Extra oproep: help uw cliënt via de Regeling adviestoevoeging zelfredzaamheid
Sinds 1 juli kunt u cliënten die bij u aankloppen, omdat zij vooraf niet door een eerstelijns voorziening geholpen konden worden maar ook niet in aanmerking blijken te komen voor een toevoeging, alsnog helpen via de Regeling adviestoevoeging zelfredzaamheid (Ratz). Deze kosteloze tijdelijke regeling biedt burgers die daardoor tussen wal en schip dreigen te geraken een kans op rechtshulp. En door dit te doen helpt u mee aan onderzoek naar in wat voor zaken deze hulp nu ontbreekt, doordat de problematiek de huidige reikwijdte van de eerstelijn overstijgt en doorverwijzing volgens de huidige richtlijnen van de Raad voor Rechtsbijstand nog niet mogelijk is. Op basis van de opgedane ervaringen en een evaluatie, waar ook de aanvraagprocedure onderdeel van uitmaakt, wordt via een onafhankelijke commissie advies uitgebracht over waar betreffende rechtsproblemen het beste belegd kunnen worden en of werkinstructies hiervoor moeten worden aangepast. Het advies kan dan betrokken worden bij de verbetering van het huidige stelsel.
Toch rechtshulp bij in schrijnende zaken
Er komen bij u ongetwijfeld klanten binnen bij wie u ziet dat rechtshulp echt noodzakelijk is en dat zij ten einde raad zijn omdat er in de eerstelijns voorziening op dat moment geen hulp gegeven kon worden en waarvoor binnen de huidige richtlijnen van de Raad geen toevoeging mogelijk is. Denkt u dan ook aan de mogelijkheid van aanmelding voor de Ratz. Als advocaat heeft u er zicht op of uw cliënt voor een Adviestoevoeging zelfredzaamheid in aanmerking zou kunnen komen. Dus meld uw cliënt hiervoor aan. Deze tijdelijke regeling is speciaal in het leven geroepen om deze burgers te helpen.
Kosteloze voorziening voor de burger
Voor de Adviestoevoeging zelfredzaamheid (Atz) is geen eigen bijdrage verschuldigd. Het kost de burger dus niets. Dus komt u bijvoorbeeld zaken tegen waarbij onder de huidige wet- en regelgeving pas in een later stadium gefinancierde rechtsbijstand verstrekt kan worden, maar gezien de zwaarwegende gevolgen voor de burger vroegtijdige rechtshulp nodig is? Of wordt verondersteld dat het probleem van de burger niet juridisch complex is maar er is sprake van een dermate ingewikkelde of schrijnende situatie dat de burger het echt niet zelf kan? Vraag om een Atz en meld u aan voor de regeling.
Aanvraag Atz
De procedure van aanvraag loopt via het Juridisch Loket. Zij doen een eerste check en kijken daarbij of zij toch ook niet (eerst) onder andere zelf van betekenis kunnen zijn voor de aangedragen cliënt. De Raad besluit uiteindelijk of er een Atz wordt afgegeven.
Het streven is de procedure van aanvraag zo eenvoudig mogelijk en zo min mogelijk bureaucratisch te laten zijn. Er zijn signalen dat dit nog wel enige verbetering behoeft. Zo kan het proces van afhandeling wellicht sneller. Hier zijn we mee aan de slag en we besteden er in de evaluatie ook aandacht aan.
Ondertussen dringen we er toch op aan uw cliënten te helpen via een Atz. Heeft u een indicatie dat uw cliënt in aanmerking kan komen voor een Atz? Neemt u contact op met het Juridisch Loket via het e-mailadres [email protected]
Aanmelding via de Raad voor Rechtsbijstand
Met de verwijzing van het Juridisch Loket kunt u vervolgens via de website van de Raad een aanvraag Atz doen.
U kunt uw aanvragen indienen tot het einde van de looptijd van de regeling, zijnde eind maart 2022 of tot het maximum van 6500 zaken bereikt is.
Mocht een advies op basis van de Atz niet voldoende zijn, dan kan de Raad deze op verzoek van de advocaat omzetten naar een Toevoeging zelfredzaamheid (Tz). Hiervoor geldt dan wel de (reguliere) eigen bijdrage. Ook hierover leest u meer op onze site.
Meer informatie / opmerkingen
Meer informatie over de regeling, zoals de voorwaarden en de aanmeldingsprocedure, is de vinden op www.rvr.org. Heeft u opmerkingen over de procedure, dan kunt u deze melden bij mevrouw J. Lubbers, Concern Liaison op [email protected].