Vervolging Europees openbaar ministerie (EOM)
Achtergrondinformatie
Sinds 1 augustus 2018 is Nederland de 21e lidstaat die aan het EOM deelneemt. Wat is het Europees Openbaar Ministerie? Het Europees Openbaar Ministerie (EOM) is een onafhankelijk en gedecentraliseerd openbaar vervolgingsorgaan van de Europese Unie dat bevoegd is voor het onderzoeken, vervolgen en voor het gerecht brengen van strafbare feiten die ten koste gaan van de EU-begroting, zoals fraude, corruptie of grensoverschrijdende btw-fraude boven de 10 miljoen euro.
Het Europees Openbaar Ministerie zal in alle deelnemende lidstaten als één instantie optreden en ervoor zorgen dat de Europese en nationale inspanningen op het gebied van rechtshandhaving worden samengevoegd in een één naadloze en efficiënte aanpak.
Welke procedurerechten hebben verdachten?
Het is belangrijk de juridische waarborgen ter bescherming van individuen en ondernemingen die het voorwerp zijn van onderzoek of vervolging in de Europese Unie, te versterken. De verordening bevat een krachtig en alomvattend pakket procedurele waarborgen. Dat moet ervoor zorgen dat de rechten van verdachten en andere personen die betrokken zijn bij onderzoeken van het Europees Openbaar Ministerie, zowel door de nationale als door de EU-wetgeving worden beschermd.
De verordening garandeert dat een verdachte beschikt over alle rechten die hem krachtens de EU-wetgeving en het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie toekomen.
Deze rechten worden uitdrukkelijk vermeld en betreffen onder andere:
- tolk- en vertaaldiensten;
- informatie en inzage in het dossier;
- toegang tot een advocaat en, in geval van detentie, de mogelijkheid om contact op te nemen met een derde persoon en deze persoon op de hoogte te laten stellen;
- het recht om te zwijgen en het vermoeden van onschuld;
- rechtsbijstand;
- het voorleggen van bewijsstukken, het aanstellen van deskundigen en het horen van getuigen.
Voorts beschikt de verdachte over de rechten van verdediging die hem op grond van het nationale procesrecht worden toegekend.
Bron: Europa-nu.nl