B060 klachten overheidshandelen
Benodigde stukken / informatie
- (digitaal) ondertekend aanvraagformulier Civiel
- een duidelijke toelichting op het rechtsprobleem en de noodzaak van een advocaat
Toevoegbeleid
Algemeen
Op grond van artikel 12 lid 2 sub g Wrb verstrek je geen toevoeging voor het indienen van een klacht, tenzij:
- er sprake is van bijzondere feitelijke of juridische ingewikkeldheid of
- er sprake is van zwaarwegende belangen van de rechtzoekende.
Als bij een aanvraag toevoeging niet wordt aangegeven dat er sprake is van een van bovengenoemde uitzonderingen, wijs je de aanvraag direct af met tekstcode 130 (zelfredzaamheid).
De aanvraag is niet voldoende onderbouwd als bij de aanvraag toevoeging alleen wordt gesteld dat er “beginselen” zijn geschonden (bijv. gelijkheidsbeginsel, algemene beginselen van behoorlijk bestuur, enz.) of dat jurisprudentie moet worden uitgezocht. Als de advocaat gemotiveerd aangeeft waarom in dit geval sprake is van schending van een specifiek beginsel van behoorlijk bestuur kun je een toevoeging verstrekken.
Klachtprocedures
Klacht Nationale Ombudsman
Het bovenstaande geldt ook voor klachten die worden ingediend bij de Nationale Ombudsman.
Klacht politie-optreden
Klachten over politie-optreden worden gecodeerd onder B060. Hierbij kun je denken aan gedragshandelingen van politiebeambten, onheuse bejegening, het niet opnemen van een aangifte. Ook voor het indienen van deze klachten geldt, dat rechtzoekende in eerste instantie zelf een klacht kan indienen.
Het vorderen van schadevergoeding na politieoptreden wordt gecodeerd onder O012.
Klacht IND
Het bovenstaande geldt ook voor klachten die worden ingediend tegen de IND. Enkel het feit dat rechtzoekende asielzoeker/vreemdeling is, betekent nog niet dat er sprake is van bijzondere feitelijke of juridische ingewikkeldheid of zwaarwegende belangen.
Klacht gezinsvoogd
Voor een klacht tegen een gezinsvoogd voeg je in beginsel niet toe. Rechtzoekende kan dit zelf ( artikel 12 lid 2 sub g Wrb). Een aanvraag zonder nadere toelichting wijs je af met tekstcode 130 (zelfredzaamheid).
Voor een klacht bij de Klachtencommissie Bureau Jeugdzorg kun je alleen als sprake is van bijzondere feitelijke en/of juridische complexiteit (zie artikel 28 Wrb aantekening 6 HT) een toevoeging verstrekken onder code B060. Dit is een bestuursrechtelijke procedure.
Klacht discriminatie
Klacht discriminatie, zie werkinstructie B010.
Geschillencommissie
Je codeert de aanvraag voor een toevoeging voor klachtzaken bij een geschillencommissie op O030. Voor het toevoegbeleid, zie werkinstructie O030.
Internationale instanties
Je codeert de aanvraag voor een toevoeging voor klachtzaken bij internationale instanties (bijvoorbeeld klacht EHRM) op B060. Voor het toevoegbeleid, zie werkinstructie Internationale Instanties.
Bereik (geen afzonderlijke toevoeging)
Werkzaamheden kunnen onder het bereik van een eerder verstrekte toevoeging vallen ( artikel 28 lid 1 sub b Wrb en artikel 32 Wrb. Je verstrekt in dat geval geen afzonderlijke toevoeging. Het beleid is beschreven in de Werkinstructie Bereik. In onderstaand overzicht staan enkele voorbeelden van bereik op dit gebied:
- Algemeen: hoofdstuk 1, o.a. rechtsbelang, diversiteit van procedures
- Bestuursrechtelijke zaken: hoofdstuk 2
- Klachtzaken: paragraaf 1.1
Procedurebegrip (Artikel 1 Bvr)
Artikel 1 Bvr beschrijft wat in het kader van de Wrb aangemerkt moet worden als een procedure. Er staat in dat artikel niet dat voor een daar genoemde procedure in alle gevallen wordt toegevoegd. Een rechtsbijstandverlener kan hier dan ook geen beroep op doen.
LAT
De rechtsbijstandverlener kan een LAT aanvragen, als hij verwacht dat de zaak binnen 3 uur advies kan worden behandeld. Je toetst deze aanvraag aan dezelfde inhoudelijke criteria als een reguliere aanvraag. Wanneer alsnog blijkt dat de zaak niet binnen 3 uur advies kan worden behandeld kan de rechtsbijstandverlener verzoeken de LAT om te zetten naar een reguliere toevoeging.
Je vraagt niet actief of een rechtsbijstandverlener het met een LAT af zou kunnen als er om een reguliere toevoeging wordt verzocht.
Wet- en regelgeving
Versie |
3.07
|
---|---|
Gewijzigd op | |
Punten |
10
|