Nieuws
Zoeken in de index
- vorige resultaten
- 1-10
- ...
- 281-290
- 291-300
- 301-310
- ...
- 481-483
- volgende resultaten
Eerstelijns rechtshulpverleners op een innovatieve manier ondersteunen bij complexe vragen van burgers. Daar draait het om bij de realisatie van het digitale kennissysteem door de Amsterdam Law Hub in co-creatie met onder meer de Universiteit van Amsterdam. Helpen bij het uitpakken van de spreekwoordelijke ‘boodschappentas vol brieven’ waar burgers mee aankomen als zij om hulp vragen. Begin december 2021 spreken we Nathalie Dijkman, initiatiefneemster en directeur van de Amsterdam Law Hub. Met ondersteuning van de Subsidieregeling stelselherziening rechtsbijstand is dit initiatief in juli van dit jaar van start gegaan. Voor de subsidieregeling heeft de minister voor Rechtsbescherming 10 miljoen euro beschikbaar gesteld in 2020. Via de regeling worden initiatieven gesubsidieerd die op een innovatieve manier bijdragen aan de ontwikkeling van passende, duurzame en kwalitatief hoogwaardige oplossingen voor problemen, waarbij de rechtzoekende en zijn hulpvraag centraal staan.
In 2020 is de distributieregeling voor de aanmeldcentra aangepast, door vanaf 1 januari 2021 een maximum aantal van 20 voorkeursmachtigingen per jaar voor advocaten op het AC-rooster op te nemen. Bij overschrijding van dit maximum zou de betrokken advocaat niet meer worden gefaciliteerd door de afdeling Legal Aid in de aanmeldcentra. Deze maatregel werd begin 2021 voorlopig opgeschort tot in ieder geval januari 2022. Deze opschorting wordt nu verlengd. Reden hiervoor is dat de situatie met lange wachttijden voordat asielaanvragen door de IND kunnen worden behandeld, niet substantieel is gewijzigd.
Op 31 augustus 2021 deelden wij u via onze nieuwsbrief het volgende mee: ‘In de periode van 1 september 2020 tot 1 januari 2022 behandelt de enkelvoudige strafkamer sommige zaken in eerste aanleg in de strafrechtketen, die normaliter door de meervoudige strafkamer behandeld worden. Hiervoor kan wel de vergoeding van 8 punten gegeven worden, zijnde de vergoeding op basis van behandeling in de meervoudige kamer.’ Aan dit bericht voegt de Raad toe dat de einddatum van 1 januari 2022 is komen te vervallen en dat het puntenaantal voor de toevoegingen die zijn verstrekt op of na 1 januari 2022 is verhoogd naar 14 punten. Deze regeling blijft daarmee geldig tot nader te bepalen einddatum.
Eind vorig jaar was het mogelijk om via de website van Rechtsbijstand.nl Excelbestanden met zakelijke (persoons)gegevens van advocaten en mediators in te zien. Hierbij zijn gegevens openbaar gemaakt op een manier die niet was bedoeld. Het gaat om het e-mailadres van advocaten en het mobiele telefoonnummer van mediators. Dit had uiteraard niet mogen gebeuren. Wij betreuren dit zeer en bieden u in dit artikel hiervoor onze excuses aan. Verder leggen we uit hoe dit heeft kunnen gebeuren, om welke gegevens het gaat en welke maatregelen we hebben genomen.
In januari vindt er een rechtmatigheidstoets plaats voor de jaarrekening en accountantscontrole van de Raad voor Rechtsbijstand. Hiervoor moet de Raad mogelijk dossier(stukken) opvragen bij ingeschreven advocaten en mediators.
In de loop van februari volgend jaar gaat de Raad voor Rechtsbijstand van start met de subsidieregeling experiment echtscheiding. Via deze regeling wil de Raad voor scheiding gerelateerde zaken een vernieuwing in het proces van aanvraag en de opbouw van de werkzaamheden van de dienstverlening onderzoeken. De Raad werkt hierin samen met zijn ketenpartners de NOvA, het Juridisch Loket, de MfN, vFAS en Uitelkaar.nl, in opdracht van de demissionair minister voor Rechtsbescherming.
De invoering van scenario 1 van het rapport van de Commissie Van der Meer is beoogd voor 1 juli 2022, als de hiervoor benodigde wijzigingen in het Bvr en Btm middels een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) in werking zijn getreden. Hierop vooruitlopend worden per 1 januari 2022 via een tussentijdse (anticiperende) beleidsregel de punten die begunstigend uitwerken doorgevoerd. Deze beleidsregel is inmiddels gepubliceerd.
Op 1 januari 2022 treedt de zogenaamde Sporen-AMvB in werking. Met deze Sporen-AMvB realiseert de Minister voor Rechtsbescherming een wijziging van het Besluit vergoeding rechtsbijstand (Bvr) en Besluit rechtsbijstand en toevoegcriteria (Brt).
Advocaten die bij de Raad voor Rechtsbijstand staan ingeschreven, moeten aan bepaalde inschrijvingsvoorwaarden voldoen. De inschrijvingsvoorwaarden worden elk jaar herzien en worden op 1 januari 2022 op enkele onderdelen aangepast.
Bekijk de belangrijkste veranderingen in de inschrijvingsvoorwaarden.
- vorige resultaten
- 1-10
- ...
- 281-290
- 291-300
- 301-310
- ...
- 481-483
- volgende resultaten
Inschrijven voor de nieuwsbrief
De Raad voor Rechtsbijstand informeert bij de Raad ingeschreven advocaten en mediators via digitale nieuwsbrieven over actualiteiten, nieuwe wet- en regelgeving en bedrijfsprocessen. Bent u niet ingeschreven, maar wilt u wel onze nieuwsbrieven ontvangen? Meld u dan aan.