R010 te gebruiken voor alle civiele zaken die niet in een andere categorie te coderen zijn
Benodigde stukken / informatie
- (digitaal) ondertekend aanvraagformulier Civiel
- een duidelijke toelichting op het rechtsprobleem en de noodzaak van een advocaat
Toevoegbeleid
Algemeen
De code R010 is een restcategorie. In welke gevallen gebruik je deze code?
Civiele aanvragen waarvan de codering (vooralsnog) niet bekend is
Is er geen andere codering van toepassing dan gebruik je de code R010.
Executiemaatregelen en beslag
Het toevoegbeleid bij executiemaatregelen en beslag is vastgelegd in paragraaf 3.1.5. van de werkinstructie Bereik Civielrechtelijke zaken.
NB. Voor executiegeschillen met de voormalige partner, gebruik je de code P100.
Dwangbevel
Tegen de uitvoering van een dwangbevel kan verzet worden ingesteld bij de civiele rechter, je codeert de zaak op R010. Het verzet, dan wel het Kort Geding, zal ongegrond zijn, als:
- gesteld wordt dat het dwangbevel niet is ontvangen;
- gesteld wordt dat de belastingaanslag ten onrechte of tot een te hoog bedrag is vastgesteld;
- het verzet uitsluitend wordt ingesteld om uitstel van betaling of executie te verkrijgen.
In deze gevallen wijs je de aanvraag af met tekstcode 185 (onvoldoende kans van slagen) en je motiveert het besluit.
Als op andere gronden verzet wordt ingesteld, dan moet de advocaat motiveren waarom de procedure kans van slagen heeft.
Bijvoorbeeld: rechtzoekende heeft een laptop uitgeleend aan iemand bij wie bodembeslag wordt gelegd. De laptop wordt opgenomen in het proces-verbaal van de in beslag genomen goederen en wordt bij opbod verkocht. Artikel 17 lid 1 Invorderingswet geeft de gelegenheid in verzet te gaan tegen het bodembeslag. Rechtzoekende kan als eigenaar van de laptop vragen om de openbare verkoop te stoppen. Een dergelijke aanvraag voor stopzetting van de openbare verkoop kun je toevoegen als het financieel belang voldoende is.
Bezwaar
Tegen de invorderingskosten die gepaard gaan met een dwangbevel van de Belastingdienst kan bezwaar worden ingesteld.
Voor het toevoegbeleid zie werkinstructie F010 Belastingrecht.
Je verstrekt geen toevoeging als het bezwaar ziet op gronden van feitelijke of rekenkundige aard. Je wijst de aanvraag af met tekstcode 180 (Bezwaar belasting).
Kort geding beëindiging COA-opvang
Als de rechtzoekende niet meewerkt aan verwijdering uit de voorzieningen (verblijfplaats) kan het COA een ontruimingsprocedure starten in kort geding. Voor deze procedure verstrek je een toevoeging.
Bij een verzoek voorlopige voorziening voortzetting opvang/voorzieningen, zie werkinstructie C030.
Exequatur zaken (ten uitvoerlegging vanuit het buitenland)
Als de Nederlandse rechter wordt verzocht om ten uitvoerlegging van een buitenlands vonnis (uitspraak) dan kun je een toevoeging verstrekken, als aan de overige vereisten waaronder voldoende belang wordt voldaan.
EET verordening
De Europese Executoriale titel (EET) is een verordening tot invoering van een Europese executoriale titel voor niet betwiste schuldvorderingen.
Deze verordening heeft als doel de ten uitvoerlegging van rechterlijke beslissingen binnen de EU te vereenvoudigen door onder voorwaarden de mogelijkheid te bieden rechterlijke beslissingen te waarmerken als EET. Een EET gewaarmerkte beslissing kan dan zonder verdere papieren rompslomp binnen de hele EU ten uitvoer worden gelegd.
Als door de tegenpartij verweer wordt gevoerd tegen de executie van de gewaarmerkte beslissing en het financieel belang is meer dan € 500 kun je een toevoeging verstrekken.
Verkrijgen EET-gewaarmerkte beslissing
Zie werkinstructie bereik (paragraaf 3.1.6).
Inning proceskosten
Voor meer informatie over de proceskosten zie de werkinstructie proceskostenveroordeling.
Aanvraag ingediend door deurwaarder
Een bij de Raad ingeschreven deurwaarder (pdf, 68 kB) kan een toevoeging aanvragen bij de Raad. Je toetst in dat geval voor welke werkzaamheden de deurwaarder de toevoeging aanvraagt. Een deurwaarder kan uitsluitend een toevoeging aanvragen voor burgerlijke zaken die dienen bij de Sector Kanton van de Rechtbank. Heeft de aanvraag van de deurwaarder bijvoorbeeld betrekking op het voeren van een executieprocedure bij de kantonrechter, dan verstrek je een toevoeging.
Je verstrekt geen toevoeging voor het uitsluitend verrichten van ambtshandelingen. Als de deurwaarder bijvoorbeeld slechts het vonnis (uitspraak) van de rechter gaat executeren, dan is artikel 40 Bvr van toepassing. Je wijst de aanvraag af met de volgende tekst: “U heeft een aanvraag ingediend voor een bijdrage in de advocaatkosten voor het verrichten van ambtshandelingen als bedoeld in artikel 40 van het Besluit vergoedingen rechtsbijstand. De griffie van het gerecht is de aangewezen instantie voor vergoeding van deze werkzaamheden, zie Besluit aanwijzing instantie uitbetaling vergoeding werkzaamheden gerechtsdeurwaarders in rechtsbijstandzaken.”
Bereik (geen afzonderlijke toevoeging)
Werkzaamheden kunnen onder het bereik van een eerder verstrekte toevoeging vallen ( artikel 28 lid 1 sub b Wrb en artikel 32 Wrb). Je verstrekt in dat geval geen afzonderlijke toevoeging. Het beleid is beschreven in de Werkinstructie Bereik. In onderstaand overzicht staan enkele voorbeelden van bereik op dit gebied:
- Algemeen, hoofdstuk 1, o.a. rechtsbelang, diversiteit van procedures
- Civielrechtelijke zaken: hoofdstuk 3
- Executiemaatregelen en beslag: paragraaf 3.1.5
Geschil beslagvrije voet
Als de aanvraag slechts ziet op het berekenen van de hoogte van de beslagvrije voet, wijs je de toevoegingsaanvraag af op zelfredzaamheid ( artikel 12 lid 2 sub g Wrb) met tekstcode 130 (zelfredzaamheid). Er is hiervoor een rekentool van Rijksoverheid beschikbaar. Ook de deurwaarder of het Juridisch Loket kan hierbij behulpzaam zijn.
Een LAT kan worden afgegeven als er een geschil is over de hoogte van de beslagvrije voet, bijvoorbeeld als de deurwaarder of instantie na overleg weigert de beslagvrije voet aan te passen. Je kunt bij uitzondering een reguliere toevoeging verstrekken als er sprake is van juridische dan wel feitelijke complexiteit. Je kunt een reguliere toevoeging verstrekken als sprake is van een procedure. Let op de werkinstructie Bereik paragraaf 3.1.5 executiemaatregelen.
Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)
De AVG maakt onderscheid tussen publieke instellingen en niet-publieke instellingen.
Niet-publieke instellingen
Toevoegingsaanvragen voor een verzoek rechten betrokkene (bijvoorbeeld inzage of verwijdering) op grond van de AVG wijs je af op zelfredzaamheid. Je gebruikt hiervoor tekstcode 130 (zelfredzaamheid).
Als de niet-publieke instelling niet tijdig beslist of het verzoek om inzage afwijst, dan kan rechtzoekende een verzoekschrift bij de rechtbank indienen met het verzoek om de instelling te bevelen het verzoek inzage alsnog toe- of af te wijzen. Het is niet noodzakelijk dat het verzoekschrift door een advocaat wordt ingediend (artikel 35, lid 4, Uitvoeringswet AVG). De toevoegingsaanvraag wijs je af met tekstcode 130 (zelfredzaamheid).
Als de advocaat bij de aanvraag gemotiveerd aangeeft dat de zaak zodanig feitelijk en/of juridisch complex is dat bijstand van een advocaat noodzakelijk is, kun je bij uitzondering een toevoeging verstrekken.
Publieke instellingen (bestuursorganen)
Voor het beleid over de AVG en publieke instellingen, zie werkinstructie B010.
LAT
De rechtsbijstandverlener kan een LAT aanvragen, als hij verwacht dat de zaak binnen 3 uur advies kan worden behandeld. Je toetst deze aanvraag aan dezelfde inhoudelijke criteria als een reguliere aanvraag. Wanneer alsnog blijkt dat de zaak niet binnen 3 uur advies kan worden behandeld kan de rechtsbijstandverlener verzoeken de LAT om te zetten naar een reguliere toevoeging.
Je vraagt niet actief of een rechtsbijstandverlener het met een LAT af zou kunnen als er om een reguliere toevoeging wordt verzocht.
Versie |
3.11
|
---|---|
Gewijzigd op | |
Punten |
15
|
Inhoudsopgave
- Benodigde stukken / informatie
- Toevoegbeleid
- Algemeen
- Executiemaatregelen en beslag
- Dwangbevel
- Bezwaar
- Kort geding beëindiging COA-opvang
- Exequatur zaken (ten uitvoerlegging vanuit het buitenland)
- EET verordening
- Inning proceskosten
- Aanvraag ingediend door deurwaarder
- Bereik (geen afzonderlijke toevoeging)
- Geschil beslagvrije voet
- Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)
- LAT
- Wet- en regelgeving