A011 (kennelijk) onredelijk ontslag
Benodigde stukken / informatie
- (digitaal) ondertekend aanvraagformulier Civiel
- een duidelijke toelichting op het rechtsprobleem en de noodzaak van een advocaat
- het (financieel) belang
Inschrijvingsvoorwaarden
De rechtsbijstandverlener moet als arbeidsrechtspecialist zijn ingeschreven. Zie werkinstructie specialisatie advocaat/niet-ingeschreven advocaat.
Als de rechtsbijstandverlener niet als specialist is ingeschreven wijs je aanvraag af met tekstcode 182.
Uitzondering inschrijvingsvoorwaarden
Voor cassatie in civiele zaken geldt een uitzondering op de inschrijvingsvoorwaarden, zie hiervoor werkinstructie Cassatie Civiel.
Toevoegbeleid
De procedure kennelijk onredelijk ontslag ex artikel 7:681BW is vervallen per 1 juli 2015. De A011 is een verouderde zaakcode waarop het onderstaand beleid van toepassing is.
Per 1 juli 2015 is in ontslagzaken sprake van een verzoekschriftenprocedure. Bij een (kennelijk) onredelijk ontslag is/was sprake van een dagvaardingsprocedure.
Voor het geschil over (kennelijk) onredelijk ontslag verleen je een toevoeging met code A011. De dagvaardingsprocedure over het onredelijk ontslag kan volgen na de procedure bij het UWV. Na de toestemming en ontslagvergunning van UWV kan een ontslag onredelijk uitpakken omdat sprake is van “ernstig verwijtbaar handelen of nalaten werkgever” (artikel 7:682 BW). De dagvaardingsprocedure bij de rechtbank is bedoeld om hetzij de arbeidsovereenkomst te herstellen, hetzij de billijke vergoeding toe te kennen.
Als in een ontslagkwestie niet duidelijk is voor welke werkzaamheden de toevoeging wordt aangevraagd (A010, A011, A012), dan geef je een toevoeging af met code A020 en de aanvullende omschrijving “verweer ontslag c.a.”. Na afloop van de werkzaamheden toetst de beschikker bij declaratie welke procedure daadwerkelijk is gevoerd en past zo nodig de code aan.
Bereik (geen afzonderlijke toevoeging)
Werkzaamheden kunnen onder het bereik van een eerder verstrekte toevoeging vallen (artikel 28 lid 1 sub b Wrb en artikel 32 Wrb). Je verstrekt in dat geval geen afzonderlijke toevoeging. Het beleid is beschreven in de Werkinstructie Bereik. In onderstaand overzicht staan enkele voorbeelden van bereik op dit gebied:
- Algemeen: hoofdstuk 1 o.a. rechtsbelang, diversiteit van procedures
- Civielrechtelijke zaken: hoofdstuk 3
- Arbeidsrechtelijke zaken: paragraaf 3.4, o.a. meeromvattende verzoekschriftprocedure
De Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra)
De Wnra geldt per 1 januari 2020 voor iedereen die werkt bij een overheidswerkgever, op enkele uitzonderingen na. Deze wet regelt dat de rechtspositie van ambtenaren zoveel mogelijk hetzelfde wordt als die van werknemers in het bedrijfsleven. Dit heeft tot gevolg dat geschillen met de werkgever in de meeste gevallen niet meer worden behandeld bij de bestuursrechter, maar bij de civiele rechter. Die zaken codeer je onder Arbeidsrecht (A010, A031, et cetera).
LAT
De rechtsbijstandverlener kan een LAT aanvragen, als hij verwacht dat de zaak binnen 3 uur advies kan worden behandeld. Je toetst deze aanvraag aan dezelfde inhoudelijke criteria als een reguliere aanvraag. Wanneer alsnog blijkt dat de zaak niet binnen 3 uur advies kan worden behandeld kan de rechtsbijstandverlener verzoeken de LAT om te zetten naar een reguliere toevoeging.
Je vraagt niet actief of een rechtsbijstandverlener het met een LAT af zou kunnen als er om een reguliere toevoeging wordt verzocht.
Wet- en regelgeving
Versie |
4.07
|
---|---|
Gewijzigd op | |
Punten |
23
|