Art. 01 Bvr Begripsbepalingen
Artikel 1 Bvr
Benodigde stukken / informatie
Zie werkinstructie vaststellen art. 28 Bvr.
Vaststelbeleid
Procedure
Een procedure is een civielrechtelijke of bestuursrechtelijke zaak die bij een bepaalde (rechterlijke) instantie aanhangig is gemaakt (art. 1 sub b onder 1 Bvr).
Voorbeeld KNVB zaken
Een arbitragecommissie bij de KNVB is een instantie die als procedure-instantie is aan te merken. Een procedure bij zo’n arbitragecommissie, is een procedure als bedoeld in artikel 1 Bvr. Een beroepscommissie bij de KNVB is géén arbitragecommissie of wettelijk geregelde klachtinstantie. Een zaak die bij deze beroepscommissie(s) aanhangig wordt gemaakt is daarom geen procedure als bedoeld in artikel 1 Bvr.
Aanhangig
De zaak is aanhangig als deze is aangebracht bij een instantie die genoemd is onder artikel 1 sub b. Aangebracht wil zeggen dat de zaak bekend is bij de instantie. Dit betekent dat de zaak op de rol geplaatst of het verzoekschrift is ingediend. In het bestuursrecht is de zaak aanhangig als bezwaar of beroep is ingediend.
Zie voor adviesdeclaraties van proceduretoevoegingen werkinstructie Bereik paragraaf 1.5.
Advieszaak
Valt een civiel- of bestuursrechtelijke zaak of tuchtzaak niet onder het begrip procedure, dan is het een advieszaak. Een bodemzaak (klacht) en voorlopige voorziening (interim measure) bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens worden bij toevoegingen afgegeven vanaf 1 januari 2022 beoordeeld als procedure.
Een strafzaak is nooit een advieszaak. De werkzaamheden in strafzaken hangen samen met gerechtelijke procedures. Het advies over het mogelijk instellen van hoger beroep valt onder het bereik van de toevoeging die is verstrekt voor de strafzaak in eerste aanleg.
Strafzaak
Ook voor een zaak aanhangig is gemaakt, kan er sprake zijn van een strafzaak. Bijvoorbeeld als er een onderzoekshandeling RC (vóór 1 januari 2013 gerechtelijk vooronderzoek of mini-instructie/getuigenverhoor) wordt gestart. In die gevallen kan ook een toevoeging worden verstrekt.
Verwante strafzaken
Ook worden als strafzaak aangemerkt bepaalde zaken waarop het Wetboek van Strafvordering van toepassing is en zaken die verwant zijn met de "echte" strafzaken. Met verwante strafzaken wordt bijvoorbeeld bedoeld een vordering tot voortzetting van een crisismaatregel/inbewaringstelling op grond van de WvGGZ/WZD (voorheen: BOPZ). Of een verzoek om opheffing vreemdelingenbewaring.
Strafzaken/procedure/advies
Het is bij de afgifte van de toevoeging niet altijd duidelijk of sprake is van een strafzaak. Voor een kwestie die uiteindelijk een “verwante strafzaak” is kan een civiele toevoeging zijn afgegeven. Of omgekeerd; voor een niet-strafzaak wordt een straftoevoeging afgegeven. Bij declaratie ga je na of de juiste toevoeging werd afgegeven, en stelt afhankelijk daarvan de vergoeding vast.
Piketzaak
Voor piketzaken zijn aparte werkinstructies: strafpiket, psychiatrisch patiëntenpiket, vreemdelingenpiket, piket opgehouden personen en piket tijdelijk huisverbod.
Voornemenprocedure
De vergoeding van de voornemenprocedure in asiel tot 1 juli 2010.
Achtergrondinformatie
Versie |
2.13
|
---|---|
Gewijzigd op | |
Punten |