek uitvoeren.
Overzicht en inzicht creëren voor en door de rechtzoekende zelf in zijn of haar eigen zaak. Dát is in essentie waar het initiatief ‘Mijn Zaak’ over gaat. In een serie van interviews maken we nader kennis met de mensen achter de 11 initiatieven die subsidie toegekend kregen binnen de Subsidieregeling stelselherziening rechtsbijstand.
- vorige resultaten
- resultaten 1-10
- ...
- resultaten 291-300
- resultaten 301-310
- resultaten 311-320
- ...
- resultaten 471-476
- volgende resultaten
Inschrijven voor de nieuwsbrief
De Raad voor Rechtsbijstand informeert bij de Raad ingeschreven advocaten en mediators via digitale nieuwsbrieven over actualiteiten, nieuwe wet- en regelgeving en bedrijfsprocessen. Bent u niet ingeschreven, maar wilt u wel onze nieuwsbrieven ontvangen? Meld u dan aan.