Nieuws voor mediators
Zoeken in de index
Vanaf 16 september staan de cijfers over de gesubsidieerde rechtsbijstand 2019 online. Deze cijfers laten de ontwikkelingen binnen het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand zien. Het aantal afgegeven toevoegingen loopt terug en er is een neerwaartse ontwikkeling zichtbaar in het aantal advocaten dat toevoegingen behandelt.
Begin dit jaar stelde minister Dekker 10 miljoen euro beschikbaar voor de Subsidieregeling stelselherziening rechtsbijstand. Deze subsidieregeling is er voor innovatieve projecten die bijdragen aan de ontwikkeling van passende, duurzame en kwalitatief hoogwaardige oplossingen voor juridische problemen, waarbij de rechtzoekende en zijn hulpvraag centraal staan.
Een goede diagnose en triage in de eerste lijn is belangrijk. In verband met de coronacrisis geldt vanwege de tijdelijke beperkte bereikbaarheid van het Juridisch Loket tot nader order het volgende:
De Raad voor Rechtsbijstand is weer voorzichtig met bijeenkomsten en bezoeken aan kantoren gestart. Het basis uitgangpunt blijft echter dat de meeste steekproeven nog digitaal plaatsvinden. Wij blijven graag ook in tijden van het coronavirus voor u klaar staan. Uiteraard mag het uitvoeren van onze dienstverlening niet ten koste gaan van uw veiligheid en die van onze medewerkers. Daarom nemen we een aantal maatregelen in acht, zodat we veilig kunnen doorwerken.
De Raad is in onze democratische rechtsstaat verantwoordelijk voor de optimale organisatie en borging van goede gesubsidieerde rechtsbijstand en mediation voor minder draagkrachtige burgers. Om dit te kunnen waarmaken is onder andere voldoende aanbod van kwalitatief hoogwaardige rechtsbijstand nodig. Een van de doelstellingen van de Raad is dan ook het waarborgen van goede kwaliteit en voldoende aanbod van rechtsbijstand van sociaal advocaten en mediators te bevorderen. Om de behoefte van advocaten en mediators aan innovatie, ondersteuning en samenwerking voor verbetering van productiviteit en kwaliteit van hun praktijk te meten, heeft de Raad op 6 juli 2020 een enquête uitgezet onder een selectie van bij de Raad actieve rechtsbijstandverleners.
Op 14 juli en in de laatste nieuwsbrief van 29 juli jl. publiceerden wij het bericht dat we de beveiliging van Mijn RvR per 1 augustus zouden aanscherpen. Dit zou betekenen dat advocaten die werken met oudere versies van browsers en besturingssystemen (waaronder Windows XP en Windows Vista) geen gebruik meer konden maken van Mijn RvR. In dit bericht laten we weten dat deze wijziging is uitgesteld tot 14 augustus a.s.
De Raad volgt de richtlijnen van het RIVM om de veiligheid en gezondheid van onze medewerkers te garanderen. Zo werken al onze medewerkers sinds de corona-uitbraak thuis. De steekproefcontroles die we normaal gesproken op de kantoren van advocaten uitvoeren doen we ook vanuit huis.
Op 27 mei 2020 hebben wij bekendgemaakt dat Minister Dekker het besluit had genomen om een tegemoetkomingsregeling voor sociale rechtsbijstandverleners te treffen. De regeling is in overleg met de NOvA en de Raad voor Rechtsbijstand tot stand gekomen en is inmiddels gepubliceerd. Met de regeling van de minister kan de Raad voor Rechtsbijstand begin volgend jaar tegemoetkomen in inkomensverlies, door de mogelijke afname van het aantal afgegeven toevoegingen, piketmeldingen en toegekende extra uren in 2020.
De Raad ontvangt signalen dat advocaten en mediators, naast de eigen bijdrage, een honorarium in rekening brengen aan de cliënt. Zolang de toevoeging in stand blijft, is het sturen van een (aanvullende) rekening naar de cliënt echter niet geoorloofd.
De sociaal advocatuur, mediators en bijzondere curatoren vervullen een bijzondere en belangrijke rol in de toegang tot het recht van min-en onvermogende burgers en daarmee voor de rechtsstaat. Deze rol dient juist in deze tijden gewaarborgd te blijven. Minister Dekker heeft de Tweede Kamer daarom vorige week geïnformeerd over het Kabinetsbesluit om een extra regeling voor de sociale advocatuur te treffen. Hiermee wordt tegemoetgekomen in inkomensverlies door de mogelijke afname van het aantal toevoegingen in 2020. De regeling is in overleg met de NOvA en de Raad voor Rechtsbijstand tot stand gekomen.