Kinderbijslag
Kinderbijslag is in Nederland een sociale uitkering die wordt toegekend als tegemoetkoming in de onderhoudskosten van een kind.
In Nederland werd op 1 januari 1941 een regeling voor loontrekkenden ingevoerd waarbij vanaf het derde kind kinderbijslag werd toegekend. Na de oorlog kwamen ook het eerste en het tweede kind aan bod.
De zelfstandigen krijgen sinds 1951 kinderbijslag.
De Algemene Kinderbijslagwet (AKW) bepaalt dat iedereen die in Nederland woont of er in dienstbetrekking werkt, recht heeft op kinderbijslag voor de eigen, stief- of pleegkinderen tot 16 jaar die tot zijn huishouden behoren of die door hem worden onderhouden. Voor kinderen van 16 of 17 jaar bestaat recht op kinderbijslag als zij naar school gaan, werkloos of arbeidsongeschikt zijn en hun eventuele inkomsten uit arbeid een bepaald bedrag niet overschrijden. Gaat een kind naar een hogere beroepsopleiding of universiteit, dan vervalt het recht op kinderbijslag. De Sociale Verzekeringsbank voert de AKW uit. De AKW is een zogenaamde volksverzekering.
Vóór 1995 werd het bedrag per kind hoger naarmate het gezin uit meer kinderen bestond. Die regeling geldt nog steeds voor kinderen die voor 1995 geboren zijn. Sinds 1995 is er een vast bedrag per kind, zodat een groot gezin geen extra voordeel meer oplevert.