Achtergrondinformatie bij B060
Een van de taken van de overheid is om ervoor te zorgen dat alle wetten, regels en bestuurlijke procedures correct uitgevoerd en toegepast worden. Dat lukt niet altijd omdat wetten, regels en procedures vaak ingewikkeld zijn. En ambtenaren en andere uitvoerders van overheidstaken zijn ook maar mensen. Dan kan het gebeuren, dat er iets misgaat tussen de burger en de overheid. De burger vertelt de overheidsinstantie dat hij zich niet behoorlijk behandeld voelt, maar dat helpt niet.
In zo'n geval kan de burger (kosteloos) de Nationale ombudsman inschakelen. Er bestaan verschillende ombudsmannen en ombudsvrouwen. Maar er is maar één Nationale ombudsman. Die is aangesteld door de Tweede Kamer en bemoeit zich uitsluitend met problemen tussen de burger en de overheid.
De Nationale ombudsman kan klachten behandelen over bijna alle overheidsinstanties bijvoorbeeld ministeries, waterschappen, provincies, het UWV, de SVB of de politie. Ook particuliere instellingen die een overheidstaak uitoefenen zoals de Stichting Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR), worden als overheidsinstantie beschouwd.
De overheidsinstanties die het betreft vind je terug op de website van de Nationale Ombudsman.
Het indienen van een klacht bij de Nationale Ombudsman kan alleen als aan een aantal voorwaarden is voldaan:
- Het probleem gaat over de overheid.
- De klacht gaat niet over de inhoud van wettelijke regels.
- De klacht gaat niet over een uitspraak van een rechter.
- De burger heeft geen mogelijkheid (gehad) om bezwaar te maken of beroep in te stellen.
- Het probleem speelde minder dan een jaar geleden.
- De burger heeft al geklaagd bij de overheidsinstantie zelf