V071 beroep vervolgaanvraag asiel
Benodigde stukken / informatie
- (digitaal) ondertekend aanvraagformulier 'Aanvraag toevoeging vervolgaanvraag asiel (V070 reeks) (Mijn RvR)
- een kopie van de bestreden beschikking
- nieuwe feiten en / of omstandigheden (nova)
Inschrijvingsvoorwaarden
De rechtsbijstandverlener moet als asielrechtspecialist zijn ingeschreven. Uitzondering is niet mogelijk. Zie werkinstructie specialisatie advocaat/niet-ingeschreven advocaat.
Als de rechtsbijstandverlener niet als asielrechtspecialist is ingeschreven wijs je aanvraag af met tekstcode 182.
Toevoegbeleid
Buiten behandeling stelling
Je verstrekt geen toevoeging voor beroep tegen een beschikking van de IND waarin de aanvraag buiten behandeling is gesteld vanwege een onvolledig M35-O formulier. Indien de aanvraag ongemotiveerd wordt ingediend, wijs je de aanvraag af op zelfredzaamheid. Je gebruikt de volgende tekst: ‘U heeft een aanvraag ingediend voor een bijdrage in de advocaatkosten. Deze aanvraag toevoeging is niet nader gemotiveerd. De Raad wijst uw aanvraag af, omdat bijstand van een advocaat op dit moment niet noodzakelijk is (Artikel 12 lid 2 sub g Wrb). ’
Als uit de aanvraag volgt dat er sprake is van beroepsgronden van feitelijke aard, bijvoorbeeld dat de stukken alsnog worden opgestuurd, dat de stukken wel zijn opgestuurd maar niet ontvangen of dat de vertaling van de stukken nog volgt, dan wijs je de aanvraag of op zelfredzaamheid. Je gebruikt de volgende tekst: ‘U heeft een aanvraag ingediend voor een bijdrage in de advocaatkosten. De Raad wijst uw aanvraag af, omdat bijstand van een advocaat op dit moment niet noodzakelijk is (Artikel 12 lid 2 sub g Wrb)’.
Je verstrekt wel een toevoeging voor beroep tegen een beschikking van de IND waarin de aanvraag buiten behandeling is gesteld vanwege een onvolledig M35-O formulier als er sprake is van een inhoudelijk juridisch verweer.
Algemeen
Je verstrekt een procedure-toevoeging voor beroep vervolgaanvraag asiel (incl. voorlopige voorziening) als de inhoudelijke gronden worden ingediend én als uit de aanvraag blijkt dat er sprake is van nieuwe feiten en / of omstandigheden (nova).
Er is sprake van nova als deze niet in de eerdere (asiel)procedure ingebracht hadden kunnen worden. Voorbeelden van nova zijn:
- een wijziging van het categoriaal beschermingsbeleid;
- een nieuw asielgerelateerd document gedateerd na het onherroepelijke besluit in de eerdere procedure.
Als uit de aanvraag onvoldoende blijkt of er sprake is van nova dan maak je de aanvraag onvolledig met de volgende tekst:
“U heeft een aanvraag ingediend om rechtsbijstand te verlenen bij een vervolgaanvraag asiel. Graag verneemt de Raad wat de bijzondere aspecten zijn in deze zaak om bij uitzondering voor een toevoeging in aanmerking te komen.
(Artikel 12 Wrb, Handboek Toevoegen aantekening 16)”
Als blijkt dat er geen sprake is van nova dan wijs je de aanvraag af met de volgende tekst:
“Rechtsbijstand wordt als zijnde van elke grond ontbloot niet verleend omdat het verzoek betrekking heeft op een vervolgaanvraag asiel waarvoor rechtzoekende geen nieuwe feiten en/of omstandigheden aan kan voeren en ook anderszins niet van bijzondere omstandigheden is gebleken.
(artikel 12 lid 2 sub a Wrb jo artikel 3 sub f Brt)”
Voorlopige voorziening
Je verstrekt geen afzonderlijke toevoeging voor een voorlopige voorziening. De werkzaamheden worden geacht te vallen onder de toevoeging voor beroep. Je wijst de aanvraag af met een AFB-besluit met de toelichting: ‘De Raad wijst uw aanvraag af, omdat de werkzaamheden van de voorlopige voorziening vallen onder de toevoeging die is verstrekt voor het (hoger) beroep.’
Voor mogelijkheid toeslag voorlopige voorziening, zie werkinstructie artikel 5a Bvr toeslagen asiel.
Advieswerkzaamheden
Je verstrekt geen toevoeging voor advies over het al dan niet instellen van beroep. Je wijst de aanvraag af met tekstcode 131 (prematuur).
Termijn rechtsmiddel
Je neemt bij een aanvraag aan dat de advocaat de termijn heeft gesauveerd.
Als een beslissing ouder is dan zes maanden en uit de aanvraag blijkt niet dat de zaak nog loopt dan maak je de aanvraag onvolledig met tekstcode 070.
Herleefd beroep na gegrond hoger beroep
Zie werkinstructie Bereik paragraaf 2.1.3.
Bereik (geen afzonderlijke toevoeging)
Werkzaamheden kunnen onder het bereik van een eerder verstrekte toevoeging vallen ( artikel 28 lid 1 sub b Wrb en artikel 32 Wrb. Je verstrekt in dat geval geen afzonderlijke toevoeging. Het beleid is beschreven in de Werkinstructie Bereik. In onderstaand overzicht staan enkele voorbeelden van bereik op dit gebied:
- Algemeen: hoofdstuk 1, o.a. rechtsbelang, diversiteit van procedures
- Meerdere rechtzoekenden/partner/gezinsleden/verknocht verband, paragraaf 1.2.1 en paragraaf 2.3.1
- Bestuursrechtelijke zaken: hoofdstuk 2, o.a. terugverwijzing, aanvragen voor partners, verzoek herziening
- Asiel- en vreemdelingenrecht: paragraaf 2.3, o.a. (hoger) beroep (incl. voorlopige voorziening) op nader aan te voeren gronden
Second opinion
In beginsel voeg je niet toe voor second opinion.
In uitzonderlijke gevallen kun je een LAT verstrekken voor een second opinion voor een procedure over een verblijfsvergunning. Je verstrekt alleen een LAT als er sprake is van zwaarwegende belangen, zoals dreigende uitzetting van de rechtzoekende én juridische complexiteit. Bij de aanvullende omschrijving neem je op: “second opinion cq hoofdzaak”.
Als bij een aanvraag toevoeging niet wordt aangegeven dat er sprake is van zwaarwegende belangen én juridische complexiteit, dan wijs je de aanvraag af met de volgende tekst:
‘U heeft een aanvraag ingediend voor een bijdrage in de advocaatkosten bij een second opinion. De Raad wijst dit verzoek af, omdat uit uw aanvraag niet blijkt van zwaarwegende belangen om bij uitzondering voor een toevoeging in aanmerking te komen. (Artikel 12 lid 2 sub b Wrb)’
Als de second opinion leidt tot een procedure kan de LAT worden omgezet in een reguliere toevoeging.
LAT
Je verstrekt geen LAT voor een beroep vervolgaanvraag asiel, tenzij sprake is van een second opinion (zie hierboven). Je wijst de aanvraag af met tekstcode 131 (prematuur).
Wet Dwangsom
Financiële beoordeling
Versie |
2.19
|
---|---|
Gewijzigd op | |
Punten |
8
|