S010 overtreding, dienend voor sector kanton
Benodigde stukken/informatie
- (digitaal) ondertekend aanvraagformulier Straf
- dagvaarding (wanneer parketnummer, zittingsdatum, procedure-instantie en delictsomschrijving bekend zijn wordt de dagvaarding niet opgevraagd)
- motivering waarom er sprake is van een uitzonderingssituatie
- het (financieel) belang
Inschrijvingsvoorwaarden
De rechtsbijstandverlener moet als strafrechtspecialist zijn ingeschreven. Als rechtzoekende moet verschijnen bij de Kantonrechter die optreedt als Kinderrechter, dan moet de rechtsbijstandverlener als Jeugdstrafrechtspecialist staan ingeschreven. Zie werkinstructie Specialisatie advocaat/niet-ingeschreven advocaat.
Als de rechtsbijstandverlener niet als specialist is ingeschreven wijs je aanvraag af met tekstcode 182.
Uitzondering inschrijvingsvoorwaarden
Alleen in leerplichtwetzaken als de rechtsbijstandverlener lid is van de Nederlandse vereniging van onderwijsrecht en deelneemt aan de werkgroep leerwet en leerplicht, geldt het bovenstaande vereiste van specialisatie niet.
Toevoegbeleid
Algemeen
Op grond van artikel 12 lid 2 sub c Wrb / artikel 28 Wrb juncto artikel 5 Brt verstrek je geen toevoeging voor rechtsbijstand in een strafzaak die dient bij de kantonrechter tenzij:
- er sprake is van bijzondere feitelijke of juridische ingewikkeldheid of
- er sprake is van zwaarwegende belangen van de rechtzoekende.
Als bij een aanvraag toevoeging niet wordt aangegeven dat er sprake is van een van bovengenoemde uitzonderingen, dan wijs je de aanvraag af met tekstcode 217 (straf/kanton).
Als een advocaat bij de aanvraag aangeeft dat er sprake is van feitelijke dan wel juridische ingewikkeldheid of zwaarwegende belangen van de rechtzoekende dan moet hierop worden getoetst. De advocaat moet altijd duidelijk motiveren waarom er een toevoeging gerechtvaardigd is. Bij onvoldoende motivering vraag je dit na bij de advocaat. Hiervoor gebruik je tekstcode 093.
Voorbeelden van zwaarwegende belangen van de rechtzoekende kunnen zijn:
- dreigend baanverlies (bijv. invordering rijbewijs en rechtzoekende heeft het rijbewijs nodig voor zijn werk);
- asielzoekers of vreemdelingen, waarbij de uitkomst van de strafprocedure van invloed kan zijn op de asiel- of vreemdelingenstatus;
- vordering tot onvoorwaardelijke hechtenis (primair dus niet subsidiair én niet voorwaardelijk);
- onderbreking maatschappelijk traject (bijv. rechtzoekende is bezig om zijn/haar leven weer ‘op de rit’ te krijgen).
Het enkel stellen van het bovenstaande is niet voldoende, maar dient toegelicht en onderbouwd te worden. Bijvoorbeeld bij dreigende hechtenis met een toelichting op de strafvorderingsrichtlijn van het OM in de zaak.
Oproeping OM afdoening buiten rechte (officierszitting) / voornemen tot strafbeschikking
Is een toevoeging verstrekt voor S041 strafbeschikking en de verdachte gaat niet akkoord met de voorgestelde straf/maatregel, dan kan de Officier van Justitie de zaak alsnog voorleggen aan de Kantonrechter. In dat geval toets je die toevoeging niet opnieuw inhoudelijk aan de voorwaarden van S010. Zie ook werkinstructie Bereik paragraaf 4.1.2 en artikel 29 Bvr.
Voorliggende voorziening
Als er bij een aanvraag een brief zit van een voorliggende voorziening, zoals het maatschappelijk werk, waarin staat dat er een advocaat noodzakelijk is, leidt dit niet automatisch tot een toevoeging.
Veelheid van zaken
Is sprake van een veelheid van dagvaardingen, boetes/vorderingen tot gijzeling of van een katvanger met een veelheid van openstaande overtredingen die afzonderlijk niet aan de criteria voor toevoeging voldoen, dan toets je aan het beleid: 'veelheid van zaken'.
Voor alle zaken/dagvaardingen die niet aan de criteria voor toevoeging voldoen kan in totaal dan één toevoeging worden verstrekt voor het oplossen c.q. regelen van de onderliggende problematiek.
Als sprake is van een zwaarwegend belang per dagvaarding kun je afzonderlijk toevoegen.
Bereik (geen afzonderlijke toevoeging)
Werkzaamheden kunnen onder het bereik van een eerder verstrekte toevoeging vallen (artikel 28 lid 1 sub b Wrb en artikel 32 Wrb). Je verstrekt in dat geval geen afzonderlijke toevoeging. Het beleid is beschreven in de werkinstructie Bereik. In onderstaand overzicht staan enkele voorbeelden van bereik op dit gebied:
- Algemeen, hoofdstuk 1, o.a. rechtsbelang, diversiteit van procedures
- Strafzaken, hoofdstuk 4
- Regeling der zaken (katvangers/ gijzeling): paragraaf 4.1.7
Hoger Beroep / Cassatie
Deze aanvragen toets je aan het (financieel) belang, conform artikel 12 lid 2 sub b en c Wrb / artikel 4 Brt. Aanvragen voor het hoger beroep en cassatie toets je niet op artikel 5 Brt en/of zelfredzaamheid. Er is sprake van voldoende belang bij onvoorwaardelijke hechtenis en/of een opgelegde taakstraf van 20 uur of meer.
Je neemt bij hoger beroep aan dat er sprake is van een in verhouding tot het inkomen lage boete als de hoogte van deze boete lager is dan € 500.
Je kunt een toevoeging verstrekken voor cassatie in een straf-kantonzaak bij een financieel belang van tenminste € 250,- (zie artikel 4 lid 4 Brt).
Nog geen dagvaarding
Eerste aanleg
In strafzaken die dienen bij de kantonrechter verstrek je vóór het uitbrengen van de dagvaarding geen toevoeging. Het Brt sluit dit uit.
Hoger beroep
De advieswerkzaamheden voor het instellen van hoger beroep vallen onder bereik van de toevoeging in eerste aanleg (zie werkinstructie Bereik paragraaf 4.1.4).
Is er nog geen dagvaarding in hoger beroep dan kun je in een eerder stadium één toevoeging verstrekken als:
- wordt voldaan aan de hiervoor genoemde criteria onder Hoger beroep/cassatie en
- op grond van bijzondere omstandigheden rechtsbijstand van substantiële aard moet worden verleend in de fase die voorafgaat aan de zitting (zie werkinstructie S040/S050 hoger beroep).
Eventuele overige aanvragen voor hoger beroep wijs je af op bereik van de verleende toevoeging met vermelding “Bij meerdere dagvaardingen in hoger beroep kunt u alsnog een afzonderlijke toevoeging(en) aanvragen”.
Minderjarige
Je beoordeelt een aanvraag voor een straf kantonzaak ten behoeve van een minderjarige, bijvoorbeeld leerplichtwetzaken, inhoudelijk op dezelfde manier als een aanvraag voor een meerderjarige.
Let op: Bij een minderjarige beoordeel je in de meeste gevallen de inkomensgegevens van de ouders/verzorgers (zie werkinstructie Financiële beoordeling).
Voor jeugdstrafzaken (misdrijven) bij de kinderrechter, zie werkinstructie S020.
Omzetting door kantonrechter opgelegde taakstraf in vervangende jeugddetentie.
Zie werkinstructie Z151.
Termijn indienen aanvraag
Zie werkinstructie Algemeen toevoegbeleid.
LAT
Strafkantonzaken zijn uitgesloten van de LAT (artikel 12 Wrb aantekening 35a HT).
Versie |
3.15
|
---|---|
Gewijzigd op | |
Punten |
6
|