Aantekeningen bij Artikel 24 Wrb
*Uit: Handboek Toevoegen 2007
Artikel 24 Wet op de rechtsbijstand
Aantekening 7 *
Art. 24 Wrb Aanvragen toevoeging: te verstrekken gegevens over de inhoud van de zaak
Het derde lid van artikel 24 Wrb is bedoeld om de raad het materiaal te verschaffen op grond waarvan hij een verantwoorde beslissing op een toevoegingsaanvraag kan nemen. Zowel de aard van het rechtsprobleem als de door de rechtsbijstandverlener te verrichten handelingen zullen bij de aanvraag vermeld moeten worden. De raad toetst vervolgens het belang en de gegrondheid van de zaak, mede aan de hand van de bij algemene maatregel van bestuur (Bdr/Brt) vastgestelde criteria.
De bijzondere bepalingen over de volledigheid van de aanvraag uit de Awb (artikel 4:2) zijn van toepassing. Wanneer de aanvraag onvoldoende gegevens bevat om tot een oordeel te komen, zal de raad alvorens te beslissen, de gemachtigde van de aanvrager in de gelegenheid stellen om aanvullende informatie te verschaffen.
Algemene informatie
Ingevolge de Algemene wet bestuursrecht is de raad verplicht om bij de voorbereiding van de te nemen beslissing de nodige kennis te vergaren over de relevante feiten en af te wegen belangen (artikel 3:2 Awb).
Tegenover de plicht tot kennisvergaring staat de plicht van de aanvrager tot het verstrekken van gegevens en bescheiden die nodig zijn voor de beslissing op de aanvraag en waarover hij redelijkerwijs de beschikking kan krijgen (artikel 4:2 Awb). De zorgvuldige voorbereiding van de beslissing stelt dan ook eisen aan de in te dienen aanvraag.
In de aanvraag dient de zaak zodanig omschreven te zijn dat de beoordelaar van de raad zich een beeld kan vormen van het probleem dat aan de rechtsbijstandverlener is voorgelegd zodat deze in staat is de aanvraag te toetsen aan de wettelijke rechtsbijstand- en toevoegcriteria. De omschrijving van de zaak zal om die reden de volgende elementen dienen te bevatten:
- beschrijving van feiten en omstandigheden die aanleiding geven tot indiening van de aanvraag;
- indien van toepassing, de gronden van de vordering dan wel het verweer;
- indien van toepassing, het financiële belang dat onderwerp vormt van geschil;
- een globale aanduiding van de werkzaamheden;
- in die gevallen waarin rechtsbijstand op basis van toevoeging slechts kan worden verleend op basis van bijzondere omstandigheden, zoals feitelijke of juridische complexiteit, een nadere motivering van de aanvraag.
Bijzondere zaakinformatie
Arbeidsrecht
Met name bij aanvragen voor geschillen betreffende arbeidsvoorwaarden dienen, voor zover aanwezig, afschriften overgelegd te worden van door de rechtzoekende gevoerde correspondentie.
Sociale verzekeringen/voorzieningen en bestuursrechtelijke zaken
Bij een aanvraag voor bezwaar of beroep moet een afschrift van de bestreden beslissing worden meegezonden. In gevallen waarin nog geen beschikking is afgegeven moet de noodzaak worden toegelicht van rechtsbijstand in een dergelijk vroeg stadium, onder overlegging van kopieën van relevante correspondentie, indien aanwezig.
Huurrecht
Indien aanwezig moet een kopie van het schrijven van de verhuurder overgelegd worden waaruit de aard van de vordering blijkt en moet worden aangegeven op welke gronden de vordering wordt betwist. Wanneer de huurder een vordering op de verhuurder heeft is een afschrift nodig van de door de rechtzoekende zelf reeds gevoerde correspondentie,
dan wel een omschrijving op het aanvraagformulier van de stappen die de huurder zelf al heeft ondernomen om tot een oplossing van het geschil te komen.
Second opinion in asielzaken
Aangezien er in het algemeen pas een noodzaak tot second opinion aanwezig zal zijn indien een asielzoeker zich niet kan verenigen met het advies van de advocaat in de asielzaak dient het schriftelijk gemotiveerde advies van de eerste advocaat overgelegd te worden, tenzij uit de aanvraag zelf het advies van de ‘eerste’ advocaat én de opvatting van de asielzoeker daaromtrent goed naar voren komt (zie artikel 12, aantekening 20a).
Vreemdelingenrecht
Bij aanvragen die al voorafgaan aan de bezwaarfase – zoals de aanvraag van een verblijfsvergunning – is een nadere toelichting nodig waarom de rechtzoekende niet zelf activiteiten zou kunnen ondernemen eventueel met behulp van een andere instantie.
Personen- en familierecht
Bij een verzoek tot wijziging van alimentatie of omgangsregeling moet aangegeven worden welke de gewijzigde omstandigheden zijn die een wijzigingsverzoek rechtvaardigen: indien men optreedt voor de verwerende partij dient inzicht verschaft te worden in de aard en inhoud van verweer. Wanneer een tweede maal een toevoeging wordt aangevraagd voor een echtscheiding moet worden aangegeven of sprake is geweest van een verzoening of royement en zo ja, op welke datum zich dit afspeelde daar men geacht wordt een toevoeging nog drie maanden onder zich te houden
Verbintenissenrecht en onrechtmatige daad
Op deze rechtsterreinen is een duidelijke omschrijving van de aard van de zaak en de te verwachten omvang van de werkzaamheden noodzakelijk. Wanneer de rechtzoekende zich verweert tegen een vordering moet een kopie van de vordering worden meegezonden. Bij een op geld waardeerbare vordering moet de hoogte van het betwiste gedeelte en de aard van het verweer worden toegelicht en moeten afschriften worden overgelegd van door de rechtzoekende reeds zelf gevoerde correspondentie. Wanneer het een verzekeringsgeschil betreft zal uit meegezonden correspondentie bijvoorbeeld moeten blijken dat de maatschappij weigert de schade te vergoeden dan wel dat het gaat om de beoordeling van een aanbod zoals bij letselschade het geval kan zijn.
Strafzaken
Steeds dient een kopie van de dagvaarding of oproeping (in geval van cassatie: bericht van of aanzegging zittingsdatum en schriftuur) meegezonden te worden. Indien voorafgaande aan de uitbrenging van de dagvaarding daadwerkelijk rechtsbijstand voor het bereiken van een sepot wordt verleend, moet de aanvraag op dit punt expliciet worden toegelicht.
Vervolgaanvragen
Indien eerder een toevoeging voor hetzelfde of een naar haar aard samenhangend rechtsbelang is afgegeven, dient bij de vervolgaanvraag altijd aangegeven te worden of: - de eerder afgegeven toevoeging is aangewend voor het voeren van een procedure of de behandeling bij een instantie, en - de gevraagde toevoeging eveneens zal worden aangewend voor het voeren van een (andere) procedure of behandeling bij een andere instantie. Wanneer de rechtsbijstandverlener van mening is dat sprake is van een ander rechtsbelang, moet dat nader gemotiveerd worden.
Hoger beroep
Bij een aanvraag om een toevoeging dient een afschrift van de beslissing van de vorige instantie alsmede van de dagvaarding of oproeping te worden meegezonden. Bij een verweer in hoger beroep kan worden volstaan met een kopie van de oproep van deze instantie of de dagvaarding in hoger beroep van de wederpartij.
Verwijzing Juridisch Loket
Indien een medewerker van het Juridisch Loket een rechtzoekende heeft verwezen dient het verwijsformulier bij de aanvraag te worden overgelegd.
Wetgeving na stelselherziening (Wetsvoorstel 30 436)
Artikel 24, eerste lid, onderdeel b, komt te luiden:
b. rechtsbijstand door een medewerker die in dienstbetrekking is bij een voorziening,
tenzij het betreft een medewerker van een voorziening als bedoeld in artikel 7,
tweede lid, of van een voorziening als bedoeld in artikel 8, tweede lid, voorzover het de verlening van rechtshulp betreft;
Na artikel 24 wordt een artikel ingevoegd, luidende:
Artikel 24a
- Bij algemene maatregel van bestuur kunnen soorten zaken worden aangewezen die worden aangemerkt als zaken waarbij de rechtsbijstand bestaat uit het geven van een eenvoudig rechtskundig advies.
- Indien blijkt dat de toevoeging in een zaak waarbij de rechtsbijstand bestaat uit het geven van een eenvoudig rechtskundig advies, niet toereikend is voor de verlening van rechtsbijstand in die zaak, vraagt de rechtsbijstandverlener zo spoedig mogelijk een wijziging van de toevoeging aan