Hoofdstuk 4 - Bereik strafrechtelijke zaken
Inleiding
Het beleid in dit hoofdstuk is uitsluitend van toepassing op strafrechtelijke zaken. Het moet in samenhang met en als verdieping op het algemene hoofdstuk over bereik gelezen worden.
In strafzaken is in beginsel pas dan een grond aanwezig voor het verlenen van rechtsbijstand indien tegen de verdachte ( artikel 27 Sv, definitie verdachte) van een misdrijf een vervolging is aangevangen en hij op grond daarvan ter terechtzitting wordt gedagvaard.
Gehele aanleg
Op grond van artikel 42 Wetboek van Strafvordering (Sv) geldt een toevoeging in strafzaken voor ‘de gehele aanleg’. Onder het bereik van de toevoeging voor de hoofdzaak valt:
- behandeling van het bezwaarschrift tegen de dagvaarding c.q. kennisgeving van verdere vervolging, het hoger beroep en het beroep in cassatie tegen de ter zake genomen beslissing;
- behandeling in verband met het bevel tot gevangenhouding, de verlenging daarvan en het hoger beroep;
- bijstand bij onderzoek(handelingen) door de RC en daarmee vergelijkbare onderzoeken (vóór 1 januari 2013 gerechtelijk vooronderzoek of mini-instructie/getuigenverhoor);
- bezwaar onthouding processtukken door OM;
- bezwaar tegen bevel beperkingen;
- voortgezette behandeling van de strafzaak na aanhouding, schorsing of na verwijzing naar de bevoegde rechter;
- bijstand in strafzaak waarbij de Officier van Justitie opnieuw dagvaardt/oproept na verzet, na intrekking eerdere dagvaarding/oproeping na verzet vóór behandeling ter terechtzitting;
- indienen en behandeling wrakingsverzoek;
- werkzaamheden om sepot te bewerkstelligen;
- opleggen Maatregel Inrichting Stelselmatige Daders (ISD-maatregel);
- beroep tegen een gedragsaanwijzing door de Officier van Justitie ( 6:6:23f Sv) ;
- voortgezette behandeling strafzaak minderjarige verdachte, na zitting ten overstaan van de Officier van Justitie (bijv. SIL of TRIP-zitting);
- rechtsvragen over DNA.
Bovenstaande werkzaamheden vallen onder het bereik van één toevoeging.
Deze opsomming is niet limitatief.
4.1 Geen diversiteit van procedures
4.1.1 Werkzaamheden vóór uitbrengen dagvaarding
Is vóór het uitbrengen van de dagvaarding een toevoeging verstrekt, dan geldt deze toevoeging voor de gehele aanleg (artikel 43 Sv). Zie werkinstructie S040/S050 misdrijven, eerste aanleg.
4.1.2 Strafbeschikking, officierszitting, terechtzitting
De toevoeging verstrekt voor het verzet tegen de strafbeschikking of het bijwonen van een officierszitting geldt ook voor de eventuele behandeling ter terechtzitting bij de (politie)rechter.
4.1.3 Eén dagvaarding = één toevoeging
Per dagvaarding wordt één afzonderlijke toevoeging verstrekt. Deze toevoeging omvat de behandeling van alle feiten en alle parketnummers die in de dagvaarding zijn vermeld.
4.1.4 Hoger beroep
De toevoeging die is afgegeven voor de behandeling van de strafzaak in eerste aanleg geldt ook voor het advies over het instellen van het hoger beroep.
4.1.5 Werkzaamheden vóór ontnemingsvordering
Is vóór de vordering tot ontneming een toevoeging verstrekt, dan geldt deze toevoeging voor de gehele aanleg (artikel 43 Sv). Zie werkinstructie Z230, BOOM.
4.1.6 Bijstand getuige: verdachte
Als een verdachte in een strafzaak ook als getuige wordt gehoord in de strafzaak van een medeverdachte, dan vallen de werkzaamheden voor het gehoor onder het bereik van de toevoeging die aan de verdachte is verstrekt in zijn eigen strafzaak. Ook als sprake is van verschillende parketnummers. Artikel 17 Bvr is hierop van toepassing.
4.1.7 Regeling der zaken
Is bij uitzondering een toevoeging verstrekt voor een veelheid van zaken dan wijs je de overige aanvragen (bijv. vanwege nieuwe boetes) af onder het bereik van deze toevoeging, als sprake is van dezelfde procedure-instantie. Hiervoor gebruik je de volgende tekst:
“Er is een toevoeging verleend onder nummer …… . Van de meerdere aanvragen om een toevoeging heeft de Raad voor Rechtsbijstand er één gehonoreerd omdat de rechtsbelangen zo nauw met elkaar samenhangen en het niet gerechtvaardigd is om hiervoor afzonderlijke toevoegingen te verlenen. (artikel 28, lid 1, aanhef en onder b / artikel 32 Wet op de rechtsbijstand)”
Dit is bijvoorbeeld van toepassing bij klachtzaken gedetineerden of voor regeling der zaken bij katvangers, gijzeling en/of boetes (het op de rails krijgen van het leven van rechtzoekende).
Mogelijke procedure-instanties zijn:
- Officier van Justitie bij administratief beroep (Wet Mulder)
- Kantonrechter bij beroep (Wet Mulder)
- Kantonrechter bij strafrechtelijke overtredingen
- Gerechtshof bij hoger beroep
4.1.8 Klacht gedetineerde
Er is sprake van bereik als er meerdere klachten worden ingediend die voortvloeien uit hetzelfde feitencomplex c.q. incident(en). De toevoeging die aan de gedetineerde is verstrekt voor de klachtprocedure omvat tevens een eventueel schorsingsverzoek bij de voorzitter van de Raad voor de Strafrecht-toepassing.
4.1.9 Vordering tenuitvoerlegging voorwaardelijke veroordeling (last/aanwijzing)
Wordt de tenuitvoerlegging gevorderd wegens het overtreden van de algemene voorwaarde(n) dat in de proeftijd geen strafbare feiten gepleegd worden, dan vallen deze werkzaamheden onder het bereik van de toevoeging verstrekt voor de nieuwe strafzaak. .
Op grond van artikel 6:6:3 Sv wordt voor de tenuitvoerlegging een last/aanwijzing verstrekt. Omdat sprake is van bereik geldt deze last/aanwijzing ook voor de nieuwe strafzaak. Voor de combinatie van de nieuwe strafzaak en de vordering tenuitvoerlegging wordt één last/aanwijzing verstrekt met zaakcode S040.
Is voor de nieuwe strafzaak al een toevoeging verstrekt, dan trek je deze in op grond van artikel 33 lid 1 aanhef en onder d Wrb.
Reguliere aanvragen voor toevoeging in een tenuitvoerlegging wijs je af met tekstcode 218 (Raad niet bevoegd/Last). Zie Handboek Ambtshalve Toevoeging / Aanwijzing onder paragraaf 6.7.1.
4.1.10 Spreekrecht slachtoffer en bijstand getuige
Onder de toevoeging voor benadeelde partij vallen ook de werkzaamheden voor spreekrecht van het slachtoffer en bijstand bij gehoor als getuige.
4.1.11 Beroep (verlenging) huisverbod
Je verstrekt geen afzonderlijke toevoeging voor de betwisting van de verlenging van het huisverbod. Deze wordt behandeld in de lopende beroepsprocedure.
4.1.12 Vordering herroeping voorwaardelijke invrijheidstelling (last/aanwijzing)
Reguliere aanvragen voor toevoeging inzake voorwaardelijke invrijheidstellingen wijs je af met tekstcode 218 (Raad niet bevoegd/Last).
Zie Handboek Ambtshalve Toevoeging / Aanwijzing onder paragraaf 6.11.2.
4.1.13 Bevoegdheid last/aanwijzing
Zie Werkinstructie Bereik paragraaf 1.7
4.2 Geen bereik
4.2.1 Nietige dagvaarding
Wordt verdachte opnieuw gedagvaard, nadat de strafzaak is geëindigd in een uitspraak waarbij de eerdere dagvaarding nietig is verklaard, dan wordt voor dezelfde zaak een nieuwe toevoeging verstrekt. Dit geldt ook voor een nieuwe oproeping voor een ontnemingsvordering als die eerder nietig is verklaard in een uitspraak.
4.2.2 Afzonderlijk rechtsbelang
In de volgende situaties is sprake van een afzonderlijk rechtsbelang en kan een afzonderlijke toevoeging worden verstrekt:
- bezwaarschrift tegen de inbeslagneming van een rijbewijs, als het bezwaarschrift wordt behandeld in de raadkamer ( Z100);
- verzoek schadevergoeding na ten onrechte ondergane inverzekeringstelling/ voorlopige hechtenis (artikel 533 Sv - voorheen 89 Sv) dan wel na vrijspraak (artikel 530 Sv - voorheen 591a Sv) ( Z160);
- vordering tenuitvoerlegging voorwaardelijke veroordeling na overtreding bijzondere voorwaarden ( Z150);
- verweer vordering ontneming wederrechtelijk verkregen voordeel ( artikel 36 e Sr) ( Z230).
4.2.3 Terugverwijzing
Is de zaak (hoger) beroep of cassatie terugverwezen naar een instantie waarvoor eerder een toevoeging is verstrekt, dan voeg je opnieuw toe.
O013
Zie paragraaf 1.6.1.
4.3 Samenloop straf en civiele zaken
4.3.1 Bereik voeging benadeelde partij en civiele vordering
Een voeging benadeelde partij kan samenlopen met een vordering schadevergoeding na onrechtmatige daad ( O010/ O013). In beginsel wordt hiervoor één toevoeging verstrekt.
Als uit de motivering blijkt dat voor beide zaken een afzonderlijke procedure aanhangig is gemaakt kunnen twee (procedure-) toevoegingen worden verstrekt.
Versie |
2.10
|
---|---|
Gewijzigd op | |
Punten |
Inhoudsopgave
- Inleiding
- 4.1 Geen diversiteit van procedures
- 4.1.1 Werkzaamheden vóór uitbrengen dagvaarding
- 4.1.2 Strafbeschikking, officierszitting, terechtzitting
- 4.1.3 Eén dagvaarding = één toevoeging
- 4.1.4 Hoger beroep
- 4.1.5 Werkzaamheden vóór ontnemingsvordering
- 4.1.6 Bijstand getuige: verdachte
- 4.1.7 Regeling der zaken
- 4.1.8 Klacht gedetineerde
- 4.1.9 Vordering tenuitvoerlegging voorwaardelijke veroordeling (last/aanwijzing)
- 4.1.10 Spreekrecht slachtoffer en bijstand getuige
- 4.1.11 Beroep (verlenging) huisverbod
- 4.1.12 Vordering herroeping voorwaardelijke invrijheidstelling (last/aanwijzing)
- 4.1.13 Bevoegdheid last/aanwijzing
- 4.2 Geen bereik
- 4.3 Samenloop straf en civiele zaken