Meest gestelde vragen over het Wrb-portaal voor mediators met eHerkenning
Het Wrb-portaal voor mediators is onderdeel van de ICT-modernisering van de Raad voor Rechtsbijstand. Het past bij onze ambitie om steeds betere en gerichtere dienstverlening te willen leveren en inzicht te bieden. Modernisering is nodig om de continuïteit van de dienstverlening van de Raad te kunnen waarborgen en te kunnen voldoen aan wet- en regelgeving op o.a. het gebied van veiligheid en cybersecurity.
Met het nieuwe portaal kunnen mediators digitaal hun mediationtoevoegingen en -vergoedingen regelen met de Raad voor Rechtsbijstand en hun gegevens inzien. Dat zorgt voor een meer efficiënte, makkelijke, snellere en minder foutgevoelige werkwijze. Inloggen op het nieuwe portaal kan op een veilige en betrouwbare manier die aansluit bij de geldende eisen voor een veilige toegang die daaraan gesteld worden vanuit de Wet Digitale Overheid. Het biedt digitale veiligheid en zekerheid voor u als mediator.
De nieuwe veilige inlog gaat viaeHerkenning. Mediators vragen deeHerkenningzelf aan bij één van de zes door de overheid erkende providers. Wilt u meer weten overeHerkenning? Kijk voor meer informatie op eHerkenning.nl.
Aanvragen van eHerkenning kan bij één van de zes door de overheid erkende providers (meer info via eHerkenning | Leveranciersoverzicht). De zes leveranciers van eHerkenning voldoen allemaal aan dezelfde eisen, maar verschillen op type inlogmiddel en prijs (eHerkenning wordt uitgegeven in abonnementsvorm).
Aanvragen kan bij één van de zes door de overheid erkende providers (meer info via eHerkenning | Leveranciersoverzicht). De zes leveranciers van eHerkenning voldoen allemaal aan dezelfde eisen, maar verschillen op type inlogmiddel en prijs (eHerkenning wordt uitgegeven in abonnementsvorm). Mediators kiezen zelf bij welke provider zij de eHerkenning aanschaffen.
Kijk voor meer informatie over wat eHerkenning is, welke providers er zijn, de kosten en aanvragen op eherkenning.nl. Daar vindt u ook duidelijke video’s over het eenvoudige aanvraagproces.
EHerkenning is een veilige en betrouwbare manier van inloggen en het is een wettelijke verplichting (Wet Digitale Overheid) voor overheidsorganisaties. De Raad moet, als zelfstandig bestuursorgaan (ZBO), aansluiten op de authenticatiemiddelen die door de Overheid worden gebruikt. Voor u als mediator is dat Eherkenning. Een inlog met gebruikersnaam en wachtwoord valt daar helaas niet onder.
EHerkenning is een persoonlijk inlogmiddel en dat betekent dus dat iedereen die gebruik wil maken van het portaal ook een eigen eHerkenning-inlog moet hebben.
Op dit moment niet. We werken aan de mogelijkheid om ook voor de kantoormedewerkers in te kunnen loggen.
Dit is nu niet mogelijk. Wij zijn aan het uitzoeken of dit in de toekomst tot de mogelijkheden behoort.
Wij hopen hier aan het einde van 2024 een antwoord op te hebben.
De Raad is bezig om het gehele ICT-landschap van de Wet op de rechtsbijstand te vernieuwen. Hier hoort ook de herbouw/vernieuwing van het huidige Mijn RvR bij. We zijn gestart met het nieuwe portaal voor mediators. Later wordt aan dit portaal het huidige Mijn RvR aan toegevoegd qua functionaliteit. Mijn RvR komt dus op termijn te vervallen en gaat verder onder dit nieuwe portaal. We hebben voor advocaat-mediators tijdelijk dus twee portalen.
Ook voor advocaat/mediators geldt dat zij hun mediationtoevoegingen en –vergoedingen via het nieuwe Wrb-portaal voor mediators gaan aanvragen/verwerken. Dat kan via de website mijnwrb.nl. Daarbij geldt ook, dat om te kunnen inloggen op het portaal vooraf eHerkenning moet zijn aangevraagd.
Voor advocaten geldt nog dat zij in de reeds beschikbare Mijn RvR-omgeving kunnen werken. Dat betekent dat alle toevoegingen voor de advocatuur verlopen zoals altijd, via mijnrvr.nl. Alle toevoegingen met betrekking tot mediation verlopen via het nieuwe portaal mijnwrb.nl. Over de ontwikkelingen op ICT-gebied voor sociaal advocatuur, houden we de bij de Raad aangesloten advocaten separaat via de nieuwbrief op de hoogte.
Op dit moment is het gebruik van het portaal nog niet verplicht. Maar wij raden u aan om zo snel mogelijk met het nieuwe portaal te gaan werken. Het is een veilige, snellere en minder foutgevoelige manier van werken. Heeft u problemen met het werken met het nieuwe portaal? Neem zo snel mogelijk contact met ons op.
Het inloggen op het portaal moet met een nieuwe veilige inlog via eHerkenning. EHerkenning heeft drie betrouwbaarheidsniveaus: EH2+, EH3 en EH4. Voor het Wrb-portaal voor mediators is betrouwbaarheidsniveau EH3 nodig. Dit is het standaard betrouwbaarheidsniveau en biedt de meeste veiligheid. Mediators kiezen zelf bij welke provider zij de eHerkenning aanschaffen. Aanvragen kan bij één van de zes door de overheid erkende providers (meer info via eHerkenning | Leveranciersoverzicht).
Het inloggen op het portaal gaat straks met een nieuwe veilige inlog via eHerkenning. EHerkenning is een Nederlands gestandaardiseerd systeem voor digitale herkenning, waarmee organisaties hun diensten online toegankelijk kunnen maken. Het is een veilige en betrouwbare manier van inloggen en het is een wettelijke verplichting (Wet Digitale Overheid) voor overheidsorganisaties. Alle bij de Raad ingeschreven mediators moeten de eHerkenning zelf aanvragen. Aanvragen van eHerkenning kan altijd en staat los van het portaal. Om te kunnen werken in het portaal heeft u de eHerkenning wel nodig.
Kijk voor meer informatie over wat eHerkenning is, welke providers er zijn, de kosten en aanvragen op www.eherkenning.nl. Daar vindt u ook duidelijke video’s over het eenvoudige aanvraagproces.
Heeft u al eHerkenning, dan hoeft u dit niet nogmaals aan te vragen. U kunt dan met deze gegevens ook inloggen op het nieuwe Wrb-portaal. Wel is het belangrijk dat uw eHerkenning minimaal betrouwbaarheidsniveau EH3 heeft. Zo niet, dan dient u dit niveau aan te vragen.
Aanvragen kan bij één van de zes door de overheid erkende providers (meer info via eHerkenning | Leveranciersoverzicht). De zes leveranciers van eHerkenning voldoen allemaal aan dezelfde eisen, maar verschillen op type inlogmiddel en prijs (eHerkenning wordt uitgegeven in abonnementsvorm). EHerkenning heeft drie betrouwbaarheidsniveaus: EH2+, EH3 en EH4. Voor het Wrb-portaal voor mediators is betrouwbaarheidsniveau EH3 nodig. Dit is het standaard betrouwbaarheidsniveau en beidt de meeste veiligheid. Mediators kiezen zelf bij welke provider zij de eHerkenning aanschaffen.
Kijk voor meer informatie over wat eHerkenning is, welke providers er zijn, de kosten en aanvragen op www.eherkenning.nl. Daar vindt u ook duidelijke video’s over het eenvoudige aanvraagproces.
U kunt eHerkenning aanvragen bij 6 door de Rijksoverheid erkende leveranciers. Alleen zij mogen eHerkenning leveren. De leveranciers van eHerkenning voldoen allemaal aan dezelfde eisen, maar concurreren met elkaar op onder andere type inlogmiddel en prijs. Kijk voor de leveranciers en de prijzen op eHerkenning | Leveranciersoverzicht.
Dat verschilt per provider. Kijk voor meer informatie over welke providers er zijn en wat de kosten zijn op eHerkenning.nl.
Lukt het niet om eHerkenning aan te vragen of wilt u hulp bij uw aanvraag? Gebruik dan het stappenplan op de website van eHerkenning of bekijk de video over eHerkenning aanvragen.
Heeft u eHerkenning aangevraagd maar lukt het niet om in te loggen op het nieuwe portaal? Neem contact op met Registerbeheer via 088 787 1100 of mail naar [email protected].
Het is bij eHerkenning.nl bekend dat er frauduleuze e-mails in omloop zijn, waarin de naam van eHerkenning wordt gebruikt. Ga niet in op het verzoek in de e-mail, want dit is een poging tot phishing. Klik niet op de linkjes en verwijder de e-mail direct. Kijk op de website van eHerkenning voor meer informatie.
Het portaal is te bereiken via mijnwrb.nl.
Om het werken met het portaal makkelijker te maken, heeft de Raad een demo gemaakt. Bekijk op deze pagina de demo over het nieuwe Wrb-portaal voor mediators. Heeft u, na het bekijken van de demo, vragen over het nieuwe portaal voor mediators? Neem contact op met 088 787 1000 (keuzemenu 2, dan keuze 4).
De demo is te bekijken op rvr.org.
Dit is bij deze livegang nog niet mogelijk. In één van de releases komend jaar gaat dat wel tot de mogelijkheden behoren. Nu worden de gegevens getoond die bij ons bekend zijn. Deze zijn opgehaald uit het register.
Neem contact op met Afdeling Registerbeheer via 088 787 1100 of [email protected] als u vragen heeft of om uw gegevens aan te passen.
Dat is helaas niet mogelijk.
Ja, alle eerder verleende toevoegingen en declaraties zijn te raadplegen via het portaal. Een per post ingediende aanvraag toevoeging kan dus via het portaal worden gedeclareerd.
Wanneer een toevoeging is verleend vóór livegang van het nieuwe portaal voor mediators kan deze wél via het nieuwe portaal worden gedeclareerd.
Toevoegingen die reeds zijn aangevraagd en toegekend kunnen via het nieuwe portaal worden gedeclareerd en daarnaast kunnen nieuwe toevoegingen worden aangevraagd.
In basis geldt dat rechtzoekende dit moet invullen. De rechtzoekende mag dit zelf aan ons toezenden. De mediator mag het straks ook via dit portaal namens rechtzoekende aan ons toezenden. De rechtzoekende draagt hier wel de verantwoordelijkheid over.
Bij de aanvraag om een toevoeging wordt de overeenkomst waarin de rechtzoekende en zijn wederpartij hebben verklaard in te stemmen met mediation overgelegd.
Voor mediators met een High Trust-overeenkomst is het niet meer verplicht stukken bij te voegen bij de aanvraag. Dit mag natuurlijk wel en het blijft mogelijk om in het portaal direct bij aanvraag documenten toe te voegen.
Ja, dit is mogelijk via de declaratie en upload van het formulier resultaatsbeoordeling.
Ja, dit formulier dient u nog steeds in te vullen en toe te sturen.
Ja, deze wens is inderdaad bekend en op termijn gaan we dit ook via het portaal ter beschikking stellen.
Ja, het formulier kan als invulbare PDF worden gevuld. Dit is alleen niet mogelijk tijdens het aanvragen van de declaratie. Het formulier ‘resultaatsbeoordeling’ dient u gereed te hebben gedurende het indienen van de declaratie, zodat u dit bij kunt voegen, of u slaat uw declaratie tussentijds op, vult het resultaatsbeoordelingsformulier in, opent de conceptdeclaratie en voegt de gevraagde stukken bij, bij het vervolgen van de aanvraag declaratie.
Een handtekening op dit formulier is wel nodig wanneer u deze digitaal instuurt bij uw declaratie. Via de machtiging verklaart u dat het declaratieverzoek naar waarheid is ingevuld. Het resultaatsbeoordelingsformulier tekent u ‘los’ van de aanvraag declaratie.
Door de machtiging aan te vinken geeft u aan dat u rechtzoekende heeft geïnformeerd over de toevoeging, welke gevolgen de toevoeging heeft voor rechtzoekende en dat de aanvraag naar waarheid is ingevuld.
Op dit moment niet. Het portaal is uitsluitend voor mediationtoevoegingen en -declaraties. Een bijzondere curatortoevoeging valt niet onder een mediationtoevoeging.
Mediators krijgen het besluit digitaal in Mijn Wrb. Rechtzoekenden krijgen het besluit nog per post. Later komt er een burgerportaal waar we eventueel ook de besluiten voor rechtzoekenden digitaal kunnen afleveren.
Ja, dat is mogelijk. Het post-proces blijft voorlopig bestaan. Uiteraard levert het portaal vele voordelen op waaronder een kortere doorlooptijd van aanvragen toevoeging.
We werken aan de mogelijkheid voor het verzenden van notificaties. Op dit moment worden er nog geen geautomatiseerde notificaties verzonden. Het zelf in de gaten houden van het portaal is voor nu leidend.
Ja, wanneer de Raad een besluit neemt op een aanvraag toevoeging of declaratie. Dan ziet u deze terug onder ‘eindbesluiten’in het portaal.
Ja, de verwerking is sneller door de digitalisering van het proces.
Op dit moment is het nog niet mogelijk om een overzicht te printen of exporteren. We werken aan een oplossing en voeren deze tijdens een update door. Het ontwikkelde portaal biedt nu uitsluitend op toevoegingsniveau mogelijkheid om te printen, bewerken en in te zien.
Inloggen in het portaal kan alleen via de beveiligde inlog eHerkenning. Dit zorgt voor het juiste betrouwbaarheidsniveau van inlog en daarmee het werken via het portaal. Werken via het portaal is bovendien minder foutgevoelig (dan bijvoorbeeld verzending per post door het overzetten van gegevens), eenvoudig en snel.
Graag verwijzen wij u hiervoor naar onze privacyverklaring.
Heeft u vragen over eHerkenning of het aanvragen van eHerkenning?
Kijk op de website van eHerkenning.
Heeft u vragen over het nieuwe portaal voor mediators? Neem contact op met de Raad via 088 787 1000 (keuzemenu 2, dan keuze 4) of mail naar [email protected].
EHerkenning
Heeft u vragen over eHerkenning of over het aanvragen van eHerkenning?
Kijk voor meer informatie op de website van eHerkenning.