Zwaarwegende omstandigheden
Benodigde stukken / informatie
- gemotiveerd verzoek om zwaarwegende omstandigheden toe te passen;
- relevante stukken;
- formulier verzoek om kwijtschelding.
Beleid
Zwaarwegende omstandigheden
Rechtzoekende moet de vordering van de Raad (de vordering) voldoen, tenzij zich zwaarwegende omstandigheden voordoen. In de volgende situaties kan sprake zijn van zwaarwegende omstandigheden als:
- de vordering (gedeeltelijk) oninbaar is, niet binnen afzienbare tijd inbaar is of niet kan worden voldaan op grond van langdurige betalingsonmacht, kan dit worden gezien als een zwaarwegende omstandigheid. Rechtzoekende moet van deze omstandigheden een bewijsstuk bij de Raad indienen.
- blijkt dat de vordering is gebaseerd op een kennelijke misslag in de financiële beoordeling van de toevoegingsaanvraag dan vervalt de vordering. Rechtzoekende moet eventueel daarvan een bewijsstuk indienen. Denk hierbij aan de gevallen zoals aangegeven in de artikelen 4 en 6 Besluit eigen bijdrage rechtsbijstand (Bebr).
- de rechtzoekende op het moment van de terugvordering aantoonbaar is opgenomen in de Wsnp of Msnp. De Raad ziet af van de vordering.
- de rechtzoekende als gevolg van langdurige detentie niet in staat is om de vordering van de Raad te voldoen vanuit zijn inkomen en/of vermogen, kan de Raad besluiten om geheel of gedeeltelijk van zijn vordering af te zien.
- de rechtzoekende een proceskostenvergoeding heeft ontvangen in de procedure waarvoor de betreffende toevoeging is verleend, ziet de Raad af van zijn vordering.
- de rechtzoekende is vrijgesproken of ontslagen van alle rechtsvervolging in de strafzaak waarvoor de betreffende toevoeging is verleend, of als deze strafzaak onvoorwaardelijk is geseponeerd, ziet de Raad af van zijn vordering.
Draagkracht
Bij de terugvordering houd je rekening met de draagkracht in het inkomen en vermogen van de rechtzoekende. Afhankelijk van de draagkracht bepaal je de maandelijkse termijnen (maximaal 50) en de maandelijkse termijnbedragen. Is na afloop van deze termijn het verschuldigde bedrag nog niet volledig voldaan, dan kun je het resterende bedrag kwijtschelden als rechtzoekende zich aan zijn betaalverplichtingen heeft gehouden.
Als na de beslissing tot terugvordering blijkt dat het inkomen en/of vermogen in het verlegde peiljaar aanmerkelijk is gedaald, kan de rechtzoekende binnen zes weken na voornoemde beslissing een verzoek tot Peiljaarverlegging indienen (zie werkinstructie Peiljaarverlegging).
Als na de beslissing tot terugvordering blijkt dat de norm van de huishouding onjuist is toegepast, wordt deze gecorrigeerd als dit voor rechtzoekende tot een gunstige uitkomst leidt (zie werkinstructie Verhaal kosten rechtsbijstand).
Kwijtschelding
In afwijking van het inkomen en/of vermogen zoals bekend bij de Belastingdienst kan de burger bij de Raad, op grond van het ontbreken van financiële draagkracht, een verzoek tot kwijtschelding indienen. Dit verzoek geldt voor alle vorderingen van de Raad voor Rechtsbijstand op de burger.
Je berekent het vermogen en de draagkracht aan de hand van de werkinstructie Hardheidsclausule personen- en familierecht.
Beoordeling
Is het inkomen gelijk aan of lager dan de beslagvrije voet en is er onvoldoende vermogen, dan verleen je kwijtschelding.
Is het vermogen hoger dan de vordering van de Raad, dan wijs je het verzoek af met de volgende tekst: "U heeft een aanvraag ingediend om kwijtschelding. De Raad wijst uw aanvraag af, omdat u voldoende vermogen heeft om de vordering te voldoen".
Als het inkomen boven de beslagvrije voet ligt, dan wijs je het verzoek af met de volgende tekst: "U heeft een verzoek ingediend om kwijtschelding. De Raad wijst uw verzoek af, omdat u en uw eventuele partner over inkomen beschikt waarmee u de vordering (in termijnen) kan voldoen."
Je beoordeelt of de aanvrager in aanmerking komt voor een betalingsregeling, zie draagkracht.
Wet- en regelgeving
Versie |
2.01
|
---|---|
Gewijzigd op | |
Punten |