Begrippenlijst
Nachtdetentie
Nachtdetentie is een vorm van voorlopige hechtenis, waarbij jeugdigen ’s avonds, ’s nachts en in het weekend binnen de Justitiële Jeugdinrichting (JJI) verblijven en overdag naar school (of stageplaats), werk of een instelling voor dagbehandeling gaan. De officier van justitie, de jeugdige of diens raadsman, de Raad voor de Kinderbescherming of de Jeugdreclassering kunnen bij de vordering tot bewaring of tijdens de voorgeleiding een verzoek tot nachtdetentie indienen. Als de jeugdige in een JJI wordt geplaatst, wordt er contact opgenomen met de Jeugdreclassering voor het opstellen van een plan van aanpak. Dit plan wordt voorgelegd aan de officier van justitie.
Nareiziger
Om Nederland binnen te komen heeft de nareiziger een machtiging voorlopig verblijf (mvv) nodig. Deze kan worden aangevraagd en moet worden afgehaald bij de Nederlandse diplomatieke vertegenwoordiging in het land van herkomst.
Ook het familielid in Nederland kan de aanvraag in gang zetten. Veelal is VVN hierbij behulpzaam. Na binnenkomst in Nederland moet de nareiziger zich melden bij het AC in Ter Apel.
In Ter Apel moet een asielaanvraag worden ingediend. Daar wordt onderzocht of de nareiziger in aanmerking komt voor directe inwilliging van een afhankelijke asielstatus of dat de nareiziger een zelfstandige asielaanvraag wil indienen. In dat laatste geval zal de nareiziger de A.A./V.A.-procedure doorlopen.
Als de nareiziger kiest voor directe inwilliging volgt geen “procedure” maar wordt alleen onderzoek gedaan naar de personalia (soort kort 1e gehoor). Rechtsbijstand is doorgaans niet noodzakelijk.
Nasalaris
Het nasalaris is bedoeld voor werkzaamheden van de advocaat ná de uitspraak zoals het bestuderen van de uitspraak, het adviseren van de cliënt en het instrueren van de deurwaarder.
normen m.b.t. samenstelling huishouden
Door een fakenaam in te voeren op de plek van de partner kun je de G-norm toepassen.
Als standaard fakenaam gebruiken we “Partner” met geboortedatum 010101.
Het is niet de bedoeling om deze fakenaam van identificatiegegevens als voorletters, adres en/of bsn te voorzien van de echte partner. Je gebruikt altijd de reeds bestaande (Gras klantenbestand) fakenaam “Partner” met geboortedatum 010101.
Omzetting faillissement in Wsnp
geen toevoeging
Een verzoek tot omzetting kan rechtzoekende zelf indienen. De rechtzoekende kan voor de aanvraag van de Wsnp gebruikmaken van het verzoekschrift aangeboden door Bureau Wsnp. De formulieren en een toelichting zijn beschikbaar op bureauwsnp.nl
Ongewenstverklaring
Een vreemdeling die een ernstig strafbaar feit heeft begaan, loopt niet alleen de kans op intrekking van zijn verblijfstitel maar kan door de minister ook nog eens ongewenst worden verklaard voor de duur van een periode van vijf of tien jaar. Gedurende die tijd kan hij niet meer terugkeren naar Nederland en ook geen verzoek tot toelating meer doen. De ongewenst verklaarde vreemdeling die desondanks in Nederland wordt aangetroffen, maakt zich schuldig aan een strafbaar feit, waarvoor hij kan worden gedagvaard. De zaak dient bij de politierechter. Voor deze strafzaak kan, met inachtneming natuurlijk van alle overige criteria, afzonderlijk worden toegevoegd (straf). Er is dus nooit sprake van bereik met eventuele vreemdelingenrechtelijke zaken.
Onherroepelijk
Met onherroepelijk bedoelen we dat er géén lopende procedures meer zijn in beroep of hoger beroep. Maar óók dat de termijn voor het indienen van beroep of hoger beroep is verstreken.
Onredelijk ontslag
Na de toestemming en ontslagvergunning van UWV kan een ontslag onredelijk uitpakken omdat sprake is van “ernstig verwijtbaar handelen of nalaten werkgever” (artikel 7:682 BW). De procedure bij de rechtbank is bedoeld om hetzij de arbeidsovereenkomst te herstellen, hetzij de billijke vergoeding toe te kennen.
Openbaar en bijzonder onderwijs
Er wordt in Nederland onderscheid gemaakt tussen openbare en bijzondere scholen. Bijzondere scholen geven les op basis van godsdienst, levensovertuiging of een visie op het onderwijs. De lessen op een openbare school zijn niet op basis van een godsdienst of levensovertuiging.
Voorbeelden bijzonder onderwijs:
- Algemeen bijzonder;
- Hindoe;
- Islamitisch;
- Protestants-christelijk;
- Reformatorisch;
- Rooms-katholiek;
- Montessorischolen;
- Daltonscholen;
- Jenaplanscholen;
- MBO, bijvoorbeeld ROC
Oslo confrontatie
Een confrontatie waarbij de getuige uit een aantal op een rij opgestelde personen degene moet aanwijzen die volgens hem bij het misdrijf aanwezig is geweest.