B011 Gijzeling Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften
Benodigde stukken / informatie
- (digitaal) ondertekend aanvraagformulier Civiel
- een kopie van de bestreden beslissing(en) en toelichting op de aan te voeren gronden en de te verrichten werkzaamheden. Als de aanvraag voldoende is toegelicht (naam wederpartij, datum beslissing, korte aanduiding inhoud beslissing + aan te voeren gronden) is een kopie van de beschikking niet noodzakelijk
- het (financieel) belang
Toevoegbeleid
Algemeen
De code B011 gebruik je voor zaken op basis van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wahv), ook bekend als Wet Mulder.
Als de aanvraag betrekking heeft op de Wahv, verstrek je geen toevoeging in verband met de zelfredzaamheid van de rechtzoekende.
Dwangmiddelen
Het CJIB kan meerdere dwangmiddelen inzetten om de boetes te innen, bijvoorbeeld:
- inname rijbewijs (geen toevoeging, zelfredzaamheid)
- buitengebruikstelling voertuig (geen toevoeging, zelfredzaamheid)
- gijzeling
Gijzeling
Voor het verweer tegen een vordering tot gijzeling verstrek je geen toevoeging in verband met de zelfredzaamheid van de rechtzoekende, ongeacht de hoogte van het financieel belang. Op de zitting wordt niet meer ingegaan op de inhoud van de zaak. In een gijzelingszaak kunnen alleen argumenten worden aangevoerd die betrekking hebben op de financiële situatie van rechtzoekende. Deze argumenten zijn feitelijk van aard, hiervoor is de bijstand van de advocaat niet noodzakelijk. Voor de afwijzing gebruik je tekstcode 130 (zelfredzaamheid).
Als de rechtzoekende is gegijzeld staan er geen bestuursrechtelijke middelen open. In dat geval verstrek je een civiele toevoeging voor Kort Geding opheffing gijzeling onder code O012.
Katvangers (B011 en S010)
Voor katvangerzaken wordt niet toegevoegd, omdat deze zaken niet juridisch of feitelijk complex zijn. Voor de afwijzing gebruik je tekstcode 130 (zelfredzaamheid).
Veelheid van zaken bij gijzeling en katvangers
Is sprake van een veelheid van boetes/vorderingen tot gijzeling of van een katvanger met een veelheid van openstaande overtredingen, dan geldt het beleid: 'veelheid van zaken'.
Bereik (geen afzonderlijke toevoeging)
Werkzaamheden kunnen onder het bereik van een eerder verstrekte toevoeging vallen ( artikel 28 lid 1 sub b Wrb en artikel 32 Wrb. Je verstrekt in dat geval geen afzonderlijke toevoeging. Het beleid is beschreven in de Werkinstructie Bereik. In onderstaand overzicht staan enkele voorbeelden van bereik op dit gebied:
- Algemeen: hoofdstuk 1 o.a. rechtsbelang, diversiteit van procedures
- Bestuursrechtelijke zaken: hoofdstuk 2
- Regeling der zaken (katvangers/ gijzeling): paragraaf 4.1.7
LAT
Gijzelingszaken zijn uitgesloten van de LAT (analoog aan artikel 12 Wrb aantekening 35a HT ).
Versie |
1.04
|
---|---|
Gewijzigd op | |
Punten |
8
|