Nadere uitleg toelatingseisen specialisatie personen- en familierecht
De Raad voor Rechtsbijstand heeft in de inschrijvingsvoorwaarden 2020 een wijziging opgenomen in de deskundigheidseisen voor toelating tot de specialisatie personen- en familierecht. We zien op sociale media dat hierover wat onduidelijkheid is en leggen daarom de wijziging in dit artikel nader uit.
De wijziging houdt in dat een lid van de specialisatievereniging vFAS onvoorwaardelijk kan worden ingeschreven. Een aspirant lid van de vFAS kan voorwaardelijk worden ingeschreven. Maar het lidmaatschap van de vFAS is daarmee een pré voor inschrijving, maar niet de enige mogelijkheid voor registratie in het register.
Lidmaatschap vFAS niet verplicht
De Raad hanteert bij de specialisatie personen- en familierecht een voorwaardelijke en een onvoorwaardelijke inschrijving. Een advocaat schrijft zich eerst voorwaardelijk in voor de specialisatie personen- en familierecht waarna de voorwaardelijke inschrijving na een jaar omgezet wordt naar een onvoorwaardelijke inschrijving zodra aan de in de inschrijvingsvoorwaarden genoemde voorwaarden voor omzetting is voldaan.
Met de wijziging in de inschrijvingsvoorwaarden met ingang van 2020 beoogt de Raad dat (volwaardige) vFAS-leden dit traject niet hoeven te doorlopen en direct onvoorwaardelijk ingeschreven kunnen worden. Verder beogen we dat aspirant-vFAS-leden zich op basis van het aspirant-lidmaatschap ook voorwaardelijk kunnen inschrijven. Deze wijzigingen sluiten al aan bij de bestaande praktijk die de Raad hanteert bij inschrijvingsverzoeken van (aspirant) vFAS-leden. Er is voor advocaten die zich voorwaardelijk willen inschrijven én voor advocaten die al onvoorwaardelijk staan inschreven geen verplichting om (alsnog) lid te worden van de vFAS.
Traject voorwaardelijke - onvoorwaardelijke inschrijving
Een advocaat die zich bij de Raad voor personen- en familierecht wil inschrijven en geen volwaardig vFAS-lid is, kan dus voorwaardelijk worden ingeschreven als deze:
- zich heeft aangemeld voor een door de Raad goedgekeurde basisopleiding van 20 opleidingspunten, of;
- met succes de major Burgerlijk Recht (leerjaar 1) van de beroepsopleiding advocaten van de NOvA voltooid heeft en zich aangemeld heeft voor het groot keuzevak (Echt)scheidingsrecht van de Beroepsopleiding, of;
- aspirant-lid is van de vFAS.
Meer informatie
Na voorwaardelijke inschrijving kan de advocaat onvoorwaardelijk worden ingeschreven als deze ofwel: de hiervoor genoemde basisopleiding ofwel het keuzevak echtscheidingsrecht heeft afgerond ofwel kan aantonen dat deze nog steeds aspirant of volwaardig lid van de vFAS. Daarnaast moet in al deze gevallen de advocaat ten minste 10 toevoegingen gedurende het eerste jaar van voorwaardelijke inschrijving hebben behandeld onder begeleiding van een ervaren en op dit vakgebied ingeschreven advocaat.
Lees meer in het nieuwsbriefartikel van 18 december 2019 over de wijzigingen in de inschrijvingsvoorwaarden 2020