Vraag en antwoord declaratie indienen
- In mediationzaken is het meesturen van een urenspecificatie niet nodig. Vraagt u extra uren aan? Dan is een urenspecificatie wel van belang. Zie voor meer informatie de werkinstructie Mediation Extra Uren.
- Is er sprake van samenhang? Dan vragen wij om per toevoeging het beeïndigingsbericht in te vullen. Vermeld daarbij ook het toevoegnummer van de wederpartij.
- In het mediation beëindigingsbericht kunt u opvoeren hoeveel uur u aan de mediation heeft besteed. Geef hier het totaal aantal bestede uren op. Voorbeeld: u staat twee partijen bij en heeft twee toevoegingen ontvangen. In totaal heeft u aan de mediation 8 uur besteed. Op beide beëindigingsberichten vult u bij de vraag ”Totaal aantal uren besteed aan mediation” het totaal van 8 uur in.
- Een toevoeging kan worden gedeclareerd nadat de zaak is afgerond. Staat u partijen bij in een echtscheiding? Declareer de toevoeging(en) pas nadat u de echtscheidingsbeschikking heeft ontvangen.
- In het mediation beëindigingsbericht kunt u opgeven of er sprake is van een financieel resultaat. De werkinstructie Resultaatbeoordeling helpt u bij de beoordeling of er sprake is van financieel resultaat. Hier vindt u ook het formulier Resultaatbeoordeling familiezaken.
- Heeft u de toevoeging ontvangen op verwijzing van de rechter? Vergeet dan niet om de vragenlijst mediator en partijen naar de mediationfunctionaris van het betreffende gerecht te sturen.
- Is het bij wet verplicht om de vaststellingsovereenkomst in een uitspraak van de rechter te laten opnemen? Dan schakelt u hiervoor een bij de Raad op personen- en familierecht ingeschreven advocaat in. Is voor de zaak geen toevoeging aan een advocaat verstrekt, dan krijgt u de kosten van de advocaat vergoed in de vorm van de afhechtingstoeslag van 2,5 punt. Is voor de zaak al eerder een toevoeging afgegeven aan een advocaat, dan zal deze advocaat de zaak bij de rechtbank aanbrengen. De advocaat declareert zijn werkzaamheden onder de aan hem verstrekte toevoeging.
Is het verzamelinkomen van uw cliënt in het peiljaar nog niet definitief vastgesteld op het moment van aanvraag toevoeging? Of is het besluit om toe te voegen genomen op basis van een verzoek peiljaarverlegging? Dan controleert de Raad op een later tijdstip het verzamelinkomen opnieuw. U vindt op onze website voor rechtszoekenden uitgebreide toelichting over hercontrole van het inkomen.
Informeer uw cliënt
Breng uw cliënt vooraf op de hoogte van het feit dat het besluit van de Raad in veel gevallen een voorlopig besluit is en dat na hercontrole van het inkomen of resultaatbeoordeling de mogelijkheid bestaat dat cliënt óf een andere eigen bijdrage moet betalen óf zelf de kosten van uw bijstand moet betalen.
Helpdesk afdeling Inkomenscontrole
Tel. 088 - 787 1314 (werkdagen tussen 9.00 - 16.00 uur).
De helpdesk van de afdeling Inkomenscontrole beantwoordt alle vragen van uw cliënt. Ook over het treffen van een betalingsregeling, als uw cliënt moet betalen.
Houdt uw cliënt een positief financieel resultaat over aan de zaak? U vindt op www.rechtsbijstand.nl uitgebreide informatie aan over resultaatbeoordeling. Het beleid voor resultaatbeoordeling vindt u op Kenniswijzer.
Informeer uw cliënt
Breng uw cliënt vooraf op de hoogte van het feit dat het besluit van de Raad een toevoeging te verlenen in veel gevallen een voorlopig besluit is. En dat na hercontrole van het inkomen of resultaatbeoordeling de mogelijkheid bestaat dat een cliënt óf een andere eigen bijdrage moet betalen óf zelf de kosten van uw bijstand moet betalen.
Resultaatbeoordeling is ook van toepassing wanneer de kosten van rechtsbijstand door een derde worden vergoed. In dat geval geldt de beoordeling voor alle toevoegingen, dus ook straf- of vreemdelingenzaken.
De Raad kan u per week of per kwartaal betalen. Per kwartaal houdt in dat de Raad u een voorschot betaalt op uw toekomstige declaraties. Van elke betaling ontvangt u een ‘Overzicht Rekening Courant’.
Overstappen naar wekelijkse betaling
Wilt u per week betaald worden, maar neemt u nu deel aan de voorschotregeling? Dan kunt u overstappen. Stuur uw verzoek daartoe per e-mail naar de afdeling financiën gevestigd op ons centraal kantoor in Utrecht) via [email protected].
U lost dan eerst het nog openstaande voorschotbedrag af. Zodra dit is afgelost starten de wekelijkse betalingen van de vastgestelde vergoedingen.
Is het openstaande voorschotbedrag te hoog om ineens af te lossen? Dan is het eventueel mogelijk dat we met u een regeling treffen om het bedrag in termijnen af te lossen. Voorwaarde is dat het openstaande saldo in het lopende kalenderjaar wordt afgelost.