P030 alimentatie / levensonderhoud
Benodigde stukken / informatie
- (digitaal) ondertekend aanvraagformulier Civiel
Inschrijvingsvoorwaarden
De rechtsbijstandverlener moet als personen- en familierechtspecialist zijn ingeschreven. Zie werkinstructie specialisatie advocaat/niet-ingeschreven advocaat.
Als de rechtsbijstandverlener niet als personen- en familierechtspecialist is ingeschreven wijs je de aanvraag af met tekstcode 182.
Uitzondering inschrijvingsvoorwaarden
Voor cassatie in civiele zaken geldt een uitzondering op de inschrijvingsvoorwaarden, zie hiervoor werkinstructie Cassatie Civiel.
Toevoegbeleid
Algemeen
Let op: Voor deze zaakcode geldt een andere eigen bijdrage (artikel 2a Bebr).
Uitzondering: Als een jong-meerderjarige verzoekt om een (wijziging van de) bijdrage in het levensonderhoud en een van de ouders is de wederpartij, dan geldt de reguliere eigen bijdrage tabel, omdat er geen sprake is van een verbreking van de relatie. De advocaat kan dit toelichten bij de aanvraag toevoeging. Je past de eigen bijdrage handmatig aan door in GRAS te kiezen voor de Hardheidsclausule personen- en familierecht (HHC).
Je kunt een toevoeging voor alimentatie verstrekken als er niet eerder een toevoeging voor personen- en familierecht is verstrekt of aangevraagd. Is dat wel het geval, dan toets je op bereik. Uitzondering op de regel kan een vordering achterstallige alimentatie zijn (zie voorliggende voorziening).
NB. Voor een eerste geschil na verbreking van de relatie/samenwoning verstrek je een toevoeging met de code P012 (advies/procedure).
Bereik (geen afzonderlijke toevoeging)
Werkzaamheden kunnen onder het bereik van een eerder verstrekte toevoeging vallen ( artikel 28 lid 1 sub b Wrb en artikel 32 Wrb). Je verstrekt in dat geval geen afzonderlijke toevoeging. Het beleid is beschreven in de werkinstructie Bereik. In onderstaand overzicht staan enkele voorbeelden van bereik op dit gebied:
- Algemeen, hoofdstuk 1, o.a. rechtsbelang, diversiteit van procedures
- Civielrechtelijke zaken: hoofdstuk 3
- Personen- en familierecht: paragraaf 3.2
- Samenloop nevenvoorzieningen/ meerdere vorderingen: paragraaf 3.2.1 e.v.
Voorbeelden bereik
Hetzelfde rechtsbelang, geen diversiteit van procedures
D en H zijn in een echtscheidingsprocedure verwikkeld. De rechter heeft bij voorlopige voorziening alimentatie vastgesteld. D wordt werkloos en wil de opgelegde alimentatie wijzigen. Wijzigen van een voorlopige voorziening betreft hetzelfde rechtsbelang als de echtscheiding, zie werkinstructie P015.
Ander rechtsbelang
In de echtscheidingsbeschikking is de alimentatie vastgesteld. Na 3 maanden wil één van de partijen wijziging van de alimentatie vanwege gewijzigde omstandigheden. Hier is sprake van een ander rechtsbelang.
Voorliggende voorziening achterstallige alimentatie
Als sprake is van achterstallige alimentatie én de vordering is niet ouder dan 6 maanden, dan is het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) de voorliggende voorziening om deze te innen. Ook kan een deurwaarder een vonnis (uitspraak) executeren.
Als uit de aanvraag niet duidelijk is waarom hiervan geen gebruik is gemaakt, maak je de aanvraag onvolledig met de volgende tekst:
“U hebt een toevoeging aangevraagd voor de inning van achterstallige alimentatie. Het LBIO int doorgaans achterstallige alimentatie. Ook kan een deurwaarder een vonnis (uitspraak) executeren. Graag verneemt de Raad van u waarom u van mening bent dat rechtsbijstand in dit geval noodzakelijk is en welke werkzaamheden u gaat verrichten. (art. 12 lid 2 sub g Wrb aantekening 9 HT & art. 28 lid 1 sub c Wrb aantekening 6 HT)”
Aan de hand van de door de advocaat verschafte informatie neem je een beslissing over het verstrekken van de toevoeging.
Belanghebbende in kinderalimentatiezaken
Veelal wordt de toevoeging aangevraagd door één van de ouders van het kind. Echter, zodra het kind meerderjarig wordt, heeft het een zelfstandig belang en kan ook het kind zelf alimentatie vorderen. Dit gebeurt onder andere omdat DUO (voormalig IBG) bij de bepaling van de hoogte van de studiefinanciering uitgaat van een bijdrage van de ouder(s). Je verstrekt een toevoeging aan de meerderjarige als aan de overige voorwaarden is voldaan.
Alimentatieberekening
Als de aanvraag uitsluitend ziet op het berekenen van hoogte van de alimentatie, wijs je de toevoegingsaanvraag af op zelfredzaamheid ( artikel 12 lid 2 sub g Wrb) met tekstcode 130 (zelfredzaamheid). Er zijn hiervoor diverse rekenhulpen beschikbaar.
Een LAT kan worden afgeven voor een alimentatieberekening indien eerder al een alimentatieplicht is opgelegd en deze gewijzigd moet worden. Daarnaast kun je een LAT verstrekken als er sprake is van een complexe berekening, bijvoorbeeld als sprake is van een samengesteld gezin of schulden. De advocaat moet dit toelichten in de aanvraag.
Rechtsbijstand naast mediation
Zie werkinstructie Mediation Toevoegen.
LAT
De rechtsbijstandverlener kan een LAT aanvragen, als hij verwacht dat de zaak binnen 3 uur advies kan worden behandeld. Je toetst deze aanvraag aan dezelfde inhoudelijke criteria als een reguliere aanvraag. Wanneer alsnog blijkt dat de zaak niet binnen 3 uur advies kan worden behandeld kan de rechtsbijstandverlener verzoeken de LAT om te zetten naar een reguliere toevoeging.
Je vraagt niet actief of een rechtsbijstandverlener het met een LAT af zou kunnen als er om een reguliere toevoeging wordt verzocht.
Versie |
3.11
|
---|---|
Gewijzigd op | |
Punten |
13
|