Rechtspersonen
Benodigde stukken / informatie
- exemplaar van de statuten;
- uittreksel register Kamer van Koophandel;
- jaarcijfers van het jaar voorafgaand aan het kalenderjaar van de toevoegingsaanvraag (T-1);
- begroting van het kalenderjaar waarin de aanvraag toevoeging is gedaan (T);
indien van toepassing:
- afschriften van bewijsstukken (bijvoorbeeld kopie van subsidie-aanvraag of van subsidiebeschikking);
- opgave aantal leden op moment van aanvraag toevoeging, plus opgave te betalen contributiebedrag per lid;
- opgave betrokkenen bij de rechtspersoon, onder vermelding van reden betrokkenheid;
- afschrift rechtsbijstandsverzekering.
Toevoegbeleid
Een aanvraag op naam van een rechtspersoon beoordeel je als volgt, je toetst:
- of er sprake is van bedrijfsmatig handelen;
- met welk doel de rechtspersoon is opgericht;
- of de rechtspersoon de kosten van rechtsbijstand zelf kan dragen.
1. Bedrijfsmatig handelen?
Allereerst beoordeel je of de toevoegingsaanvraag verband houdt met bedrijfsmatig handelen. Aan een rechtspersoon wordt geen toevoeging verstrekt als het geschil voortvloeit uit bedrijfsmatig handelen (artikel 12 lid 2 sub e onder 1 Wrb). Het doel waarvoor de rechtspersoon is opgericht (commercieel of ideëel) doet in zakelijke geschillen niet ter zake. Bepalend hiervoor is of sprake is van deelname aan het economisch verkeer. Er hoeft geen sprake te zijn van winstoogmerk. Je wijst de aanvraag af met de volgende tekst:
‘De Raad wijst uw aanvraag voor een bijdrage in de kosten van een advocaat af, omdat uit de aanvraag blijkt dat deze betrekking heeft op een bedrijfsmatig belang en is ingediend door een rechtspersoon. Rechtspersonen komen niet voor gesubsidieerde rechtsbijstand in aanmerking. (artikel 12 lid 2 sub e onder 1 Wrb)’
2. Doel rechtspersoon
Vervolgens toets je de reden van oprichting van de rechtspersoon. Als uit de statutaire doelomschrijving blijkt de rechtspersoon is opgericht met de bedoeling op gerechtelijke procedures te voeren (art. 12 lid 2 sub d Wrb), dan wijs je de aanvraag af met tekstcode 161. Van de oprichters van een dergelijke rechtspersoon mag verwacht worden dat zij zelf de nodige middelen bijeenbrengen om de kosten van rechtsbijstand te voldoen. Denk hierbij aan stichtingen die in de naam hebben ‘Red de XX’. De gevoerde procedure waarvoor toevoeging wordt gevraagd heeft hiermee te maken.
3. Draagkracht
Rechtspersonen worden in het algemeen draagkrachtig genoeg geacht om de kosten van rechtsbijstand zelf te betalen dan wel hiervoor voorzieningen te hebben getroffen. Bijvoorbeeld door het betalen van een contributie of eigen bijdrage door leden of betrokkenen. Voor het lezen van de jaarcijfers, zie werkinstructie Financiële beoordeling rechtspersoon. Alleen als de rechtspersoon kan aantonen niet draagkrachtig te zijn, kun je bij wijze van uitzondering een toevoeging verstrekken.
Voorbeelden van rechtspersonen zijn: verenigingen, coöperaties, onderlinge waarborgmaatschappijen, naamloze vennootschappen, besloten vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid en stichtingen. Maatschap en vennootschap onder firma zijn geen rechtspersonen.
Eigen bijdrage en korting eigen bijdrage
Je legt altijd de hoogste eigen bijdrage (H) op aan een rechtspersoon (artikel 2 lid 5 Bebr). Een uitzondering geldt voor Milieuzaken. Zie voor meer informatie de werkinstructie K010. Zie voor meer informatie over de korting op de eigen bijdrage de werkinstructie Diagnose en Triage.
LAT
Aanvragen van rechtspersonen zijn uitgesloten van LAT. Je wijst de aanvraag af met de volgende tekst:
‘U heeft een aanvraag voor een lichte advies toevoeging ingediend. De Raad wijst uw aanvraag af. Aan een rechtspersoon wordt in geen geval een lichte advies toevoeging verstrekt, vanwege de aard van het geschil, complexiteit van beoordeling van het doel van rechtspersoon en haar financiële middelen én het wettelijk systeem van de hoogte van de eigen bijdrage voor rechtspersonen (artikel 24a lid 1 Wrb jo 36 Wrb).’
Wet- en regelgeving
Versie |
1.05
|
---|---|
Gewijzigd op | |
Punten |