Art. 16 Bvr Gevangenhouding/gevangenneming
Artikel 16 Bvr
Benodigde stukken / informatie
- Kopie uitspraak raadkamer waaruit gevangenhouding/gevangenneming blijkt
- Procesverbaal van pro-formazitting
- Zie werkinstructie vaststellen Art. 28 Bvr.
Vaststelbeleid
Algemeen
Je kent eenmalig een toeslag van 2,5 punt toe voor het bijwonen van de raadkamer-/pro-formazitting waarin over de gevangenhouding of de gevangenneming is geoordeeld. Ook als de politierechter op de eindzitting oordeelt over de gevangenhouding, ken je de toeslag van 2,5 punt toe. Deze toeslag geldt ook bij supersnelrecht.
Voor de verlenging van de gevangenhouding ken je eenmalig een toeslag van 1,5 punt toe ongeacht het aantal verlengingszittingen. Let op: Als de verlenging betrekking heeft op de eerste behandeling van de gevangenhouding dan ken je de toeslag van 2,5 punt toe.
Bovenstaande geldt ook als de zitting in de vorm van 'telehoren' c.q. 'videoconferentie' heeft plaatsgevonden.
Niet in cassatie
De toeslag geldt alleen in eerste aanleg of in hoger beroep. In cassatie verleen je de toeslag niet.
Habeas corpus-toets (2,5 + 1,5 punt)
Je kent éénmalig de toeslag van 2,5 punt toe voor een eerste bijgewoonde zitting over de habeas corpus-toets (rechter toetst of de vrijheidsbeneming rechtmatig is, artikel 5 lid 4 EVRM), dit zijn zittingen over:
- (Schorsing) Gevangenhouding en gevangenneming;
- De beroepsprocedures tegen de beslissingen inzake -de verlenging van- de gevangenhouding;
- De niet-inhoudelijke zitting (pro-formazitting) als bedoeld in artikel 18 Bvr waarin uitdrukkelijk wordt verzocht om schorsing/opheffing van de voorlopige hechtenis;
- Nachtdetentie.
In vervolg op deze toeslag van 2,5 punt ken je éénmalig de toeslag van 1,5 punt toe voor:
- het bijwonen van een zitting over (beroep tegen) de verlenging van de gevangenhouding;
- de niet-inhoudelijke zitting (pro-formazitting) als bedoeld in artikel 18 Bvr waarin uitdrukkelijk wordt verzocht om schorsing/opheffing van de voorlopige hechtenis.
Voor deze zittingen ken je geen zittingstoeslag toe in de zin van artikel 18 Bvr.
Wet overdracht tenuitvoerlegging strafvonnissen
De toeslag ken je ook toe als een bevel tot gevangenhouding wordt gedaan in het kader van de Wet overdracht tenuitvoerlegging strafvonnissen.
Overleveringswet
Je verstrekt een toeslag voor (verlenging) van de gevangenhouding, als een vordering tot verlenging van de termijn van de vrijheidsbeneming (bijv. inverzekeringstelling) in een overleveringszaak (Z011) of uitleveringswet (Z010) is behandeld. Ook als de vordering verlenging plaatsvindt na de uitspraak waarbij overlevering is toegestaan.
Bevel tot Bewaring
De toeslag gevangenhouding/gevangenneming geldt niet in een zaak waarin de rechtzoekende op grond van een bevel tot bewaring zijn vrijheid is ontnomen. Dit geldt bijvoorbeeld voor WOTS-zaken.
Samenhangende zaken één verdachte
Je kent bij samenhangende zaken voor één verdachte bovengenoemde toeslagen éénmaal toe. Als er afzonderlijke raadkamerzittingen hebben plaatsgevonden kun je per toevoeging de toeslag(en) verstrekken. De advocaat moet afschriften van uitspraken overleggen waaruit dit blijkt. Is er één raadkamerzitting geweest waarbij is geoordeeld over de (verlenging van de) gevangenhouding, dan ken je slechts eenmaal de toeslag toe.
Samenhangende zaken meerdere verdachten
Je kent bij samenhangende zaken met meerdere verdachten per verdachte éénmaal bovengenoemde toeslag(en) toe, als er afzonderlijke raadkamerzittingen hebben plaatsgevonden.
Opheffing schorsing van de voorlopige hechtenis (artikel 80 Sv e.v.)
Voor onderstaande zaken is in het Besluit Vergoedingen Rechtsbijstand geen aparte regeling opgenomen:
- het verzoek tot (opheffing) schorsing van de voorlopige hechtenis in het kader van de bewaring c.q. hoger beroep tegen de schorsing van de voorlopige hechtenis in het kader van de bewaring;
- het hoger beroep tegen de beschikking tot invrijheidsstelling van de verdachte door de rechter-commissaris in het kader van de bewaring (artikel 64 lid 3 Sv).
Deze werkzaamheden vallen onder het forfait. Er is geen recht op een aparte toeslag. Daarnaast is ook geen sprake van een (raadkamer)zitting als bedoeld in artikel 16 Bvr en artikel 18 Bvr. Daarom bestaat er op grond van artikel 24/25 Bvr ook geen recht op een reiskosten/-tijdvergoeding.
Je wijst het verzoek af met de volgende tekst:
‘U heeft gevraagd om een toeslag voor werkzaamheden die betrekking hebben op de (opheffing van de) schorsing van de voorlopige hechtenis in het kader van de bewaring. De Raad kent hiervoor geen extra toeslag toe, omdat de werkzaamheden vallen onder de forfaitaire vergoeding.’
Voor een schorsing van de voorlopige hechtenis in het kader van de gevangenhouding, zie hierboven onder het kopje habeas corpus toets.
Achtergrondinformatie
Versie |
2.15
|
---|---|
Gewijzigd op | |
Punten |
Inhoudsopgave
- Artikel 16 Bvr
- Benodigde stukken / informatie
- Vaststelbeleid
- Algemeen
- Niet in cassatie
- Habeas corpus-toets (2,5 + 1,5 punt)
- Wet overdracht tenuitvoerlegging strafvonnissen
- Overleveringswet
- Bevel tot Bewaring
- Samenhangende zaken één verdachte
- Samenhangende zaken meerdere verdachten
- Opheffing schorsing van de voorlopige hechtenis (artikel 80 Sv e.v.)
- Achtergrondinformatie