Achtergrondinformatie bij artikel 29 Bvr
1. Toelichting
Je geeft een zaakcode aan de zaak bij de verstrekking van de toevoeging. Deze zaakcode bepaal je aan de hand van de toelichting van de rechtsbijstandverlener en de bij de toevoegingsaanvraag meegezonden stukken.
2. Subsidiebeslissingen
Er is een juridische reden dat bij de toevoegingsaanvraag al een zaakcode wordt bepaald. De verstrekking van een toevoeging is tweeledig. Aan de ene kant betekent de toevoeging voor de rechtzoekende, dat hij weet dat er recht bestaat op gesubsidieerde rechtsbijstand. Aan de andere kant betekent de toevoeging voor de rechtsbijstandverlener, dat hij weet dat er recht bestaat op een vergoeding van zijn werkzaamheden, nadat de rechtsbijstand is beëindigd. NB. Sommige toevoegingen worden voorlopig verstrekt, nadat de rechtsbijstand is beëindigd neemt de Raad dan een nieuwe beslissing op het recht op gesubsidieerde rechtsbijstand. Volgens de subsidieregels van de Algemene wet bestuursrecht (Awb), begint voor de rechtsbijstandverlener met de afgifte van een toevoeging, de subsidieverlening. (Zie NvT bij artikel 24 Wrb van de veegwet; in werking getreden op 1 mei 2004). Nadat de rechtsbijstandverlener zijn rechtsbijstand heeft beëindigd, leidt dit tot subsidievaststelling.
3. Juridische grondslagen
De beslissing tot subsidieverlening (de toevoeging) moet een omschrijving van de activiteiten waarvoor subsidie wordt verleend, bevatten. Met de zaakcode geef je die omschrijving, soms aangevuld met een korte nadere toelichting. De toevoeging moet ook het bedrag van de subsidie, dan wel de wijze waarop dit bedrag wordt bepaald, vermelden. Door het puntenaantal te vermelden op de toevoeging, voldoe je aan deze eis. Het meegeven van een juiste zaakcode aan de zaak is niet alleen van belang voor het nemen van een beslissing over de hoogte van de vergoeding nadat de rechtsbijstand is geëindigd, maar ook om tussentijds tijdig toestemming te kunnen vragen voor het mogen besteden van extra uren. Bij de afgifte van de toevoeging/verlening van de subsidie wek je het vertrouwen dat de zaakcode juist is. Ook de rechtszekerheid brengt met zich dat niet lichtvaardig de zaakcode bij vaststelling van de vergoeding kan worden gewijzigd.
4. Wijziging subsidie bij vaststelling
Het Besluit vergoedingen rechtsbijstand 2000 (Bvr) en de Awb geven een limitatieve opsomming wanneer je bij vaststelling van de vergoeding, de subsidieverlening mag wijzigen (waaronder de zaakcode).
- Artikel 29 lid 3 Bvr stelt dat als bij de aanvraag verstrekte informatie onjuist of onvolledig is, de Raad de vergoeding kan vaststellen met inachtneming van de beschikbare juiste informatie.
- Lid 4: De vergoeding wordt op nihil gesteld als bij de vaststelling blijkt dat de zaak onder het bereik van een toevoeging van een andere zaak valt.
Dit artikel bevat specifieke wijzigingsgronden die ook in het meer algemene artikel 4:46 Awb worden genoemd. In dat laatste artikel staan er nog een aantal extra:
- 4:46 lid 2 Awb: de subsidie kan lager worden vastgesteld als: a) de activiteiten waarvoor subsidie is verleend niet of niet geheel hebben plaatsgevonden (vergelijk artikel 29 lid 4 Bvr); b) de subsidie-ontvanger niet heeft voldaan aan de aan de subsidie verbonden verplichtingen; c) de subsidie-ontvanger onjuiste of onvolledige gegevens heeft verstrekt en de verstrekking van juiste of volledige gegevens tot een andere beschikking op de aanvraag tot subsidieverlening zou hebben geleid (vergelijk artikel 29 lid 3 Bvr), of d) de subsidieverlening anderszins onjuist was en de subsidie-ontvanger dit wist of behoorde te weten.
5. Wijziging zaakcode/MijnRvR
De advocaat kan bij de declaratie verzoeken om de zaakcode te wijzigen. In MijnRvR doet hij dit met een toelichting op het tabblad ‘Bijlage(n)’. In het geval dat we de zaakcode bij de vaststelling willen wijzigen, zal uit de voorgaande artikelen sub a en d van 4:46 Awb het meest voorkomen.
- Sub a: Bij vaststelling van de vergoeding kun je deze zaakcode dus wijzigen, als de werkzaamheden van de rechtsbijstandverlener uiteindelijk anders blijken te zijn geweest, dan waarvoor de toevoeging is aangevraagd. Hierbij geldt als bijzonderheid dat als er voor het rechtsprobleem in kwestie al een toevoeging is verleend, je de subsidie op nihil stelt. Ook wijs je de vergoeding af, wanneer de toevoeging is gebruikt voor een geheel ander rechtsprobleem.
- Sub d: Verder kun je de zaakcode wijzigen, wanneer de Raad in de beslissing een kennelijke fout heeft gemaakt