P050 boedelscheiding
Benodigde stukken / informatie
- (digitaal) ondertekend aanvraagformulier Civiel
- indien van toepassing (tussen)beschikking rechtbank van de echtscheiding
Inschrijvingsvoorwaarden
De rechtsbijstandverlener moet als personen- en familierechtspecialist zijn ingeschreven. Zie werkinstructie specialisatie advocaat/niet-ingeschreven advocaat.
Als de rechtsbijstandverlener niet als personen- en familierechtspecialist is ingeschreven wijs je de aanvraag af met tekstcode 182.
Uitzondering inschrijvingsvoorwaarden
Alleen in cassatiezaken geldt het vereiste van specialisatie niet.
Uitzondering inschrijvingsvoorwaarden
Voor cassatie in civiele zaken geldt een uitzondering op de inschrijvingsvoorwaarden, zie hiervoor werkinstructie Cassatie Civiel.
Toevoegbeleid
Algemeen
Let op: Voor deze zaakcode geldt een andere eigen bijdrage (artikel 2a Bebr).
Je verstrekt een toevoeging voor boedelverdeling als er geen toevoeging voor echtscheiding in productie of historie aanwezig is. Een eerste toevoeging voor een geschil na verbreking van de relatie/samenwoning codeer je met zaakcode P012. Zie verder de werkinstructie P012.
Voor nakoming afspraken over boedelverdeling, zie werkinstructie P100.
Bereik (geen afzonderlijke toevoeging)
Werkzaamheden kunnen onder het bereik van een eerder verstrekte toevoeging vallen (artikel 28 lid 1 sub b Wrb en artikel 32 Wrb). Je verstrekt in dat geval geen afzonderlijke toevoeging. Het beleid is beschreven in de werkinstructie Bereik. In onderstaand overzicht staan enkele voorbeelden van bereik op dit gebied:
- Algemeen, hoofdstuk 1, o.a. rechtsbelang, diversiteit van procedures
- Civielrechtelijke zaken: hoofdstuk 3
- Personen- en familierecht: beeindiging relatie, paragraaf 3.2
- Samenloop nevenvoorzieningen/ meerdere vorderingen: paragraaf 3.2.
- Dagvaardingsprocedure/ afsplitsen procedure: zie paragraaf 3.1, 3.2.2 en 3.2.3
Afzonderlijk rechtsbelang
Boedelscheiding ná echtscheiding kan hetzelfde rechtsbelang betreffen als de echtscheiding (zie werkinstructie Bereik Civielrechtelijke zaken paragraaf 3.2.3). Boedelscheiding ná echtscheiding betreft echter nooit hetzelfde rechtsbelang als een andere nevenvordering (bijvoorbeeld alimentatie of omgang) (zie werkinstructie Bereik Civielrechtelijke zaken paragraaf 3.2.3.1).
Voorbeeld afzonderlijke rechtsbelangen
Er is geen toevoeging voor de echtscheiding. De rechtsbijstandverlener vraagt na echtscheiding toevoegingen aan voor advies inzake boedelscheiding, alimentatie en omgangsregeling. Je onderscheidt in dit stadium twee afzonderlijke rechtsbelangen: 1. boedelscheiding en 2. alimentatie en omgang. Beide geef je af voor ‘advies c.q. procedure’.
Voorbeeld één rechtsbelang
Er is een toevoeging verstrekt voor echtscheiding. De rechtsbijstandverlener vraagt na echtscheiding toevoegingen aan voor advies inzake boedelscheiding, alimentatie en omgangsregeling. Je onderscheidt in dit stadium één rechtsbelang: de echtscheiding. Je wijst alle aanvragen af onder het bereik van de toevoeging voor de echtscheiding.
Codering pensioenverevening
Toevoegingen voor pensioenverevening (het verdelen van de pensioenrechten) codeer je onder P050.
Beëindiging VOF/onderneming
Wordt de toevoeging aangevraagd voor de boedelscheiding waarbij ook de beëindiging van de VOF aan de orde komt, dan vermeld je in de beslissing dat de werkzaamheden met betrekking tot de beëindiging van de VOF/onderneming niet vallen onder het bereik van de verstrekte toevoeging. Dit omdat sprake is van een bedrijfsmatig rechtsbelang.
Algemeen beleid is dat geschillen en vraagstukken met een zakelijke oorsprong zijn uitgesloten. Bijvoorbeeld de ontbinding/beëindiging van een onderneming of een andere zakelijke constructie binnen de echtscheiding.
Ziet het geschil waarvoor de toevoeging wordt aangevraagd alleen op de waardebepaling en verdeling van de VOF/onderneming, zonder bemoeienis van de advocaat met de zakelijke belangen van de rechtzoekende, dan hoort dit bij de gebruikelijke werkzaamheden in een echtscheiding/boedelverdeling. Je beoordeelt dit niet als bedrijfsmatig handelen.
Onzijdig persoon
Wordt in een (echtscheidings-)beschikking een advocaat benoemd als onzijdig persoon, dan wijs je de toevoegaanvraag voor de werkzaamheden van deze onzijdige persoon af met de volgende tekst: 'De aanvraag toevoeging betreft geen rechtsbijstand aan een rechtzoekende. De kosten van de onzijdige persoon in deze kwestie dienen voldaan te worden uit de boedel. (artikel 1 lid 1 Wrb en artikel 12 lid 1 Wrb)'.
LAT
De rechtsbijstandverlener kan een LAT aanvragen, als hij verwacht dat de zaak binnen 3 uur advies kan worden behandeld. Je toetst deze aanvraag aan dezelfde inhoudelijke criteria als een reguliere aanvraag. Wanneer alsnog blijkt dat de zaak niet binnen 3 uur advies kan worden behandeld kan de rechtsbijstandverlener verzoeken de LAT om te zetten naar een reguliere toevoeging.
Je vraagt niet actief of een rechtsbijstandverlener het met een LAT af zou kunnen als er om een reguliere toevoeging wordt verzocht.
Wet- en regelgeving
Versie |
3.10
|
---|---|
Gewijzigd op | |
Punten |
21
|