Gebruikersinstructie bij mutatie in verband met overname
Algemeen
Registratie opvolging: Bij soort mutatie registreer je OPV. Er zijn drie mogelijkheden:
- Als in het primaire besluit een eigen bijdrage is opgelegd gebruik je in je conceptbrief de tekst: “Opvolging van mr. X te Plaatsnaam. Aan u wordt opnieuw een eigen bijdrage opgelegd (art. 2b Bebr), peiljaarverlegging is niet mogelijk (art. 34c lid 3 Wrb).”
- Is er sprake van een dwingende reden dan gebruik je de tekst “opvolging van mr. X te Plaatsnaam. U hoeft geen nieuwe eigen bijdrage te betalen, omdat sprake is van een dwingende reden voor overname van de toevoeging.”
- Als in het primaire besluit op grond van artikel 6 Bebr nihilstelling van de eigen bijdrage is opgelegd gebruik je de tekst: “Opvolging van mr. X te plaatsnaam. U betaalt de laagste eigen bijdrage (art. 6 lid 3 Bebr)”.
Registratie indeplaatsstelling: Bij soort mutatie registreer je IPS en bij inhoudelijke toelichting noteer je ‘in de plaats van mr. X te plaatsnaam.
Overname in een UBZ-zaak
Als in de zaak op het moment van verzoek overname al extra uren zijn toegekend, draag je het verzoek overname over aan de afdeling extra uren.
Overname interressortelijk
Interressortelijk samenwerkingsverband/ IPS
Een overnameverzoek van een advocaat van een kantoor uit een ander ressort die een samenwerkingsverband heeft met het kantoor van de eerste advocaat, beoordeel je als indeplaatsstelling.
OPV
De administratieve afhandeling van de interressortelijke overname wijkt af van de reguliere overname, omdat een nieuwe toevoeging wordt afgegeven in het ressort van de overnemende advocaat. De toevoeging aan de eerste advocaat wordt ingetrokken.
De werkwijze is als volgt:
- Je verstrekt een nieuwe toevoeging. Let op: je neemt de datum aanvraag/datum afgifte en de financiële gegevens van de eerste toevoeging over in het beoordeelscherm (door aanpassing van de datum aanvraag wordt automatisch de normdatum aangepast).
- Er zijn drie mogelijkheden:
a. Als in het primaire besluit een eigen bijdrage is opgelegd gebruik je in je conceptbrief de tekst: “Opvolging van mr. X (toevoeg-kenmerk). U betaalt opnieuw een eigen bijdrage (art. 2b Bebr). Hierover ontvangt u een tweede besluit, peiljaarverlegging is niet mogelijk (art. 34c lid 3 Wrb).”
b. Als in het primaire besluit op grond van artikel 6 Bebr nihilstelling van de eigen bijdrage is opgelegd gebruik je in je conceptbrief de tekst: “Opvolging van mr. X te plaatsnaam (toevoeg-kenmerk). U betaalt de laagste eigen bijdrage (art. 6 lid 3 Bebr). Hierover ontvangt u een tweede besluit”.
c. Als er sprake is van dwingende redenen gebruik je de tekst: “Opvolging van mr. X te plaatsnaam (toevoeg-kenmerk). U hoeft geen nieuwe eigen bijdrage te betalen, omdat sprake is van een dwingende reden voor overname van de toevoeging”. Je gaat verder met punt 5. - Je maakt op de nieuwe toevoeging een mutatie aan, zodat je het tweede besluit kunt nemen: ALGMUT – TOERBV
- Er zijn twee mogelijkheden:
a. Als in het primaire besluit een eigen bijdrage is opgelegd gebruik je in je conceptbrief de tekst: “Opvolging van mr. X te plaatsnaam (toevoeg-kenmerk). Aan u wordt opnieuw een wettelijke eigen bijdrage opgelegd (art. 2b Bebr). Dit is het tweede besluit, peiljaarverlegging is niet mogelijk (art. 34c lid 3 Wrb).”
b. Als in het primaire besluit op grond van artikel 6 Bebr nihilstelling van de eigen bijdrage is opgelegd gebruik je in je conceptbrief de tekst: “Opvolging van mr. X te plaatsnaam (toevoeg-kenmerk). Aan u wordt de laagste bijdrage opgelegd (art. 6 lid 3 Bebr). Dit is het tweede besluit”. Bij afronding van het besluit wordt automatisch een eigen bijdrage bij opvolging (ex art 2b Bebr dan wel ex art 6 lid 3 Bebr) opgelegd. - Je trekt de eerder afgegeven toevoeging in het vorige ressort in (ALGMUT – TOEALG) met in je conceptbrief de volgende tekst: “De toevoeging wordt ingetrokken in verband met overname door mr. Y te [plaatsnaam] (toevoegkenmerk nieuwe toevoeging).
Werkwijze kantoor eerdere advocaat is als volgt:
Als een zaak wordt overgenomen door een advocaat buiten het ressort van het kantoor dan trek je de toevoeging in en vervalt de betaalstatus. Als er extra uren zijn toegekend dan is sprake van een uitzondering en kan er wel een betaling plaatsvinden. Bij de beoordeling kijk je altijd in het systeem of er al een vergoeding is verstrekt:
Er zijn geen extra uren toegekend en er is geen vergoeding vastgesteld
Je trekt de toevoeging in met tekstcode 267.
Er is een verzoek tot vergoeding ingediend
Je trekt de toevoeging in met tekstcode 267 en wijst het verzoek om vergoeding af met tekst:
‘In verband met overname van de zaak door een advocaat uit een ander ressort en de werking van art. 33 lid 1 Bvr is de toevoeging door de Raad voor Rechtsbijstand ingetrokken en wordt uw aanvraag vergoeding afgewezen. Er is een nieuwe toevoeging verleend met een nieuw kenmerk. De nieuwe toegevoegde advocaat dient de vergoeding waaronder de opvolgingstoeslag ex art. 9 Bvr / 20 Bvr naar verhouding met u te verrekenen.’
Er is al een vergoeding vastgesteld
Je schrijft de eerste advocaat aan en afhankelijk van het antwoord trek je de toevoeging in met tekstcode 267. Je trekt de vergoeding in met de tekst:
‘In verband met overname van de zaak door een advocaat uit een ander ressort en de werking van art. 33 lid 1 Bvr wordt naast de toevoeging ook de aan u verstrekte vergoeding door de Raad voor Rechtsbijstand ingetrokken. Er is een nieuwe toevoeging verleend met een nieuw kenmerk. De nieuwe toegevoegde advocaat dient de vergoeding waaronder de opvolgingstoeslag ex art. 9 Bvr / 20 Bvr naar verhouding met u te verrekenen.’
Er zijn extra uren toegekend
Je trekt de toevoeging in met onderstaande tekst:
‘In verband met overname van de zaak door een advocaat uit een ander ressort en de werking van art. 33 lid 1 Bvr, trekt de Raad voor Rechtsbijstand onderhavige toevoeging in. Er is een nieuwe toevoeging verleend met een nieuw kenmerk. Uw eerste advocaat kan de door hem totaal bestede tijd, voorzover deze nog niet zijn vergoed, alsnog ter declaratie aanbieden. Tevens dient hij een opgave van de door hem gemaakte reiskosten mee te zenden.’