Art. 29 Bvr Vaststelling van de vergoeding
Artikel 29 Bvr
Benodigde stukken / informatie
Zie werkinstructie vaststellen art. 28 Bvr.
Vaststelbeleid
Algemeen
Bij het vaststellen van de vergoeding houd je rekening met artikel 2 Bvr.
Bereik
Is er voor het rechtsbelang al een toevoeging verstrekt, dan wijzig je zonodig de zaakcode. Om te toetsen of de werkzaamheden vallen onder het bereik van een andere toevoeging, gebruik je de werkinstructie Bereik. In onderstaand overzicht staan enkele voorbeelden van bereik op dit gebied:
• Adviesdeclaraties van proceduretoevoegingen, werkinstructie Bereik 1.5.
• Declaratie van een voortijdig beëindigde procedure, werkinstructie Bereik 1.5.1.
• Declaratie van asiel- en vreemdelingenzaken, werkinstructie Bereik 2.3. en 2.3.3.
Vallen de werkzaamheden onder het bereik van een andere toevoeging, dan stel je de vergoeding vast als NUL-besluit met de volgende tekst:
‘U heeft een aanvraag voor een vergoeding ingediend. De Raad verstrekt geen afzonderlijke vergoeding, omdat de werkzaamheden onder het bereik vallen van de toevoeging met nummer [GRASKENMERK]. (artikel 29 lid 4 Bvr en artikel 32 Wrb)
Wij gaan ervan uit dat u uw cliënt de eigen bijdrage terugbetaalt.’
Wijziging zaakcode
Bij de vaststelling van de declaratie mag je niet zonder meer de zaakcode wijzigen die op de afgegeven toevoeging is vermeld (art. 4:46 Awb). Bij een paraplu-toevoeging blijft de zaakcode altijd gelijk. Afhankelijk van de verrichte werkzaamheden verstrek je een vergoeding voor advies of procedure. Let op: bij een O013 B8-procedure vergoed je de werkzaamheden om een beslissing op een aanvraag verblijfsvergunning regulier te krijgen als advies.
Je past de zaakcode aan:
- Als de zaakcode ook voor de rechtsbijstandverlener duidelijk onjuist is (kennelijke fout). Bijvoorbeeld toevoeging aangevraagd voor echtscheiding P010 en verstrekt voor A010;
- Als de zaak een ambtshalve toevoeging (op last) betreft. Bijvoorbeeld, de zaak betreft een ‘misdrijf, eerste aanleg behandeling meervoudige kamer’. Deze wordt standaard verstrekt voor S040 en bij declaratie in S050 gewijzigd.
Je past de zaakcode ook aan als de rechtsbijstandverlener andere werkzaamheden heeft verricht dan hij bij de aanvraag heeft aangegeven. Je toetst dan de toevoegwaardigheid van het rechtsprobleem en of er sprake is van verknochtheid met de zaak waarvoor de toevoeging is verstrekt. Bijvoorbeeld:
- Aangevraagd voor ontslag op staande voet (A010) en gebruikt voor de ontbindingsprocedure bij het kantongerecht (A020). Is de zaak verknocht dan wijzig je de zaakcode en stel je de vergoeding vast;
- Er is een Z110 toevoeging verstrekt, maar bij declaratie blijkt dat het gaat om een O013 zaak. Dan wijzig je de zaakcode analoog aan de gebruikersinstructie en stel je de vergoeding vast. Zijn de zaak waarvoor de advocaat de toevoeging heeft aangevraagd en de werkzaamheden die hij declareert niet verknocht, dan wijs je de vergoeding af, omdat voor de verrichte werkzaamheden geen toevoeging is verstrekt;
- De procedure begint met een ontbinding arbeidsovereenkomst (A020) en als tegenverzoek wordt een loonvordering (A031) ingediend. Bij het vaststellen van het vergoeding ga je uit van de zaakcode met de meeste punten;
- De procedure begint met een strafbeschikking (S041) en eindigt bij het kantongerecht (S010) of de rechtbank (S030 / S040). Bij het vaststellen van de vergoeding wijzig je de zaakcode;
- De toevoeging is aangevraagd met zaakcode P100. Bij het beoordelen van de aanvraag vergoeding blijkt dat de toevoeging is gebruikt voor een personen- en familierechtzaak met een andere codering. Bij het vaststellen van de vergoeding wijzig je de zaakcode en pas je de eigen bijdrage aan.
Niet-toevoegwaardige werkzaamheden
Als bij declaratie blijkt dat geen toevoegwaardige werkzaamheden zijn verricht dan kun je de toevoeging intrekken op grond van onjuiste of onvolledige gegevens. Zie de werkinstructie mutatie beeindiging/intrekking van de toevoeging. Bijvoorbeeld geen klaagschrift inbeslaggenomen goederen (Z120) ingediend.
Onvolledige gegevens (INF)
Je beoordeelt of je alle informatie hebt die noodzakelijk is voor de vaststelling. Zo niet, dan vraag je de informatie op bij de advocaat (bellen of INF).
Als de advocaat de gevraagde informatie niet levert, stel je de declaratie vast op basis van de aanwezige informatie. Als je de vergoeding in het geheel niet kunt vaststellen, dan stel je de aanvraag buiten behandeling.
Krijg je bijvoorbeeld geen urenstaat van meer dan 6 uur, dan stel je de vergoeding vast voor advies op basis van 4 punten. Je meldt in je beslissing waarom een bepaalde vergoeding niet is toegekend.
Verificatie
Uitgangspunt is dat je niet verifieert bij de rechtbank. De advocaat is verantwoordelijk voor het verstrekken van de benodigde informatie om de declaratie te kunnen vaststellen.
Achtergrondinformatie
Versie |
3.08
|
---|---|
Gewijzigd op | |
Punten |