C020 uitkering vervolging- /oorlogsslachtoffers
Benodigde stukken / informatie
- (digitaal) ondertekend aanvraagformulier Civiel
- een kopie van de bestreden beslissing en toelichting op de aan te voeren gronden en de te verrichten werkzaamheden. Als de aanvraag voldoende is toegelicht (naam wederpartij, datum beslissing, korte aanduiding inhoud beslissing + aan te voeren gronden) is een kopie van de beschikking niet noodzakelijk
Inschrijvingsvoorwaarden
De rechtsbijstandverlener moet als sociaal zekerheidsspecialist zijn ingeschreven. Zie werkinstructie specialisatie advocaat/niet-ingeschreven advocaat.
Als de rechtsbijstandverlener niet als specialist is ingeschreven wijs je aanvraag af met tekstcode 182.
Toevoegbeleid
Algemeen
De zaakcode C020 wordt gebruikt voor geschillen die voortvloeien uit:
- Wet uitkeringen vervolgingsslachtoffers 1940-1945 (Wuv)
- Wet uitkeringen burger-oorlogsslachtoffers 1940-1945 (Wubo)
- Wet buitengewoon pensioen 1940-1945 (Wbp)
- Wet buitengewoon pensioen zeelieden-oorlogsslachtoffers 1940-1945 (Wbpzo)
- Wet buitengewoon pensioen Indisch verzet (Wiv)
- Algemene Oorlogsongevallenregeling Indonesië.
Een eerste aanvraag voor een geschil over één van bovengenoemde uitkeringen kun je toevoegen. Je geeft de toevoeging af voor advies cq procedure met een duidelijke aanvullende omschrijving.
Je vraagt het financieel belang niet op. Aangenomen wordt dat dit in al deze zaken meer dan € 500,- bedraagt.
Bereik (geen afzonderlijke toevoeging)
Werkzaamheden kunnen onder het bereik van een eerder verstrekte toevoeging vallen( artikel 28 lid 1 sub b Wrb en artikel 32 Wrb). Je verstrekt in dat geval geen afzonderlijke toevoeging. Het beleid is beschreven in de Werkinstructie Bereik. In onderstaand overzicht staan enkele voorbeelden van bereik op dit gebied:
- Algemeen, hoofdstuk 1, o.a. rechtsbelang, diversiteit van procedures
- Bestuursrechtelijke zaken: hoofdstuk 2, o.a. terugverwijzing, aanvragen voor partners, verzoek herziening
Mogelijke rechtsgangen:
- bezwaar bij de betrokken overheidsinstelling;
- hoger beroep bij de Centrale Raad van Beroep (CRvB);
- voorlopige voorziening.
Termijn rechtsmiddel
Je neemt bij een aanvraag altijd aan dat de advocaat de termijn heeft gesauveerd.
Als een beslissing ouder is dan zes maanden en uit de aanvraag blijkt niet dat de zaak nog loopt dan maak je de aanvraag onvolledig met de volgende tekst:
“De Raad voor Rechtsbijstand kan de toevoeging weigeren indien de rechtsbijstand reeds feitelijk verleend is. Omdat de bestreden beslissing al 6 maanden oud is, verzoekt de Raad u mee te delen of u op het moment van de toevoegingaanvraag nog rechtsbijstand verleende. Als dit niet het geval is, wilt u dan een nadere toelichting geven welke omstandigheden tot de late aanvraag hebben geleid?
(Artikel 28 lid 1 sub a Wrb)”
Niet tijdig beslissen/Wet dwangsom
Zelfredzaamheid/aanvragen uitkering
Voor het aanvragen van een uitkering verstrek je geen toevoeging, rechtzoekende kan dit zelf ( artikel 8 lid 1 sub c Brt). Deze toevoegingsaanvraag wijs je af met tekstcode 130 (zelfredzaamheid).
Als de advocaat bij de aanvraag gemotiveerd aangeeft dat de zaak zodanig feitelijk en/of juridisch complex is dat bijstand van een advocaat noodzakelijk is voor het aanvragen van een uitkering kun je bij uitzondering een toevoeging verstrekken. In de aanvullende omschrijving neem je op ' aanvraag c.q. bezwaar.'
LAT
De rechtsbijstandverlener kan een LAT aanvragen, als hij verwacht dat de zaak binnen 3 uur advies kan worden behandeld. Je toetst deze aanvraag aan dezelfde inhoudelijke criteria als een reguliere aanvraag. Wanneer alsnog blijkt dat de zaak niet binnen 3 uur advies kan worden behandeld kan de rechtsbijstandverlener verzoeken de LAT om te zetten naar een reguliere toevoeging.
Je vraagt niet actief of een rechtsbijstandverlener het met een LAT af zou kunnen als er om een reguliere toevoeging wordt verzocht.
Versie |
3.06
|
---|---|
Gewijzigd op | |
Punten |
15
|