Begrippenlijst - Letter b
Basisregistratie Personen (BRP)
Iedere persoon in de Basisregistratie Personen (BRP) heeft een eigen, digitale persoonslijst. Op deze lijst staan de volgende gegevens:
- naam
- geboortedatum
- geslacht
- geboorteplaats en -land
- burgerservicenummer (BSN)
- ouders
- nationaliteit
- huwelijkspartner of geregistreerd partner
- overlijden
- verblijfplaats
- kind(eren)
- verblijfstitel (als rechtzoekende niet de Nederlandse nationaliteit heeft)
- gezagsverhouding en curatele
- reisdocumenten (paspoort of ID-kaart)
- kiesrecht
Beleidssepot
Er is sprake van beleidssepot als vervolging technisch haalbaar is, maar het op gronden aan het algemeen belang ontleend onwenselijk is om te vervolgen (opportuniteitsbeginsel).
Er zijn drie soorten beleidssepot:
- De zaak wordt geseponeerd onder de algemene voorwaarde dat binnen 2 jaar geen strafbaar feit wordt gepleegd. Er is geen straf of maatregel opgelegd, rechtzoekende is niet schuldig bevonden.
- De OvJ stelt een bijzondere voorwaarde en wanneer de verdachte deze naar behoren heeft vervuld wordt alsnog geseponeerd.
- Er volgt een beleidssepot na een mislukte executie van een strafbeschikking. Bijvoorbeeld omdat de bestrafte al gegijzeld is geweest of andere opportuniteitsbeginselen.
Benadeelde partij
Degene die rechtstreeks schade heeft geleden door een strafbaar feit, kan zich terzake van zijn vordering tot schadevergoeding als benadeelde partij, voegen in het strafproces (artikel 51a lid 1 Sv).
Beschermingsbewind
Beschermingsbewind is een maatregel die een rechter kan nemen voor een meerderjarige die vanwege zijn lichamelijke en/of geestelijke toestand of het hebben van problematische schulden niet goed zijn belangen van vermogensrechtelijke aard kan behartigen. De maatregel houdt in dat de rechter iemand als bewindvoerder over het vermogen van de persoon aanstelt. Het wordt ook wel onderbewindstelling genoemd, bedoeld ter bescherming van de persoon in kwestie en zijn of haar vermogen.
Beschermingstafel
Met ingang van 1 januari 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de gehele jeugdzorg, zowel het vrijwillig kader, als het gedwongen kader. Dit biedt kansen om tot meer samenwerking en betere afstemming tussen gedwongen en vrijwillig kader te komen. De focus ligt hierbij op het vroegtijdig aanbieden van de juiste en passende zorg en het versterken van de omgeving en het netwerk van het kind en het gezin. In Haaglanden is de jeugdbeschermingstafel ontwikkeld voor de toeleiding van kinderen naar de gedwongen hulpverlening. De jeugdbeschermingstafel bespreekt met ouders, kinderen ouder dan twaalf jaar en de melder of een raadsonderzoek noodzakelijk is, dan wel onder welke voorwaarden dit afgewend /uitgesteld kan worden.
Bron (VNG): http://www.jeugdbeschermingstafel.nl (april 2018)
Beslagvrije voet
De hoogte van de beslagvrije voet is wettelijk vastgelegd en is - bij voldoende inkomen - minimaal 95% van de toepasselijke bijstandsnorm, inclusief vakantiegeld. Als het inkomen lager is dan de toepasselijke bijstandsnorm is de beslagvrije voet 95% van het inkomen. De hoogte van de beslagvrije voet hangt af van de huishoudsamenstelling, namelijk alleenstaand of gehuwd, wel of geen kinderen (leeftijd en aantal kinderen is niet van belang). Daarnaast wordt bij de berekening van de beslagvrije voet rekening gehouden met de hoogte van de woonlasten, of er sprake is van een koopwoning en of er sprake is van een lease-auto met bijtelling.
Beslissingen van bestuursorgaan
In het volgende geval beoordeel je een informele afhandeling van een bezwaarschrift ook als beslissing waarvoor je de procedurevergoeding verstrekt:
- Na ontvangst van het bezwaarschrift, eventueel gevolgd door een (telefoon)gesprek, volgt direct een nieuw (primair) besluit maar zonder beslissing op bezwaar = procedurevergoeding.
Het nieuwe (primaire) besluit is daarbij door de Raad gelijkgesteld aan de beslissing op bezwaar.
Bijzondere curator artikel 1:212 BW
Indien een verzoek wordt ingediend dat betrekking heeft op de afstamming van een minderjarig kind, wordt door de rechtbank een bijzondere curator benoemd op grond van artikel 1:212 BW. Deze bijzondere curator is altijd een advocaat.
Bijzondere curator artikel 1:250 Bw
De rechter kan, bijvoorbeeld in het kader van de echtscheidingsprocedure, op grond van artikel 1:250 BW ambtshalve een bijzondere curator benoemen die de belangen van een of meerdere minderjarige(n) behartigt. De minderjarige(n) zelf, of andere personen die nauw bij de zaak betrokken zijn (bijvoorbeeld de ouders), kunnen om de benoeming van een bijzondere curator verzoeken aan de rechter. Deze bijzondere curator hoeft geen advocaat te zijn, maar kan bijvoorbeeld ook een mediator zijn.
Bronstaatbeginsel
Op grond van het bronstaatbeginsel (ook wel het situsbeginsel genoemd) heft een staat belastingen naar bijvoorbeeld het inkomen van personen die niet in die staat wonen of gevestigd zijn, maar die wel inkomen genieten dat zijn oorsprong in die staat heeft. Ook voor de toepassing van het bronstaatbeginsel is de nationaliteit van de persoon die het inkomen geniet in de regel niet van belang.