Begrippenlijst
- vorige resultaten
- resultaten 1-10
- ...
- resultaten 31-40
- resultaten 41-50
- resultaten 51-60
- ...
- resultaten 81-88
- volgende resultaten
Huisverbod
Op grond van de Wet tijdelijk huisverbod (per 1 januari 2009) kan de burgemeester, eventueel via de Officier van Justitie een preventief huisverbod opleggen aan degene van wie (een dreiging van) huiselijk geweld uitgaat. Het huisverbod houdt in dat betrokkene voor een bepaalde periode (in beginsel 10 dagen, te verlengen met maximaal 18 dagen) zijn woning niet mag betreden en ook geen contact mag opnemen met zijn huisgenoten zoals echtgeno(o)t(e), partner, kinderen, enzovoorts.
IBG is DUO
Per 1 januari 2010 is de Informatie Beheer Groep opgegaan in de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).
Katvanger
Een katvanger is iemand die meerdere kentekens – al dan niet onterecht – op zijn/haar naam heeft. Om dit probleem op te lossen kan deze persoon een kopie van het proces-verbaal van aangifte van diefstal of verlies van een kenteken overleggen bij de RDW. De kentekens die na datum van aangifte op naam van de persoon zijn geregistreerd worden dan verwijderd.
Hetzelfde geldt voor aanslagen wegenbelasting die op deze kentekens worden geheven. Alleen is hier geen sprake van bestandskoppeling tussen de RDW en de Belastingdienst, dus ook hier dient een kopie van het proces-verbaal van aangifte te worden overgelegd.
Koninkrijk der Nederlanden/geen Nederlandse rechtssfeer
Aruba, Sint Maarten en Curaçao zijn afzonderlijke landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Bonaire, Sint Eustatius en Saba (de BES-eilanden, tegenwoordig genoemd Caribisch Nederland) zijn sinds 2010 bijzondere gemeenten van het Koninkrijk der Nederlanden.
De benaming Nederlandse Antillen wordt alleen nog gebruikt als verzamelnaam voor alle eilanden in de Caraïbische Zee die tot het Koninkrijk der Nederlanden behoren, ongeacht de uiteenlopende statussen.
Ongeacht hun status (afzonderlijk land of bijzondere gemeente) vallen de eilanden niet onder de Nederlandse rechtssfeer, zoals bedoeld in de Wrb. Er is immers geen sprake van Koninkrijk der Nederlanden in Europa. Ook Suriname valt niet onder de Nederlandse rechtssfeer.
De afzonderlijke landen en bijzondere gemeenten hebben hun eigen regeling voor kosteloze rechtshulp
Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO)
Het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) vordert achterstallige alimentatiebetalingen als deze bijdrage is vastgesteld door de rechter; er minimaal één maand achterstand is; er een betalingsachterstand is van minimaal €10,- en de achterstand op het moment van inschakeling niet ouder is dan 6 maanden.
Medisch haalbaarheidsonderzoek
Een medisch haalbaarheidsonderzoek is een zogenaamde quickscan waarbij een kort onderzoek naar de medische haalbaarheid van een letselschade zaak wordt verricht. Met een MHO kan snel en tegen relatief beperkte kosten meer duidelijkheid worden verkregen over de medische basis van de aansprakelijkheidsvraag en daarmee voor de afweging die de rechtzoekende zal maken omtrent een eventueel te starten (vervolg) procedure. Bovendien worden met dit onderzoek gegevens verzameld die essentieel kunnen zijn in de buitengerechtelijke of gerechtelijke fase van het geschil. Deze gegevens kunnen voor partijen immers een goede basis vormen om er in onderling overleg uit te komen. Als partijen onderling niet tot overeenstemming komen kan het geschil beter onderbouwd aan de rechter worden voorgelegd.
Gebruikelijk is dat kosten die aan een dergelijk onderzoek zijn verbonden voor rekening komen van de rechtzoekende (zie artikel 4 Bvr). De kosten van (met name) het deskundigenbericht kunnen zo hoog oplopen dat dit voor een Wrb-gerechtigde niet valt op te brengen. Bij bewezen aansprakelijkheid kunnen de kosten in rekening worden gebracht bij de wederpartij, maar rechtzoekende moet vooraf de afweging maken of hij de zaak doorzet/ door kan zetten vanwege de hoge kosten. Dit levert rechtsongelijkheid op tussen draagkrachtige en minder draagkrachtige rechtzoekenden. Reden waarom deze regeling in het leven is geroepen.
Mensenhandel
Mensenhandel komt voor in combinatie met ernstige gewelds- of zedenmisdrijven, bijvoorbeeld prostitutie. Of in combinatie met uitbuiting, bijvoorbeeld moderne slavernij in de land- of wegenbouw.
Milieubelang kan zijn:
- Daadwerkelijk ervaren milieuhinder
- Aanwijsbare potentiële schade aan het milieu die niet of uitsluitend door ingrijpende sanering ongedaan gemaakt kan worden
- Gezondheidschade door milieuhinder
- voorkomen van belasting van het milieu: er kan door anders te handelen milieuwinst worden behaald
- Schade aan natuur- en landschapswaarden
- Behoud van de draagkracht van het milieu
- WOB-verzoek / WOO-verzoek om milieu informatie
Minderjarige
Een verdachte die op het moment van de pleegdatum van het strafbaar feit de leeftijd van achttien jaar nog niet heeft bereikt. Verdachten jonger dan 12 jaar kunnen strafrechtelijk niet worden vervolgd en hebben om die reden geen recht op gefinancierde piketbijstand.
Minuut
Minuut is een intern stuk opgesteld door het bestuursorgaan, bijvoorbeeld de IND. De ABRvS heeft in haar uitspraken van 19 oktober 2011, 201100146/1/H3 en van 26 juni 2008, 200800038/1 bepaald, dat de IND geen inzage dan wel een kopie hoeft te verstrekken van de minuut. Het stuk speelt een rol in het besluitvormingsproces, maar maakt geen deel uit van de uiteindelijke beslissing.
- vorige resultaten
- resultaten 1-10
- ...
- resultaten 31-40
- resultaten 41-50
- resultaten 51-60
- ...
- resultaten 81-88
- volgende resultaten