Eerste aanvraag extra uren
Benodigde stukken / informatie
- (digitaal) ondertekend aanvraagformulier extra uren, incl. begroting
- duidelijke toelichting op de feitelijke danwel juridische complexiteit waardoor meer uren dan gemiddeld aan de zaak moeten worden besteed
- declaratie forfait
- urenstaat
- bij verzoek toestemming tweede advocaat in de zaak: duidelijke toelichting op noodzaak en te verrichten werkzaamheden. En een plan van aanpak van verdeling van de werkzaamheden tussen beide advocaten
Toevoegbeleid
Uitgangspunt is dat alle zaken binnen het forfait kunnen worden afgehandeld. In een klein aantal gevallen kan van de advocaat in redelijkheid niet worden verwacht dat hij een heel complexe zaak binnen de tijdgrens van het forfait afhandelt. Voor deze uitzonderlijke gevallen kan toestemming worden gevraagd om meer uren aan de zaak te mogen besteden.
Deze werkinstructie gaat over meer uren bij reguliere toevoegingen. Het beleid voor meer uren bij mediation vind je in de werkinstructie Mediation extra uren toekennen en vaststellen.
Let op: Met ingang van 1 januari 2022 wordt in afwijking van artikel 13 en 22 Bvr de tijdsgrens voor extra uren: tweemaal het forfait (in plaats van driemaal). Dit is van toepassing op toevoegingen die zijn afgegeven per 1-1-2022.
Onderstaande werkinstructie is gebaseerd op de beleidsregel 1-1-2022. De tekst van de beleidsregel gaat voor op de tekst van het Bvr 2000.
Je beoordeelt de aanvraag voor extra uren aan de hand van de volgende criteria:
1. Tijdige aanvraag extra uren
De advocaat moet voorafgaand aan het bereiken van de tijdgrens toestemming vragen om extra uren te mogen besteden ( artikel 31 lid 1 Bvr en ECLI:NL:RBSGR:2009:BJ9049).
Om te beoordelen of de aanvraag tijdig is ingediend, stel je de forfaitaire tijdgrens van de zaak vast en het aantal gewerkte uren.
a. forfaitaire tijdgrens
Voor het vaststellen van de forfaitaire tijdgrens is het van belang te weten of er sprake is van advieswerkzaamheden of een procedure. Tenzij de advocaat nadrukkelijk anders aangeeft, ga je uit van een procedure.
Advies
In advieszaken (civiel/bestuur) is de tijdgrens altijd 20 uur, ongeacht het aantal punten van de zaakcode.
Procedure
Voor het berekenen van de tijdgrens vermenigvuldig je het aantal punten dat hoort bij de zaakcode met twee. Bijvoorbeeld O010 = 19 punten x 2 = tijdgrens 38 uur.
Uitzonderingen: Samenhangende zaken civiel, Samenhangende zaken straf, Cassatie civiele zaken, Cassatie strafzaken, Art. 05 Bvr Asielprocedure (V060 reeks), Z140/Z141 vreemdelingenbewaring/vervolgberoep en Wet Verplichte GGZ/Wet Zorg en Dwang Z021 t/m Z023 .
b. gewerkte uren
Je vergelijkt de tijdgrens met de door de advocaat op de urenstaat opgegeven gewerkte uren.
1.1 Aanvraag te vroeg
Je constateert dat de aanvraag te vroeg is ingediend, als de advocaat niet meer dan 1,5 x het aantal punten dat hoort bij de zaakcode aan uren heeft besteed. Je wijst de aanvraag af met tekstcode 605.
Uitzondering: als binnen korte tijd heel veel werkzaamheden moeten worden verricht, waardoor de tijdgrens wordt overschreden. Dan ga je verder met de beoordeling.
1.2 Aanvraag na beëindiging van de zaak
Vraagt de advocaat extra uren aan als de zaak al is beëindigd, dan is de advocaat te laat en wijs je de aanvraag af met tekstcode 411. Deze meeruren kunnen niet voor éxtra vergoeding in aanmerking komen, alle werkzaamheden vallen onder de forfaitaire vergoeding.
1.3 Alle uren zijn besteed en begroot binnen het forfait
Als de bestede tijd opgeteld bij de begrote tijd binnen de forfaitaire tijdgrens valt, dan wijs je het verzoek om extra uren af met tekstcode 612.
1.4 Forfait overschreden en zaak is nog niet klaar
Vraagt de advocaat extra uren aan ná overschrijding van de forfaitaire tijdgrens, maar vóór beëindiging van de zaak, dan beoordeel je als volgt.
De werkzaamheden die de advocaat heeft besteed tussen de tijdgrens en de ontvangstdatum van de aanvraag kunnen niet in aanmerking komen voor extra vergoeding. Deze werkzaamheden vallen onder de forfaitaire vergoeding. Je neemt dit op in je beslissing.
Je kunt bij hoge uitzondering bepalen dat het niet tijdig indienen van de aanvraag verschoonbaar is, als rond de overschrijding van de forfaitair gestelde tijdsgrens rechtsbijstand verleend moest worden in de zaak en de advocaat daardoor niet in de gelegenheid was om de aanvraag op tijd bij de Raad in te dienen. In een dergelijke uitzonderlijke situatie moet de advocaat de aanvraag extra uren indienen zodra de mogelijkheid zich voordoet.
1.5 (Nog) geen toevoeging in combinatie met extra uren aanvraag
De toevoeging is nog niet verstrekt of is geweigerd en de rechtzoekende of de advocaat heeft hiertegen bezwaar gemaakt.
Tijdens de beoordeel- of bezwaarfase moet de advocaat de tijdgrens in de gaten houden, zodat de aanvraag extra uren tijdig wordt ingediend. Er is geen verschoonbare reden om eerst na de toevoegbeslissing extra uren aan te vragen. Dit geldt ook bij ambtshalve toevoegingen waarbij de last nog niet is verstrekt door het gerecht of ontvangen door de Raad.
Bij een lopende bezwaarzaak neem je contact op met de commissie, om de status van het bezwaar op te vragen. Is de zaak niet binnen een week definitief beslist, dan registreer je de ontvangstdatum en voeg je het verzoek toe aan het bezwaardossier. Je belt de advocaat en deelt mee dat de aanvraag nog niet in behandeling kan worden genomen, omdat er nog geen toevoeging is verstrekt. Je spreekt af dat na eventuele afgifte van de toevoeging, de aanvraag weer in behandeling te nemen. De medewerker van bezwaar geeft na afhandeling van het bezwaar aan de beschikker door dat de EXU kan worden afgehandeld.
1.6 Zaakcode komt niet overeen met inhoud van de zaak
De advocaat moet de toevoeging bij ontvangst controleren op de juiste zaakcode. Een verkeerde zaakcode kan een verkeerde tijdgrens opleveren voor de EXU-aanvraag. Een eventueel probleem dat hieruit voortvloeit, komt voor rekening van de advocaat.
Bijvoorbeeld: advocaat heeft een toevoeging op last ontvangen voor S040 (7 punten), maar de zaak is een Z230 (6 punten). De tijdgrens ligt bij deze zaak op 12 uur. Wordt de EXU later aangevraagd dan komt de tijdsoverschrijding voor rekening van de advocaat.
1.7 Buiten behandeling stelling
Constateer je dat er documenten of toelichtingen ontbreken, dan stel je de advocaat in de gelegenheid om binnen een termijn van 4 weken alsnog het verzuim te herstellen. Als binnen die termijn het verzuim niet is hersteld, stel je de aanvraag buiten behandeling (artikel 4:5 AWB).
1.8 Verzoek toestemming tweede advocaat in de zaak
Zie werkinstructie 'verzoek toestemming tweede advocaat in de zaak'.
2. Extra uren doelmatig besteed
2.1 Algemeen
In de nota van toelichting bij het Bvr is doelmatig als volgt toegelicht:
a) de zaak moet een zodanig karakter hebben dat de behandeling ervan in redelijkheid niet binnen de tijdsgrens heeft kunnen plaatsvinden.
De advocaat vraagt extra uren aan omdat de werkzaamheden niet binnen de tijdgrens kunnen worden verricht. Je beoordeelt of de zaak zélf een bewerkelijk karakter heeft in vergelijking met soortgelijke zaken. Er moet sprake zijn van feitelijke of juridische complexiteit (zie paragraaf 2.2). Het komt niet vaak voor dat een zaak in het adviesstadium bewerkelijk wordt. Van de advocaat mag worden verwacht dat hij de zaak, waarvan de werkzaamheden niet onder het procedurebegrip van artikel 1 Bvr vallen, binnen de forfaitaire tijdgrens afhandelt.
Als er geen sprake is van feitelijke en/of juridische complexiteit, dan wijs je de aanvraag extra uren af met tekstcode 602. Dat in de zaak meer tijd is besteed dan de forfaitaire tijdgrens, maakt de zaak niet bewerkelijk in de zin van het Bvr ( ECLI:NL:RVS:2006:AX9070).
b) de rechtsbijstandverlening moet in verhouding staan tot het belang waarvoor de toevoeging is afgegeven (proportionaliteitsbeginsel).
De Raad toetst of de publieke middelen doelmatig worden besteed. Daarom maak je bij de aanvraag om extra uren een proportionaliteitsafweging. Je beoordeelt daarbij of de kosten van rechtsbijstand opwegen tegen het belang van de zaak. Deze toets gaat verder dan de toetsing van het financiële belang die plaatsvindt bij de aanvraag van de toevoeging.
Er zijn geen vaste richtlijnen voor deze proportionaliteitsafweging. Zijn de kosten van rechtsbijstand hoger dan het financiële belang van de zaak, dan wijs je de aanvraag om extra uren af met tekstcode 607. Bij hoge uitzondering kun je hiervan afwijken, als blijkt dat een afwijzing buiten proportie is. De advocaat moet een gemotiveerd beroep doen op de uitzondering.
2.2 Feitelijk en Juridische complexiteit
Het criterium ‘doelmatig’ is in het Bvr 2000 gekoppeld aan de ‘feitelijke en/of juridische complexiteit’ van de zaak. Dit volgt uit (de nota van toelichting bij) artikel 19 Bvr 1994 en de daarmee samenhangende jurisprudentie.
Feitelijke complexiteit
Je spreekt van een bewerkelijke zaak, als sprake is van een omvangrijk juridisch relevant feitencomplex, waardoor niet verwacht kan worden dat alle rechtsbijstand binnen de forfaitaire tijdgrens kan worden verleend.
Feitelijke complexiteit moet objectief vast te stellen zijn in vergelijking met een soortgelijke zaak. Bijvoorbeeld uitvoerige inhoudelijke correspondentie, een bijzonder en/of langdurig procesverloop met een groot aantal zittingen of noodzakelijk overleg met een deskundige.
Je neemt geen bewerkelijkheid van de zaak aan als uitsluitend wordt verwezen naar het aantal aan de zaak bestede uren, omvang van het dossier of naar factoren die herleidbaar zijn tot de persoon(lijkheid) van de rechtzoekende of de wederpartij. Bijvoorbeeld maatschappelijke of culturele achtergrond, taalproblemen, gebruik van een tolk, psychische stoornis of een onverzoenlijke houding. Deze factoren maken de zaak wel intensief, maar niet feitelijk complex.
( ECLI:NL:RVS:2010:BL8694 , ECLI:NL:RVS:2009:BK7987)
Juridische complexiteit
Er is sprake van juridische complexiteit als er bijzondere rechtsvragen zijn, die zelden voorkomen in soortgelijke zaken. De tijd die bij bijzondere rechtsvragen wordt besteed aan studie van specifiek op de zaak toegespitste literatuur, wet- en regelgeving en jurisprudentie komt voor vergoeding in aanmerking.
De advocaat moet aantonen dat sprake is van een bijzondere rechtsvraag, omdat in die zaak geen of beperkte jurisprudentie aanwezig is én de wetgeving onduidelijk is, of omdat nieuwe Nederlandse wetgeving getoetst moet worden aan Europese wetgeving.
Studie in verband met het actueel houden van kennis komt niet voor vergoeding in aanmerking. Dit kan gaan om nieuwe wetgeving, maar ook om ophalen van juridische kennis. Zie werkinstructie artikel 2 Bvr voor meer informatie over declarabele werkzaamheden.
Juridische complexiteit van een zaak moet ook objectief vast te stellen zijn. Het enkel ontbreken van deskundigheid van de advocaat, waardoor hij meer tijd aan de zaak moet besteden, maakt de zaak niet juridisch complex c.q. bewerkelijk.
De juridische en/of feitelijke complexiteit is per rechtsterrein nader uitgewerkt. Hier vind je ook informatie voor de beoordeling van de begroting voor nog te verrichten werkzaamheden:
Prejudiciële vragen bij Europese Hof
In de zaak waarin de prejudiciële vraag is gesteld, kan de advocaat toestemming voor extra uren krijgen, gelet op de bijzondere rechtsvraag die in het geding is en de feitelijke/juridische complexiteit. Bovenstaande geldt niet voor soortgelijke vragen die aangehouden worden in afwachting van het arrest op de prejudiciële vraag.
Beslisboom strafrechtelijke zaken
Voor strafrechtelijke zaken is een beslisboom beschikbaar, die snel een indicatie geeft of een zaak mogelijk bewerkelijk is.
Beslisboom echtscheidingszaken
Voor een snelle indicatie van bewerkelijkheid kun je gebruik maken van de beslisboom.
3. Alleen rechtsbijstand wordt vergoed
Op grond van artikel 2 Bvr ontvangen rechtsbijstandverleners een vergoeding voor de door hen verleende rechtsbijstand op basis van een toevoeging. Rechtsbijstand is in de wet gedefinieerd als rechtskundige bijstand aan een rechtzoekende ter zake van een rechtsbelang dat hem rechtstreeks en individueel aangaat.
Werkzaamheden die niet als rechtsbijstand zijn aan te merken zijn niet declarabel en worden niet op basis van toevoeging vergoed.
3.1 Uitzonderingen: geen rechtsbijstand, wel declarabel
Bij extra uren worden een aantal werkzaamheden als declarabel benoemd én genormeerd:
- ad info- of puntbriefjes ter begeleiding van stukken: maximaal 6 minuten;
- telefoonnotities;
- doorgeven van verhinderdata: maximaal 6 minuten;
- overleg met kantoorgenoten: maximaal 5% van de declarabele tijd in de zaak. Bij hoge uitzondering kan meer tijd worden gedeclareerd. Er moet toegelicht worden waarom extra overleg noodzakelijk en doelmatig was voor de verlening van de rechtsbijstand.
4. Rechtsbijstand verleend door de toegevoegde advocaat
Uit de Wrb, het Bvr en de inschrijfvoorwaarden vloeit voort dat alleen de werkzaamheden van de toegevoegde advocaat worden vergoed, waarneming en tweede advocaat uitgezonderd ( ECLI:NL:RVS:2011:BU6307). Zie Inschrijvingsvoorwaarden advocatuur artikel 1. Bij waarneming wordt enkel het te vervangen werk, en niet het voorbereiden daarop (bijvoorbeeld het inlezen in het dossier), vergoed. Extra tijdsbesteding als gevolg van eventueel dubbel werk, blijft voor rekening en risico van de toegevoegde advocaat of zijn kantoor.
Waarneming kan alleen gebeuren door een (gespecialiseerde en bij de Raad ingeschreven) advocaat, zie werkinstructie specialisatie advocaat. Werkzaamheden van juridisch medewerkers komen niet voor vergoeding in aanmerking.
Rechtsbijstand verleend door niet-toegevoegde advocaat-stagiair
Volgens artikel 1 sub m van de inschrijvingsvoorwaarden kunnen advocaat-stagiairs die nog niet aan de in de inschrijvingsvoorwaarden vermelde deskundigheidseisen voor toelating tot een specialisatie onder de daar genoemde voorwaarden werkzaamheden onder begeleiding van hun patroon werkzaamheden verrichten in zaken waarvoor een toevoeging is verstrekt aan hun patroon. De regeling is niet van toepassing op jeugdstrafrecht, civiel jeugdrecht, piket, ac-diensten en psychiatrisch patiëntenrecht.
De patroon die werkzaamheden door diens advocaat-stagiair in een extra urenzaak wil laten verrichten onder zijn of haar begeleiding moet dit vooraf melden aan de Raad. De patroon moet daarbij de naam van de advocaat-stagiair doorgeven. De patroon kan, na toestemming, slechts één advocaat-stagiair aan de zaak laten werken. De medewerker van de Raad toetst of aan de voorwaarden is voldaan van artikel 1 sub m inschrijvingsvoorwaarden. De beslissing wordt vermeld op het extra uren besluit. Is de beslissing positief, dan moet vanaf dat moment op de gespecificeerde urenstaten de werkzaamheden van de patroon en advocaat-stagiair worden uitgesplitst.
Het verrichten van werkzaamheden door een advocaat-stagiair in een extra uren zaak leidt niet tot toekenning van meer uren voor werkzaamheden dan er in het geval van een ervaren advocaat zou worden toegekend. Bijvoorbeeld tijd die wordt besteed aan opleiding van de advocaat-stagiair of tijd die de advocaat-stagiair nodig heeft om zich in te lezen in een bepaald rechtsgebied wordt door de Raad niet vergoed.
Zijn er werkzaamheden verricht door een advocaat-stagiair in een extra urenzaak van diens patroon, dan toets je of de patroon dit vooraf heeft gemeld.
De werkinstructie verzoek toestemming tweede advocaat is op de toetsing van werkzaamheden op een advocaat-stagiair niet van toepassing.
Voor overname van de toevoeging, zie paragraaf 8.
5. Werkzaamheden moeten vallen onder bereik toevoeging
Je beoordeelt de werkzaamheden van de advocaat aan de hand van de urenstaat en de begroting. Je toetst of de werkzaamheden onder het bereik van de verleende toevoeging vallen ( artikel 32 Wrb).
Werkzaamheden die niet onder het bereik van de toevoeging vallen komen niet voor vergoeding in aanmerking en laat je bij de beoordeling van extra uren buiten beschouwing ( ECLI:NL:RVS:2011:BQ6817). Dit meld je in je beslissing.
Strafzaak meerdere toevoegingen (geen samenhang)
De advocaat zorgt voor een goede en duidelijk gespecificeerde opgave van de tijdsbesteding en begroting. Dit is van belang voor het toeschrijven van de verrichte werkzaamheden aan de diverse toevoegingen. Bijvoorbeeld strafzaak met ontnemingsvordering. Overkoepelende werkzaamheden kunnen slechts éénmaal worden gedeclareerd.
6. Beoordeling begroting
In paragraaf 2 heb je beoordeeld of de zaak feitelijk of juridisch complex is. Je toetst vervolgens de noodzaak om meer uren aan de zaak te besteden. Daarbij kijk je naar de verrichte werkzaamheden en de begrote werkzaamheden. Je beoordeelt of de begrote werkzaamheden declarabele werkzaamheden zijn op grond van artikel 2 Bvr. Je toetst of de opgegeven uren in verhouding staan tot de te verrichten werkzaamheden en de aard en het belang van de zaak. Waar nodig pas je een correctie toe op de begroting.
Richtlijn dossierstudie in omvangrijke zaken
Voor de beoordeling van de begroting in een omvangrijke zaak maak je onderscheid tussen het globaal doornemen en het intensief bestuderen van (onderdelen van) het dossier.
Als richtlijn voor de eerste, globale doorneming en schifting van het dossier geldt een maximale norm van drie pagina’s per minuut, vergelijkbaar met 3 à 4 uur per ordner van 500 pagina’s. Werkzaamheden als ‘redactie dossierstudie en samenvattingen’ reken je tot de post dossierstudie. Heeft de advocaat minder tijd besteed, dan houd je rekening met de daadwerkelijk bestede tijd.
In een omvangrijke strafzaak hanteer je deze richtlijn bijvoorbeeld voor het diagonaal doornemen van het dossier. De advocaat kan dan de aspecten die van belang zijn voor de verdediging van zijn cliënt uit het dossier filteren.
Deze norm voor de eerste doorneming en schifting van het dossier staat los van de beoordeling van de tijdsbesteding aan het daadwerkelijk bestuderen van relevant gebleken onderdelen van het dossier. De advocaat moet de begroting van deze uren onderbouwen.
Bij een (hoger) beroep neem je aan dat de advocaat is ingewerkt in het dossier. Hiermee houd je rekening bij de beoordeling.
De beoordeling van de begroting is per rechtsterrein nader uitgewerkt.
- Civiele zaken, inclusief bedrijfsmatig
- Bestuursrechtelijke zaken, inclusief asiel
- Strafrechtelijke zaken
7. Beslissing toekennen extra uren
Als je hebt geoordeeld dat er sprake is van een bewerkelijke zaak dan bereken je het aantal declarabele uren van de verrichte en de begrote werkzaamheden. Je motiveert dit in de beslissing.
7.1 Hoeveel uur ken je toe
Het aantal declarabele uren dat meer is dan het forfait ken je toe, met een maximum van 50 uur. We hanteren blokken van 50 uur om de kosten rechtsbijstand beheersbaar te houden, het zorgt ook voor continuïteit in de betaling aan de advocaat.
Je geeft in de beschikking, het A-besluit, aan:
- dat de verrichte werkzaamheden zijn beoordeeld tot [datum laatst verrichte werkzaamheden op urenspecificatie];
- dat reistijd en reiskosten bij de einddeclaratie worden vergoed, je vermeldt op de beslissing wél de actuele stand van het totaal aantal declarabele kilometers;
- dat er bijzonderheden aan de zaak zijn (bv. tweede raadsman, correctie begroting e.d.);
- de hoogte van de extra uren eigen bijdrage (indien van toepassing).
Als er sprake is van een uitzonderlijk grote zaak en bij aanvang al vaststaat dat honderden uren aan bijstand zullen moeten worden verleend, dan kun je afwijken van de 50-urenblokken. Je legt dit gemotiveerd vast in het dossier. Eventueel heb je periodiek overleg met de advocaat, om de vinger aan de pols te houden.
Opleggen eigen bijdrage bij eerste keer toekennen extra uren
Artikel 2c Bebr bepaalt dat rechtzoekende een nieuwe eigen bijdrage is verschuldigd bij het toekennen van extra uren. De bijdrage wordt eenmalig opgelegd en is onafhankelijk van het aantal toegekende uren.
De regeling is van toepassing op reguliere toevoegingen: civiel, bestuur en straf.
De hoogte van de eigen bijdrage is gelijk aan de primair berekende eigen bijdrage vóór aftrek van eventuele korting. Is de primair berekende eigen bijdrage op nihil gesteld, dan is de eigen bijdrage voor de toegekende extra uren eveneens nul.
De eigen bijdrage extra uren is niet het resultaat van een financiële beoordeling van de draagkracht en is daarom niet (zelfstandig) vatbaar voor peiljaarverlegging of bezwaar tegen de hoogte van het verzamelinkomen dat is gebruikt voor het primaire besluit.
De Raad kan afzien van het opleggen van de tweede eigen bijdrage als er zwaarwegende omstandigheden zijn waaruit blijkt dat de financiële situatie van de rechtzoekende dusdanig is dat deze niet kan worden betaald.
Zie gebruikersinstructie.
7.2 Minder uren toegekend dan gevraagd
Vraagt de advocaat meer uren dan je kunt toekennen, dan licht je je besluit toe:
‘Voor deze zaak geldt een tijdgrens van [2 x puntenaantal] uur. U vraagt toestemming om [aantal] extra uren aan de zaak te mogen besteden. Uit de aanvraag blijkt voldoende dat sprake is van een bewerkelijke zaak. De Raad is echter van mening dat, voor de door u genoemde extra werkzaamheden in vergelijking tot een soortgelijke zaak, ten hoogste toestemming kan worden verleend voor [aantal] meeruren.’
7.3 Extra uren en samenhang
Zie subpagina extra uren en samenhang.
7.4 Onterechte toevoegingen
Een onterecht verstrekte/aangevraagde toevoeging komt niet in aanmerking voor extra uren. Onregelmatigheden die blijken bij de aanvraag van een EXU moeten worden hersteld.
High Trust
Constateer je dat de toevoeging onterecht is aangevraagd onder High Trust, dan ken je geen extra uren toe. Je laat de toevoeging in stand, de rechtmatigheid wordt achteraf beoordeeld in de steekproef of één-op-één. Je wijst het verzoek extra uren af met tekstcode 650.
Niet-High Trust
Ten onrechte toegevoegd:
a. door een fout van de Raad
Je laat de toevoeging in stand. Je wijst het verzoek extra uren af met tekstcode 651.
b. op grond van onjuiste of onvolledige gegevens
Je wijst het verzoek om extra uren af met tekstcode 652 en je kondigt aan dat je voornemens bent om de toevoeging in te trekken. Zie werkinstructie mutatie van de toevoeging i.v.m. beëindiging/intrekking.
7.5 Toevoeging na eerdere afwijzing op bereik
Bij een extra urenverzoek constateer je dat de werkzaamheden waarvoor de extra uren worden aangevraagd vallen onder een aanvraag toevoeging die eerder op bereik is afgewezen. Bijvoorbeeld omdat de zaak zich destijds in adviesfase bevond. Bij aanvraag extra uren blijkt dat alsnog een procedure is gestart. Dan wijs je de aanvraag extra uren af en herzie je de eerder afgewezen toevoeging.
7.6 Afzonderlijke toevoeging
De extra uren worden verzocht voor werkzaamheden waarvoor een afzonderlijke toevoeging moet worden aangevraagd. Bijvoorbeeld een toevoeging voor een kort geding of een vrijwaringsprocedure naast een bodemprocedure. Je wijst dan de aanvraag extra uren af en je verstrekt een nieuwe toevoeging. De datum aanvraag extra uren hanteer je als ingangsdatum van de toevoeging.
7.7 Extra uren in hoger beroep
De extra urenaanvraag in hoger beroep beoordeel je op de gebruikelijke wijze, ook als in eerste aanleg extra uren zijn toegekend ( ECLI:NL:RVS:2011:BQ8814). De advocaat moet de extra werkzaamheden toelichten ten opzichte van de werkzaamheden in eerste aanleg. Ook moet uit de aanvraag blijken tegen welk deel van de uitspraak hij in hoger beroep gaat.
7.8 Extra uren in cassatie
Het gaat bij cassatie om schending van het recht of vormverzuim. De extra urenaanvraag beoordeel je op de gebruikelijke wijze, ook als in eerste aanleg/hoger beroep extra uren zijn toegekend. Het instellen van cassatie wil niet zondermeer zeggen dat sprake is van een bijzondere rechtsvraag.
Je berekent de forfaitaire tijdgrens bij cassatie aan de hand van de werkinstructie artikel 6 Bvr en 15 Bvr.
8. Overname
8.1 Overname binnen ressort
Je beoordeelt een verzoek tot binnenressortelijke overname van een advocaat in een extra urenzaak op de wijze die is beschreven in de gebruikersinstructie in de werkinstructie Mutatie van de toevoeging i.v.m. overname.
De overnemende advocaat kan de uren volmaken die zijn toegekend in het laatste deelbesluit. Als die uren besteed zijn declareert de opvolgend advocaat álle toegekende extra uren van het deelbesluit, dus inclusief de werkzaamheden van zijn voorganger. Je betaalt uit aan de laatst toegevoegde advocaat, deze draagt zorg voor verrekening met zijn voorganger.
Heeft de opvolgend advocaat meer uren nodig, dan moet hij hiervoor tijdig een nieuw verzoek in dienen. De noodzaak hiervoor moet blijken uit de toelichting bij het verzoek.
8.2 Overname buiten ressort/nieuw verzoek extra uren
Je beoordeelt een interressortelijk verzoek tot overname van een advocaat in een extra urenzaak op de wijze die is beschreven in de gebruikersinstructie in de werkinstructie Mutatie van de toevoeging i.v.m. overname.
De overnemende advocaat, werkzaam in een ander ressort, moet een zelfstandig verzoek om extra uren indienen. Zijn er nog uren over van het vorige deelbesluit, dan ken je deze uren zonder meer toe. Heeft hij meer uren nodig, dan moet de noodzaak hiervoor blijken uit de toelichting bij het verzoek. Hij moet het verzoek indienen, voordat de toegekende uren van het vorige deelbesluit zijn besteed.
8.3 Indeplaatsstelling en extra uren
Bij indeplaatsstelling is een overnameverzoek niet nodig. Zie werkinstructie Mutatie van de toevoeging i.v.m. overname. Dit betekent dat je de forfaitaire vergoeding én de extra uren toekent op naam van de toegevoegde advocaat.
9. Afwijzing extra uren is afwijzing forfaitaire declaratie
De aanvraag extra uren bestaat uit twee delen: een verzoek toekenning extra uren en een verzoek om declaratie van het forfait. Wijs je de aanvraag extra uren af en is de zaak nog niet klaar, dan wijs je met de EXU-beslissing ook het verzoek om declaratie van het forfait af, met de volgende tekst:
‘De Raad wijst uw verzoek om declaratie ook af. U kunt na beëindiging van de zaak opnieuw een verzoek om declaratie indienen. (artikel 28 Bvr)’
Je neemt géén afzonderlijke beslissing op het verzoek vaststelling van het forfait. Is de zaak wel beëindigd dan stel je het forfait vast.
Gebruikersinstructie
Gebruikersinstructie medewerkers RvR
Gebruikersinstructie aanvragen extra uren
Achtergrondinformatie
Versie |
2.08
|
---|---|
Gewijzigd op | |
Punten |
-
|
Inhoudsopgave
- Benodigde stukken / informatie
- Toevoegbeleid
- 1. Tijdige aanvraag extra uren
- a. forfaitaire tijdgrens
- b. gewerkte uren
- 1.1 Aanvraag te vroeg
- 1.2 Aanvraag na beëindiging van de zaak
- 1.3 Alle uren zijn besteed en begroot binnen het forfait
- 1.4 Forfait overschreden en zaak is nog niet klaar
- 1.5 (Nog) geen toevoeging in combinatie met extra uren aanvraag
- 1.6 Zaakcode komt niet overeen met inhoud van de zaak
- 1.7 Buiten behandeling stelling
- 1.8 Verzoek toestemming tweede advocaat in de zaak
- 2. Extra uren doelmatig besteed
- 3. Alleen rechtsbijstand wordt vergoed
- 4. Rechtsbijstand verleend door de toegevoegde advocaat
- 5. Werkzaamheden moeten vallen onder bereik toevoeging
- 6. Beoordeling begroting
- 7. Beslissing toekennen extra uren
- 8. Overname
- 9. Afwijzing extra uren is afwijzing forfaitaire declaratie
- Gebruikersinstructie
- Achtergrondinformatie
- Wet- en regelgeving