Specialisatie advocaat / niet-ingeschreven advocaat
Toevoegbeleid
Specialisatie
Om als advocaat toegevoegd te worden vereist de Raad op bepaalde rechtsgebieden inschrijving als specialist. Hiervan is sprake op het gebied van:
- Personen- en familierecht (per 01-01-2013)
- Strafrecht
- Slachtofferzaken (per 01-07-2014)
- Vreemdelingenrecht
- Asiel- en vluchtelingenrecht
- Psychiatrisch patiëntenrecht
- Kinderontvoeringszaken
- Jeugdstrafrecht (per 01-07-2019) 1
- Civiel Jeugdrecht (per 01-07-2019) 1
- Bijzondere curator in artikel 1:212 BW of 1:250 BW zaken (per 01-01-2020)
- Arbeidsrecht (per 01-01-2021)
- Huurrecht (per 01-01-2021)
- Sociaal zekerheidsrecht (per 01-01-2021)
- Milieurecht (arrangement)
1 De splitsing tussen Jeugdstrafrecht en Civiel Jeugdrecht per 1 juli 2019 komt voort uit de specialisatie Jeugdzaken die tussen 1 juli 2013 en 1 juli 2019 van toepassing was op de betreffende zaken.
Het gaat om rechtsgebieden die ofwel specialistische kennis vereisen, ofwel vereisen dat de advocaat zich verdiept in en beperkt tot een aantal samenhangende rechtsgebieden. Zie voor een overzicht van specialisaties bijgaande tabel.
De advocaat kan op onze website controleren of deze met de betreffende specialisatie staat ingeschreven bij de Raad.
Bij de beoordeling van een aanvraag toevoeging ga je na of voor de zaak waarvoor de advocaat de toevoeging verzoekt een specialisatievereiste noodzakelijk is. Het moment van de aanvraag is daarbij bepalend.
Bij twijfel kun je dit op kenniswijzer nagaan via de zaakcode waarvoor de toevoeging wordt verzocht. Je kunt op het rbv-overzicht zien of de advocaat als specialist bij de Raad staat ingeschreven en zo ja, voor welke rechtsgebieden.
Is er geen specialisatie vereist voor de zaak waarvoor de toevoeging wordt verzocht? Dan kun je de toevoeging verstrekken als de rechtzoekende financieel in aanmerking komt en de zaak zich inhoudelijk leent voor een toevoeging.
Is de advocaat niet ingeschreven bij de Raad als specialist terwijl dit voor de zaak waarvoor de toevoeging wordt verzocht wel vereist is?
Het is de advocaat dan niet toegestaan zaken op het betreffende rechtsgebied te behandelen of daarvoor toevoeging te verzoeken. Ook niet als de rechtzoekende uitdrukkelijk hierom heeft verzocht. Je wijst de aanvraag toevoeging direct af met tekstcode 182.
Niet-ingeschreven advocaat
Algemeen
Uitgangspunt is dat alleen een bij de Raad ingeschreven rechtsbijstandverlener bij de Raad om een toevoeging kan verzoeken.
De Raad kan op grond van art. 16 Wrb uitsluitend in bijzondere gevallen een niet-ingeschreven advocaat toevoegen. Het verstrekken van een toevoeging aan een niet-ingeschreven advocaat dient echter een uitzondering te blijven. Een advocaat die op grond van art. 16 Wrb vaker dan sporadisch een verzoek om toevoeging indient dient zich op grond van de Wrb te laten inschrijven.
Let op: Aan een niet-ingeschreven advocaat wordt geen toevoeging verstrekt indien hij een toevoeging verzoekt op een terrein waarop in de door de Raad vastgestelde inschrijvingsvoorwaarden deskundigheidseisen worden gesteld. Bijvoorbeeld: je verstrekt geen toevoeging aan een niet-ingeschreven advocaat als deze een toevoeging verzoekt op het gebied van asiel- en vluchtelingenrecht.
Beoordeling aanvraag toevoeging van een niet-ingeschreven advocaat
Je toetst of de niet-ingeschreven advocaat een toevoeging verzoekt voor een zaak waarvoor een specialisatie is vereist.
Is daarvan sprake, dan wijs je de aanvraag af met tekstcode 181. Dit is niet in strijd met het recht op vrije advocaatkeuze.
Is geen specialisatie vereist, dan kun je een toevoeging verstrekken indien:
- de advocaat een verklaring van de rechtzoekende meestuurt waaruit blijkt dat deze uitdrukkelijk en gemotiveerd om toevoeging van de niet-ingeschreven advocaat verzoekt of
- indien voor de verlening van rechtsbijstand op een bepaald rechtsterrein onvoldoende advocaten met de desbetreffende specialistische deskundigheid zijn ingeschreven. Dit moet wel door de advocaat worden gemotiveerd.
Is er geen verklaring aanwezig van de rechtzoekende of ontbreekt de motivering van de advocaat, dan maak je de aanvraag onvolledig met de tekstcode 019. Het niet spreken van de Nederlandse taal is geen reden om op uitdrukkelijk verzoek van rechtzoekende een niet-ingeschreven advocaat (uit een andere lidstaat) toe te voegen.
LAT
Voor een LAT-aanvraag gelden dezelfde inschrijvingsvoorwaarden.
Gebruikersinstructie
Gebruikersinstructie voor medewerker RvR (pdf, 368 kB)
Tabel zaakcodes en specialisatie
Versie |
2.11
|
---|---|
Gewijzigd op | |
Punten |