Mooie opkomst bij informatiebijeenkomst Subsidieregeling Stelselherziening Rechtsbijstand
In het WTC in Utrecht verzamelden zich in de ochtend van dinsdag 11 februari een diverse groep geïnteresseerden voor de informatiebijeenkomst over de Subsidieregeling Stelselherziening Rechtsbijstand. Deze regeling, die eind 2019 door de Raad voor Rechtsbijstand werd aangekondigd, is bedoeld voor het subsidiëren van activiteiten die op een innovatieve manier bijdragen aan de ontwikkeling van passende, duurzame en kwalitatief hoogwaardige oplossingen voor juridische problemen, waarbij de rechtzoekende en zijn hulpvraag centraal staan. Tijdens de bijeenkomst werd informatie gegeven en was er gelegenheid tot het stellen van vragen. Daar werd volop gebruik van gemaakt. In dit bericht een impressie van deze ochtend en we geven u een overzicht van de gestelde vragen en antwoorden.
Aftrap
Irene Nijboer, directeur/bestuurder van de Raad voor Rechtsbijstand trapte de bijeenkomst af. Verheugd over het feit dat de opkomst hoog is en de interesse voor vernieuwing groot, staat zij even stil bij deze tijd waarin het voor rechtsbijstandverleners, door de soms lastige omstandigheden, toch niet altijd evident is hun werk te doen. Mooi om dan toch te zien dat deze regeling de aanwezigen op de been brengt om meer te weten te komen over de regeling.
Want de wereld om ons heen verandert, het type conflicten verandert, maar ook hoe mensen denken, communiceren en zich gedragen. Dat vereist dat het rechtsbestel en de daarin opererende stakeholders hierin meegroeien en daarmee ook de manier waarop we samen de stelselherziening vormgeven.
Deze subsidieregeling Stelselherziening Rechtsbijstand biedt een kans om innovatieve ideeën en creativiteit in te zetten voor passende, duurzame en kwalitatief hoogwaardige geschiloplossing.
Programma Stelselvernieuwing Rechtsbijstand
Frederike Diersen, binnen het programmabureau van het Ministerie van J&V verantwoordelijk voor de ontwikkeling van rechtshulppakketten, neemt hierna het woord. Zij schetst de grotere context. Wat zijn de problemen binnen het huidige stelsel? En wat zijn de plannen om daar wat aan te doen?
In haarpresentatie (pptx, 1.5 MB) richt Diersen zich op de stelselvernieuwing en de uitgangspunten: laagdrempelige informatie en advies voor een ieder in Nederland met een juridische vraag, Voor mensen die binnen het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand vallen komen vervolgens passende, kwalitatief hoogwaardige en duurzame oplossingsroutes beschikbaar. Met de stelselherziening willen we ook onnodige geschillen met de overheid voorkomen. Voor de ontwikkeling van rechtshulppakketten en een integrale wijze van vergoeden wordt enerzijds gewerkt aan kwaliteitscriteria voor goede rechtshulp en is via de subsidieregeling Stelstelherziening Rechtsbijstand 10 miljoen euro beschikbaar voor pilots. Die vernieuwing moet samen met professionals worden gerealiseerd, in een lerende aanpak.
De Subsidieregeling Stelselherziening Rechtsbijstand
Marjon Stegeman, manager bij de Raad voor Rechtsbijstand vraagt vervolgens aandacht voor de regeling zelf. Vanuit het aanwezige goede aanbod van rechtsbijstandverleners willen we kijken naar waar innovatiemogelijkheid zit. Maar ook: zijn er nieuwe aanbieders die een verrijking kunnen bieden ten behoeve van innovatie en integrale geschiloplossing? De burger met zijn hulpvraag dient altijd centraal te staan.
Bij deze regeling is bewust niet gekozen voor het tendermodel. Dan moet er namelijk sprake zijn van een exacte uitvraag, waarbij de verschillende aanvragen ook met elkaar in een wedstrijdmodel vergeleken gaan worden. En we willen geen appels met peren gaan vergelijken, we hopen uiteindelijk op een volle fruitschaal van verschillende initiatieven, van groot tot klein. De uitvraag is dus open: de aanvragen worden niet onderling vergeleken, maar iedere apart op eigen toegevoegde waarde en meritis. De aanvragen krijgen een dagstempel en worden op volgorde van binnenkomst beoordeeld. Aanvragen kan van 1 maart tot 31 december 2020. Alleen complete aanvragen worden behandeld en als de subsidiegelden op raken, wordt er op dagbasis geloot. Een onafhankelijke adviescommissie beoordeelt elke aanvraag en adviseert het bestuur van de Raad, die het besluit neemt of een aanvraag wordt gehonoreerd.
In de presentatie (ppt, 677 kB) worden de elementen van de evaluatie getoond. Het is belangrijk dat de vernieuwing die via deze regeling wordt gecreëerd ook een plek gaat vinden binnen het stelsel. Daar doen we het immers voor: een verbetering van de geschiloplossing voor de burger.
Uitgangspunten en criteria
Martine Smits, projectleider bij de Raad voor Rechtsbijstand focust in haar presentatie (pptx, 1.6 MB) op de punten waaraan toekomstige oplossingsroutes aan moeten voldoen: ze moeten de rechtzoekende centraal stellen, duurzaam en laagdrempelig zijn en het probleem integraal benaderen. De criteria voor beoordeling van de ingezonden initiatieven vloeien hieruit voort. De rechtzoekende moet geholpen worden en zijn/haar probleem moet duurzaam worden opgelost.
Vragen en antwoorden
Hierna is het de beurt aan de zaal. Een gemêleerd gezelschap van sociaal advocaten, mediators, juridisch adviseurs, verzekeraars en andere toetreders tot de markt vuurt vragen af op het panel, met daarin de sprekers, aangevuld met Edwin Borghs, stafmedewerker van de Raad voor Rechtsbijstand.
Een overzicht (pdf, 168 kB) van de vragen die gesteld zijn, met de daarbij horende antwoorden vindt u hier.
Start indienen aanvragen subsidie
De Raad voor Rechtsbijstand is verantwoordelijk voor de uitvoering van de subsidieregeling. Aanvragen kunnen bij de Raad worden ingediend vanaf 1 maart 2020 tot en met 31 december 2020. De activiteiten waarvoor subsidie wordt aangevraagd moeten uiterlijk 31 december 2022 zijn geëindigd. Het subsidieplafond bedraagt € 10.000.000,=. Per ingediend project geldt een maximale subsidiëring van € 1.000.000,=.
Meer informatie
Meer informatie over de subsidieregeling, de voorwaarden voor indienen van innovatieve projecten en de procedure van beoordeling leest u op de website van de Raad.