Infobericht rechtsbijstand Afghaanse evacués
In Nederland zijn ruim 1900 geëvacueerde Afghanen opgevangen. Op dit moment is dat op speciale locaties in Harskamp, Heumensoord, Zoutkamp en Zeist. Zij krijgen de komende tijd een verkort asielproces, buiten de reguliere AC-procedures, waarbij ook rechtsbijstand voor deze groep wordt georganiseerd.
De asielprocedure voor geëvacueerde Afghanen verloopt als volgt:
Voorregistratie door de IND
De voorregistratie waarbij de IND de namen en verblijfplaatsen van Afghanen behorend tot deze groep inschrijft is afgerond.
Screening
De IND verricht een korte screening op openbare orde en nationale veiligheid.
Identificatie en Registratie
De Koninklijke Marechaussee (KMar) zorgt voor de identificatie en registratie van de geëvacueerden. Dit betekent dat de KMar:
- pasfoto’s maakt en vingerafdrukken afneemt;
- de officiële asielaanvraag voor ondertekening voorlegt aan de geëvacueerden;
- meegebrachte documenten controleert.
Voorlichting door VWN
Medewerkers van Vluchtelingenwerk Nederland (VWN) geven algemene voorlichting over de asielprocedure.
Voorbereiding rechtsbijstand
Er zijn advocaten beschikbaar op locatie om de geëvacueerden voor te bereiden op het gehoor met de IND. Dit gebeurt voordat de procedure begint.
Gehoren IND
De IND hoort de geëvacueerden met hulp van een tolk. De geëvacueerden kunnen hun verhaal vertellen en de IND stelt daar vragen over.
Beslissing
Als er geen verder onderzoek nodig is, dan neemt de IND een besluit op de aanvraag. Dit kan al direct na het gehoor. Bij aanwijzingen voor 1F of gevaren voor de nationale veiligheid is er eerst meer onderzoek nodig.
Verblijfsvergunning
Krijgt de geëvacueerde een positief besluit? Dan krijgt deze een verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd (5 jaar).
Nabespreking door rechtsbijstand
Een advocaat bespreekt het rapport van gehoor met de betrokken asielzoeker(s) om te controleren of alle relevante gegevens daar correct en volledig in staan weergegeven. De advocaat dient hierop indien nodig correcties en aanvullingen in bij de IND. Deze nabespreking kan in de praktijk ook na het uitbrengen van de beschikking plaatsvinden.
Invulling van de rechtsbijstand aan deze groep asielzoekers
Planning Legal Aid
De afdeling Legal Aid van de Raad voor Rechtsbijstand (de Raad) organiseert de planning van de rechtsbijstand voor deze groep asielzoekers.
De rechtsbijstand vindt plaats op de locatie waar deze asielzoekers verblijven. Als daar onvoldoende voorzieningen beschikbaar zijn, kan worden uitgeweken naar een andere behandellocatie.
De Raad koppelt alle geëvacueerde Afghanen aan een advocaat en plant de zaken in voor voorbereidende gesprekken, zoals bij een ‘dag -1’ in de gebruikelijke asielprocedure.
Onder deze groep bevinden zich veel gezinnen. Zij worden per gezin aan één advocaat gekoppeld.
Per advocaat worden maximaal vier zaken per procesdag toegekend.
De advocaat ontvangt een toevoeging voor de verleende rechtsbijstand. Hierover volgt binnenkort nader bericht.
De zaken worden evenredig verdeeld onder advocaten die deelnemen aan de AC-roosters conform de distributieregeling. Ook in zaken waarin zich al een voorkeursgemachtigde heeft gesteld, kan Legal Aid logistieke ondersteuning bieden.
Er wordt ingezet op het gebruik van persoonlijke tolken aanwezig op locatie.
Rol rechtsbijstand
De rol van de advocaat is in deze zaken mogelijk vooral die van procesbegeleider. Maar de advocaat kan er ook voor zorgen dat het verhaal van cliënt zo helder en volledig mogelijk in het dossier komt. Zo wordt bijgedragen aan een duurzaam besluit.
Er wordt uitgegaan van twee rechtsbijstand momenten in deze verkorte procedures.
Voorbereidend gesprek
De Raad ontvangt van de IND de relevante stukken van de voorregistratie en zet deze door naar de gekoppelde advocaat. Deze kan zich dan een beeld vormen van de identiteit, gezinssamenstelling en relevante achtergrond (waaronder de activiteiten en positie in Afghanistan) van deze cliënten.
De advocaat komt naar de locatie voor het eerste gesprek. Op deze voorbereidende dag kan de advocaat kennismaken met cliënten, zijn rol in deze asielprocedure toelichten en cliënten voorbereiden op het komende gehoor met de IND.
Het gehoor met de IND vindt ook plaats op locatie, met gebruik van een persoonlijke tolk. Het gehoor heeft de opzet van een nader gehoor zoals bekend uit de algemene asielprocedure. De asielzoeker kan hierbij de asielmotieven nader toelichten en de IND kan nadere vragen stellen. Gehoren met gezinnen worden gezamenlijk gehouden. Van het gehoor wordt een rapport opgemaakt.
Nabespreking
Een tweede rechtsbijstand moment zal de nabespreking van het rapport van gehoor zijn. De advocaat controleert dan met cliënt of verklaringen correct zijn weergegeven in het rapport van gehoor. Hierbij kan extra aandacht worden besteed aan de weergegeven personalia van familieleden (mede met het oog op mogelijke nareis) en de aard van de werkzaamheden en activiteiten in Afghanistan die nu een asielmotief vormen. Ook is er gelegenheid om correcties en aanvullingen in te dienen bij de IND.
Als de IND al een inwilligende beschikking heeft uitgebracht, kan de nabespreking nog hierna plaatsvinden en kunnen eventuele correcties en aanvullingen worden toegevoegd aan het dossier.
Contact
Eventuele vragen over de planning van deze zaken kunt u richten tot:
- Locatie Zoutkamp: Adri Dijk, [email protected] of 06 - 23 63 20 06
- Locaties Zeist en Harskamp: Aafke ten Napel, [email protected] of 06 - 55843733
- Locatie Heumensoord: Berthe
Udo, [email protected], [email protected] of 06-22815132 of via AC Zevenaar 088-0431572.