Mediation toevoegen
Benodigde stukken / informatie
- origineel en door de mediator ondertekend aanvraagformulier Mediation (een goed leesbare kopie wordt ook geaccepteerd en leidt in ieder geval niet tot een onvolledige aanvraag)
- doorverwijzing rechtbank of Juridisch Loket (indien van toepassing)
- afschrift van de Mediationovereenkomst
Een eigen verklaring draagkracht, indien van toepassing: - Eigen verklaring vrijheidsontneming
- Eigen verklaring asielzoeker
- Eigen verklaring bij schuldsaneringsregeling
- Eigen verklaring bij faillissement
Inschrijvingsvoorwaarden / affiniteitcode
Om een mediationtoevoeging te kunnen krijgen, moet een mediator ingeschreven staan bij de Raad.
Staat de mediator niet ingeschreven bij de Raad dan wijs je de aanvraag af met tekstcode 193. Dit geldt ook voor de advocaat die aanvraagt voor mediation, maar niet staat ingeschreven als mediator. Uitzondering is niet mogelijk.
Controle affiniteitcode personen- en familierecht
Je controleert alleen bij een aanvraag personen- en familierecht op het rbv-overzicht of de mediator ingeschreven staat met één of meer affiniteitcodes:
- M600 Familierecht niet-financieel
- M610 Familierecht niet-financieel echtscheiding
- M620 Familierecht niet-financieel gezag en omgang
- M630 Familierecht financieel
- M640 Familierecht financieel alimentatie
- M650 Familierecht financieel boedelscheiding
- M660 Familierecht financieel erfenis
- M670 Familierecht financieel en niet-financieel
Als de mediator niet met één van de bovengenoemde affiniteitcodes is ingeschreven wijs je aanvraag af met tekstcode 194.
Bij een advocaat-mediator controleer je in welke rol hij de toevoeging aanvraagt:
- Als mediator moet hij ingeschreven staan met één van bovenstaande affiniteitcodes;
- Als advocaat moet hij ingeschreven staan als personen- en familierechtspecialist.
Specialisatie internationale kinderontvoering
Mediators die internationale kinderontvoeringszaken willen behandelen dienen zich hiervoor apart in te schrijven bij de Raad voor Rechtsbijstand. Meer informatie vind je op onze website en in de inschrijvingsvoorwaarden mediation.
Algemeen
Tijdigheid aanvraag
Je beoordeelt of de mediator de toevoeging heeft aangevraagd vóórdat de mediation is beëindigd. Bij mediation die eindigt in een overeenkomst beschouwen we de datum ondertekening van de overeenkomst als de einddatum van de mediationwerkzaamheden door de mediator.
Registratie mediation
Mediation kan op drie wijzen worden opgestart. In GRAS codeer je de herkomst en koppel je het mediationdossiernummer aan de zaak:
- Doorverwijzing rechtbank = RMA + mediationnummer
- Doorverwijzing Juridisch Loket = HJL + mediationnummer
- Eigen acquisitie = F5 invoer code regiokantoor + nummer.
Meerdere rechtzoekenden: tegelijk aanvragen
Als de mediator meerdere rechtzoekenden bijstaat op basis van toevoeging, dan vraagt hij beide mediationtoevoegingen tegelijkertijd aan. Je kent aan beide zaken hetzelfde mediationnummer toe.
High Trust
Als het kantoor van de mediator/advocaat-mediator deelneemt aan High Trust, dan kan de mediationtoevoeging op basis van High Trust worden aangevraagd. Dat betekent dat bij de aanvraag mediationtoevoeging geen stukken worden meegestuurd.
Toevoegbeleid
De toevoegaanvragen voor mediation worden getoetst aan de werkinstructies voor reguliere toevoegingen.
Eigen acquisitie/doorverwijzing JL
Je beoordeelt of de zaak voor een mediationtoevoeging in aanmerking komt. Je verstrekt een mediationtoevoeging als er sprake is van een (dreigend) juridisch conflict en dit geschil (mogelijk) kan worden opgelost door mediation. Je verstrekt geen toevoeging voor relatietherapie of schuldhulp. Het argument dat met mediation een echtscheiding, OTS of schuldenproblematiek kan worden voorkomen is geen reden om uit te gaan van een dreigend juridisch geschil. Het conflict waar de toevoeging voor wordt aangevraagd moet aanleiding geven tot het instellen van een rechtsvordering.
Het financieel belang moet minimaal € 500 bedragen. Blijft het financieel belang beneden de € 500, dan wijs je af met tekstcode 225.
Verwijzing gerecht
Verwijst het gerecht de rechtzoekende naar een mediator, dan beoordeel je de aanvraag inhoudelijk positief. Je toetst wel op bereik met een eerdere mediationtoevoeging.
Mediationtoevoeging ná reguliere toevoeging
Is voor dezelfde zaak een advocaat toegevoegd, dan toets je de aanvraag mediationtoevoeging marginaal. (Zie de paragraaf ‘Verwijzing gerecht’ voor het beleid bij een verwijzing van het gerecht.)
Je kiest voor de affiniteitcode die het beste aansluit bij de zaakcode van de reguliere toevoeging.
Als er al een reguliere toevoeging voor het rechtsprobleem is verstrekt, dan mag de toegevoegde advocaat de rechtzoekende blijven adviseren op deze toevoeging tijdens de mediation.
Eerste geschil na verbreking van de relatie/samenwoning: M670
Is er nog geen toevoeging verstrekt voor de verbreking van de relatie/samenwoning (mediation c.q. regulier), dan verstrek je de eerste mediationtoevoeging daarvoor met de affiniteitcode M670. Is bij de aanvraag aangegeven dat de mediation ziet op een nevenvordering, dan neem je in de aanvullende omschrijving ' c.q. [nevenvordering invullen]' op. Bijvoorbeeld 'c.q. verzoek vaststelling kinderalimentatie'.
Als de mediation voortvloeit uit dezelfde kwestie als waarvoor eerder een reguliere toevoeging is verstrekt, dan hou je de affiniteitcode aan die correspondeert met de zaakcode van de reguliere toevoeging.
Zakelijk rechtsprobleem
Is sprake van een (voormalig) zakelijk rechtsprobleem, dan is de werkinstructie bedrijfsmatig handelen van toepassing. Let op: als je de aanvraag afwijst, wijzig dan de term ‘advocaat’ in ‘mediator’.
Zelfredzaamheid/voorliggende voorziening
Als er geen sprake is van een (dreigend) juridisch conflict, bijvoorbeeld een vraag over de berekening van de alimentatie, dan wijs je de aanvraag af op zelfredzaamheid ( artikel 12 lid 2 sub g Wrb).
Mediator treedt op als bijzonder curator
Zie voor het beleid onder werkinstructie P091.
Geen mediationtoevoeging
De aanvragen voor mediation, worden getoetst aan de werkinstructies voor reguliere toevoegingen. Daaruit volgt dat je in ieder geval geen mediationtoevoeging verstrekt voor:
- benoeming voogdij ( P040)
- onderbewindstelling ( P090)
- wijziging geslachtsnaam ( B010)
- afbetalingsregeling ( O033)
- kwijtschelding van een (belasting)schuld ( F010/ O033)
- aanvraag uitkering (o.a. C010, D010)
- aanvraag naturalisatie ( V030)
- belastingaangifte ( F010)
Mediation in strafzaken
De Raad verstrekt geen toevoegingen voor mediation in strafzaken. Deze zaken vallen niet binnen het stelsel. Mediators worden geselecteerd en betaald via de rechtspraak. Voor meer informatie zie de website van de Rechtspraak.nl.
Bereik
Bereik met mediationtoevoeging
Je verstrekt een nieuwe toevoeging bij een tweede aanvraag voor mediation als er sprake is van een afzonderlijk rechtsbelang ( artikel 32 Wrb). Deze toets geldt ook voor verwijzingen van de rechtbank.
Bij aanvragen binnen een jaar na afgifte van de eerste mediationtoevoeging waarbij niet direct duidelijk is dat sprake is van een afzonderlijk rechtsbelang, bel je de mediator of maak je de aanvraag onvolledig met tekstcode 034. Als de aanvraag is ingediend door een andere mediator gebruik je tekstcode 035.
Als de tweede toevoegingsaanvraag één jaar of langer na afgifte van de eerste toevoeging wordt ontvangen, zou je in verband met tijdsverloop kunnen aannemen dat er sprake is van nieuwe feiten en/of omstandigheden en een afzonderlijk rechtsbelang. Bij declaratie blijft toetsing op grond van artikel 29 lid 4 Bvr mogelijk. In High Trust zaken doet deze aanname niet ter zake, omdat uit de feitelijke gang van zaken uit het dossier blijkt of er sprake is van een afzonderlijk rechtsbelang.
Als uit de reactie niet blijkt dat sprake is van een afzonderlijk rechtsbelang wijs je de aanvraag af op bereik, met tekstcode 172. Zie werkinstructie Bereik, hoofdstuk 3 onder ‘Aanname afzonderlijk rechtsbelang: algemeen’.
Bereik met mislukte crossborder mediationtoevoeging (internationale kinderontvoering)
Als crossborder mediation niet tot overeenstemming leidt, zal de rechter moeten beslissen over de teruggeleiding van het kind. Is deze uitspraak onherroepelijk (er wordt geen rechtsmiddel meer ingesteld) en wordt na de uitspraak een mediationtoevoeging aangevraagd voor het maken van nadere afspraken over de omgangsregeling, dan zien we dit als een afzonderlijk rechtsbelang. Je verstrekt een mediationtoevoeging met affiniteitcode M620.
Afsplitsen procedures door rechtbank
Als de rechtbank een procedure splitst, bijvoorbeeld bij een echtscheiding, blijft sprake van één rechtsbelang. Ook als de gesplitste procedures verschillende rolnummers krijgen. Je verstrekt in die gevallen één mediationtoevoeging. De andere aanvraag wijs je af met tekstcode 172.
Rechtsbijstand naast mediation/rechtspositionele vragen
Is een mediationtoevoeging verstrekt en de mediation loopt nog, of de mediation is met succes afgerond, dan verstrek je voor dezelfde zaak niet zonder meer een toevoeging aan een advocaat. Voor rechtspositionele vragen gedurende de mediation kun je mogelijk één LAT verstrekken (dus niet per rechtzoekende). Deze LAT kan niet worden omgezet in een reguliere toevoeging. Voorbeelden van rechtspositionele vragen die tot afgifte van een aparte LAT kunnen leiden zijn:
- afkoopsom bij ontslag;
- complexe boedelverdeling door de aanwezigheid van diverse ondernemingen.
Op grond van de inschrijvingsvoorwaarden wordt verwacht dat een mediator in staat is om partijen ook in meer ingewikkelde zaken te kunnen bijstaan. Het verzoek LAT moet daarom worden gemotiveerd. Is al een reguliere toevoeging aan één van de mediationpartijen verstrekt, dan kan de al toegevoegde advocaat adviseren.
Vastleggen mediationafspraken
Als de toevoeging (LAT of regulier) alleen wordt aangevraagd voor het vastleggen van de mediationafspraken door de rechter, wijs je de rechtsbijstandtoevoegingsaanvraag af op het bereik van de mediationtoevoeging. Bijvoorbeeld: het echtscheidingsconvenant moet worden opgenomen in de echtscheidingsbeschikking. Voor deze zaken bestaat recht op de afhechtingstoeslag (zie werkinstructie mediation vaststellen).
Als voor de afhechting geen wettelijke grond bestaat, wijs je de aanvraag af met tekstcode 185 (ongegrond).
Bij een beëindiging van een geregistreerd partnerschap zonder tussenkomst van de rechter, zie werkinstructie P015.
Rechtsbijstand naast mediation – zonder tussenkomst rechter
Zie werkinstructie P015 onder ‘rechtsbijstand naast mediation: LAT'
Rechtsbijstand na mediation zonder overeenstemming
Heeft de mediation niet geleid tot (volledige) overeenstemming, dan kan de nieuwe advocaat een reguliere toevoeging aanvragen. Hij vermeldt dat de mediation niet tot overeenstemming heeft geleid. Dit kan blijken uit de declaratie van de mediationtoevoeging of uit stukken waaruit volgt dat de mediation niet tot overeenstemming heeft geleid.
Financiële beoordeling
Zie werkinstructie Financiële beoordeling Mediation en werkinstructie Financiele beoordeling Algemeen.
Teammediation
Je koppelt een tweede mediator aan een mediation, als er meer dan 7 partijen zijn en de mediator uitdrukkelijk verzoekt om teammediation. Je toetst of de tweede mediator ingeschreven staat bij de Raad. In de aanvullende omschrijving vermeld je ‘teammediation’.
Affiniteitcodelijst
Affiniteitcodelijst mediation voor toevoeg- en vaststelregistratie
Versie |
1.11
|
---|---|
Gewijzigd op | |
Punten |
5
|