O010 geschil onrechtmatige daad
Benodigde stukken / informatie
- (digitaal) ondertekend aanvraagformulier Civiel
- een duidelijke toelichting op het rechtsprobleem en de noodzaak van een advocaat
- het (financieel) belang
Inschrijvingsvoorwaarden IKO
Om een toevoeging voor een IKO-zaak (Internationale Kinderontvoering) te verkrijgen moet de advocaat of mediator als specialist staan ingeschreven bij de Raad voor Rechtsbijstand.
Meer informatie vind je in dit nieuwsbericht.
Toevoegbeleid
Algemeen
Voor een geschil over onrechtmatig handelen kun je een toevoeging verstrekken. De toevoeging kan worden aangevraagd door de eiser of door de verweerder.
Uit de aanvraag moet blijken welke werkzaamheden de advocaat gaat verrichten en wat rechtzoekende zelf gedaan heeft. Indien niet direct de noodzaak van een advocaat duidelijk blijkt, maak je de aanvraag onvolledig met tekstcode 025.
Als er een procedure aanhangig is dan toets je marginaal. Uit de aanvraag moet de aard van het geschil en het financieel belang blijken.
Let wel: je vraagt dus niet standaard om stukken. Slechts bij uitzondering heb je stukken nodig om de aanvraag te beoordelen (bijvoorbeeld correspondentie, verzoek- of verweerschrift, dagvaarding/oproepingsbericht).
Mogelijke onderwerpen:
- een eis tot schadevergoeding / affectieschade
- een eis tot schadevergoeding /affectieschade in een strafzaak (zie werkinstructie Z110)
- een eis tot rectificatie (bij onjuiste publicatie op (sociale) media). Voor sociaal mediaverbod zie werkinstructie O011.
- een verzoek aan de rechter een “ verklaring voor recht” af te geven dat de gedraging onrechtmatig is
- een rechtelijk verbod of bevel eventueel gecombineerd met een dwangsom
- klacht tegen een advocaat
In de aanvullende omschrijving vermeld je duidelijk voor welk rechtsbelang je de toevoeging verstrekt.
Aansprakelijkstelling
Voor enkel het aansprakelijk stellen verstrek je in principe geen toevoeging. Van rechtzoekende mag verwacht worden dat hij dat zelf doet. De aanvraag wijs je af met tekstcode 131 (prematuur).
Uitzondering om wel voor aansprakelijkstelling toe te voegen is bijvoorbeeld bij ernstige letselschade vanaf categorie 2 in de letselschadelijst, zedendelict of mensenhandel. Bijstand van een advocaat is dan noodzakelijk vanwege het grote belang. Gewelds- en zedenmisdrijfzaken vallen onder zaakcode O013.
Vorderen van schadevergoeding
Voor een verzoek om schadevergoeding verstrek je geen toevoeging. Dit kan rechtzoekende zelf doen. Je wijst de aanvraag af met tekstcode 130 (zelfredzaamheid).
Wanneer het verzoek tot schadevergoeding wordt afgewezen en de rechtzoekende zich daartegen wil verweren, kun je een toevoeging verstrekken als het financieel belang hoger is dan € 500.
Deelgeschillen
Een deelgeschilprocedure voor letsel- en/of overlijdensschade valt binnen het bereik van de toevoeging voor de hoofdzaak. Je kunt een tweede toevoeging verstrekken als sprake is van een tweede afzonderlijke procedure. Dit kan zowel een tweede deelgeschilprocedure zijn als een bodemprocedure.
Zakelijk rechtsprobleem
Indien er sprake is van een (voormalig) zakelijk rechtsprobleem is de werkinstructie bedrijfsmatig handelen van toepassing. Bijvoorbeeld een geschil over een publicatie op (sociale) media, waarbij auteursrecht/intellectueel eigendom in het geding is.
Mensenhandel
Zie werkinstructie O013. Voor de eigen bijdrage geldt:
Geen eigen bijdrage of laagste
- Slachtoffers die bedenktijd vragen voor het doen van aangifte krijgen opvang en een uitkering op grond van de Regeling verstrekkingen bepaalde categorieën vreemdelingen. In dit stadium verstrek je een toevoeging. Je legt geen eigen bijdrage op als een verklaring van het COA of van een uitkeringsspecificatie overgelegd wordt waaruit blijkt dat betrokkene een RVZ-verstrekking ontvangt.
- Nadat aangifte is gedaan, wordt een bijstandsuitkering toegekend. Dit kan blijken uit het Burgerservicenummer (BSN). Indien je in dit stadium een toevoeging verstrekt, leg je de laagste eigen bijdrage op.
Schadevergoeding Waarborgfonds Motorverkeer
Voor het aanvragen van een schadevergoeding bij het Waarborgfonds Motorverkeer verstrek je geen toevoeging ( artikel 28 Wrb aantekening 21 HT, artikel 8 Brt ). De werkzaamheden kunnen door rechtzoekende zelf worden verricht eventueel met behulp van een derde of het Juridisch Loket. De aanvraag wijs je af op grond van artikel 28 lid 1 sub c en d Wrb. Bij uitzondering kun je een toevoeging verstrekken als sprake is van feitelijke en/of juridische complexiteit. De advocaat moet dit motiveren.
Tegen de beslissing van het Waarborgfonds Motorverkeer kan een klacht worden ingediend bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Voor bijstand bij deze klacht verstrek je geen toevoeging, tenzijsprake is van juridische en/of feitelijke complexiteit.
Naast de klachtprocedure bij het Waarborgfonds Motorverkeer kan de rechtzoekende ook direct het geschil voorleggen aan de rechter. Je kunt voor de rechtbankprocedure een toevoeging verstrekken.
Klachtinstituut financiële dienstverlening (Kifid)
Als de klacht over financiële dienstverlening (bijvoorbeeld door Waarborgfonds Motorverkeer of een hypotheekinstantie) is afgewezen kan men de kwestie voorleggen aan het Klachtinstituut financiële dienstverlening (Kifid). Je kunt een toevoeging voor bijstand bij het Kifid verstrekken.
Geschillencommissie
Je codeert de aanvraag voor een toevoeging voor klachtzaken bij een geschillencommissie op O030. Voor het toevoegbeleid, zie werkinstructie O030.
Schadefonds geweldsmisdrijven
Zie werkinstructie B010.
Kraakzaken
Zodra er een procedure in het kader van bestuursdwang is gestart kun je voor kraakzaken een toevoeging verstrekken met code B010. Wordt er een civiele procedure gestart dan verstrek je een toevoeging met code O010. Bij meerdere rechtzoekenden in dezelfde kraakzaak verstrek je een groepstoevoeging. Je zet in GRAS "ind.groep" op J en je geeft bij inhoudelijke toelichting de code SH (samenhang) op met het Graskenmerk van het andere dossier.
Buiten de gevallen van procedure om kan een toevoeging gerechtvaardigd zijn indien uit stukken blijkt dat er sprake is van een dreigende uitzetting of dat de advocaat substantiële werkzaamheden moet verrichten. Het slechts informeren en adviseren wordt niet gezien als substantiële werkzaamheden.
Voor het verweer tegen een verzoek van de Officier van Justitie tot handhaving in kraakzaken, zie werkinstructie Z250 overige strafzaken.
Stadionverbod
Het als supporter bezoeken van voetbalwedstrijden is een vorm van vrijetijdsbesteding.
Een aanvraag met uitsluitend een immaterieel belang, bijvoorbeeld stadionverbod, wijs je af op grond van artikel 12 lid 2 sub b Wrb ( RvS 200708091/1, 18-06-2008) met tekstcode 190.
Wanneer door de K.N.V.B. een boete wordt opgelegd kun je, bij voldoende financieel belang (boete van minimaal € 500) voor het inhoudelijk verweer tegen deze boete een toevoeging verstrekken.
Berekening financieel belang, zie werkinstructie Financieel belang.
Voor Voetbalwet: zie werkinstructie B010.
Hobby-zaken / Vrijetijdsbesteding / Huisdieren
Zie werkinstructie O030.
Klacht over advocaat etc.
Voor het indienen van een klacht tegen een advocaat, gerechtsdeurwaarder, notaris etc. verstrek je geen toevoeging op grond van artikel 12 lid 2 sub g Wrb, tenzij:
- er sprake is van bijzondere feitelijke of juridische ingewikkeldheid of
- er sprake is van zwaarwegende belangen van de rechtzoekende.
Als bij een aanvraag toevoeging niet wordt aangegeven dat er sprake is van een van bovengenoemde uitzonderingen, wijs je de aanvraag af met tekstcode 130 (zelfredzaamheid) .
Bovenstaande geldt ook voor wettelijk geregelde klachtprocedures. Artikel 1 Bvr beschrijft wat in het kader van de Wrb aangemerkt moet worden als een procedure. Er staat in dat artikel niet dat voor een daar genoemde procedure in alle gevallen wordt toegevoegd. Een rechtsbijstandverlener kan hier dan ook geen beroep op doen.
Religieuze echtscheiding
Een geschil over de ontbinding van een religieus huwelijk waarbij de Nederlands rechter bevoegd is, bijvoorbeeld een Nikaah of een Sharia huwelijk, voeg je toe onder code O010. Je toetst wel of sprake is van bereik met een eerder verstrekte toevoeging voor de verbreking van de relatie (P010 of P012), zie werkinstructie Bereik paragraaf 3.2.8.
Cassatie/klacht psychiatrisch patiëntenrecht
De cassatie psychiatrisch patiëntenrecht WvGGZ en WZD (voorheen BOPZ) codeer je niet op O010, maar op Z020. Zie paragraaf 6.3 Handboek Ambtshalve Toevoeging/Aanwijzing. Ditzelfde geldt voor een klacht psychiatrisch patiëntenrecht. De advocaat kan in beide gevallen een aanvraag toevoeging indienen bij de Raad, waarbij de reguliere draagkrachttoets plaatsvindt. Een Eigen verklaring bij vrijheidsontneming kan hierop van toepassing zijn als rechtzoekende gedurende zijn/haar gedwongen opname geen inkomen (dit kan bv ook een Wajonguitkering zijn) en/of vermogen geniet.
Internationale Kinderontvoering
In zaken waar sprake is van een Internationale Kinderontvoering (IKO) wordt rechtsbijstand verleend door advocaten en mediators die als IKO-specialist staan ingeschreven bij de Raad. In de aanvullende omschrijving vermeld je in ieder geval “IKO”. Voor andere internationale geschillen, zie de werkinstructie Grensoverschrijdende geschillen.
Een teruggeleidingsverzoek bij de Centrale autoriteit wordt gezien als een afzonderlijk rechtsbelang. Je toetst niet op bereik met reguliere P&F toevoegingen, wel met andere IKO-toevoegingen.
Je toetst de draagkracht zoals gebruikelijk. Je kunt daarbij uitgaan van de situatie zoals die was voor de ontvoering. Zie de werkinstructie Financiële beoordeling.
Aan een bijzonder curator verstrek je een toevoeging voor een IKO-zaak met zaakcode P091. Bij meerdere minderjarigen is het algemeen beleid van toepassing.
Bereik (geen afzonderlijke toevoeging)
Werkzaamheden kunnen onder het bereik van een eerder verstrekte toevoeging vallen (artikel 28 lid 1 sub b Wrb en artikel 32 Wrb). Je verstrekt in dat geval geen afzonderlijke toevoeging. Het beleid is beschreven in de Werkinstructie Bereik. In onderstaand overzicht staan enkele voorbeelden van bereik op dit gebied:
- Algemeen, hoofdstuk 1, o.a. rechtsbelang, diversiteit van procedures
- Civielrechtelijke zaken: hoofdstuk 3 Incidenten in de procedure: paragraaf 1.4.1 en 3.1
- Deelgeschillen: paragraaf 1.4.1
- Minderjarige slachtoffers c.q. nabestaanden: paragraaf 1.2.1
LAT
De rechtsbijstandverlener kan een LAT aanvragen, als hij verwacht dat de zaak binnen 3 uur advies kan worden behandeld. Je toetst deze aanvraag aan dezelfde inhoudelijke criteria als een reguliere aanvraag. Wanneer alsnog blijkt dat de zaak niet binnen 3 uur advies kan worden behandeld kan de rechtsbijstandverlener verzoeken de LAT om te zetten naar een reguliere toevoeging.
Je vraagt niet actief of een rechtsbijstandverlener het met een LAT af zou kunnen als er om een reguliere toevoeging wordt verzocht.
Als je een reguliere aanvraag ontvangt waarbij het financieel belang ligt tussen €250 en €500 informeer je telefonisch bij de advocaat of hij de aanvraag zou willen omzetten naar een LAT.”
Versie |
3.16
|
---|---|
Gewijzigd op | |
Punten |
19
|
Inhoudsopgave
- Benodigde stukken / informatie
- Inschrijvingsvoorwaarden IKO
- Toevoegbeleid
- Algemeen
- Aansprakelijkstelling
- Vorderen van schadevergoeding
- Deelgeschillen
- Zakelijk rechtsprobleem
- Mensenhandel
- Schadevergoeding Waarborgfonds Motorverkeer
- Klachtinstituut financiële dienstverlening (Kifid)
- Geschillencommissie
- Schadefonds geweldsmisdrijven
- Kraakzaken
- Stadionverbod
- Hobby-zaken / Vrijetijdsbesteding / Huisdieren
- Klacht over advocaat etc.
- Religieuze echtscheiding
- Cassatie/klacht psychiatrisch patiëntenrecht
- Internationale Kinderontvoering
- Bereik (geen afzonderlijke toevoeging)
- LAT
- Wet- en regelgeving