Begrippenlijst - Letter p
Prejudiciële vragen
Prejudiciële vragen worden ingediend bij de Hoge Raad door de griffier van het gerecht waar de hoofdzaak dient. De procedure verloopt in grote lijnen als een gewone cassatieprocedure.
Als de prejudiciële vragen in behandeling worden genomen, wordt aan partijen een termijn verleend van 6 weken voor het indienen van schriftelijke opmerkingen. De advocaat moet hiervoor zijn ingeschreven bij de Hoge Raad. De Hoge Raad neemt een beslissing, waarna de zaak weer verdergaat bij het gerecht dat de prejudiciële vraag heeft gesteld.
De prejudiciële vragen kunnen ook NIET worden behandeld door de Hoge Raad, als de vraag van onvoldoende gewicht is om beantwoording te rechtvaardigen. Of omdat de vraag zich niet leent voor prejudiciële beantwoording.
Pro-formazitting
Een bevel tot gevangenhouding kan door de raadkamer van de rechtbank tot twee maal toe worden verlengd. Dat mag in totaal nooit meer dan 90 dagen zijn. Wanneer na 90 dagen het onderzoek nog niet is voltooid, moet de zaak pro forma bij de rechtbank worden aangebracht om de gevangenhouding voort te zetten.
De raadsman en de verdachte hoeven niet te verschijnen. Als de verdachte ter zitting aanwezig wil zijn, zal de raadsman in het algemeen mee komen. Er vindt geen inhoudelijke behandeling plaats.’