Achtergrondinformatie strafbeschikking
OM-Strafbeschikking
De Wet OM-afdoening geeft het OM de mogelijkheid misdrijven, waarop maximaal zes jaar gevangenisstraf staat, en overtredingen buiten de rechter om af te doen. Voorheen mocht het OM de verdachte hiervoor een transactie aanbieden. Als de verdachte dat aanbod accepteerde, voorkwam hij strafvervolging. Sinds de Wet OM-afdoening in werking is getreden, kan het OM deze zaken afdoen door een strafbeschikking uit te vaardigen. Hiermee kan het OM een zaak vervolgen én bestraffen. Een strafbeschikking komt, vergeleken met de transactie, meer overeen met een rechterlijke veroordeling. Als degene aan wie een strafbeschikking is uitgevaardigd - die ter onderscheid van een veroordeelde als 'bestrafte' wordt aangeduid - het daar niet mee eens is, kan hij bij het OM verzet instellen. Hierdoor komt de zaak alsnog bij de rechter terecht, die de zaak opnieuw, helemaal beoordeelt. Een strafbeschikking kan uit verschillende straffen, maatregelen en aanwijzingen bestaan, zoals een geldboete, een taakstraf, een ontzegging van de bevoegdheid motorrijtuigen te besturen, een schadevergoedingsmaatregel voor het slachtoffer en een gedragsaanwijzing, zoals een stadionverbod. Voor veel van deze sancties geldt dat de wet verplicht de verdachte eerst te horen voordat de strafbeschikking wordt uitgevaardigd.
Politiestrafbeschikking (artikel 257b Sv)
Als de politie, opsporingsambtenaren (Koninklijke Marechaussee) of buitengewoon opsporingsambtenaren een strafbeschikking uitvaardigen voor "P-feiten" uit de Tekstenbundel voor misdrijven, overtredingen en Muldergedragingen heet dit een politiestrafbeschikking.
Bestuurlijke strafbeschikking overlast (artikel 257 ba Sv)
Bestuursorganen (zoals gemeenten) kunnen voor bepaalde overlastfeiten (zoals het verkeerd aanbieden van huisvuil, wildplassen of lopen met een loslopende hond) zelf boetes aankondigen door middel van de zogenoemde ‘Bestuurlijke strafbeschikking'. Voor welke feiten dit mag en welke tarieven hierbij horen, staat in de Richtlijn voor strafvordering bestuurlijke strafbeschikking overlastfeiten. De bestuurlijke strafbeschikkingen worden aangekondigd door Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa's) van de gemeente. Uiteindelijk legt de Officier van Justitie de strafbeschikking op.
Bestuurlijke strafbeschikking milieu-en keurfeiten(art. 257ba Sv)
Provincies, waterschappen of gemeenten kunnen een bestuurlijke strafbeschikking opleggen indien sprake is van een milieuovertreding.
Fiscale Strafbeschikking
Sinds 1 juli 2011 is de fiscale strafbeschikking in de Algemene wet inzake Rijksbelastingen (AWR) opgenomen. De fiscale strafbeschikking wordt opgelegd door het Bestuur van ´s Rijks belastingen op grond van art. 76 lid 1 Algemene wet inzake rijksbelastingen of door de inspecteur van de douane (artikel 10:15 Algemene douanewet)