Samenvoeging eerste gehoor en aanmeldgehoor in de asielprocedure
Op 25 juni a.s. vindt er een wijziging plaats in het Vreemdelingenbesluit die onder meer ziet op de samenvoeging van het eerste gehoor en het aanmeldgehoor in de asielprocedure. Deze wijziging heeft geen gevolgen voor de huidige vergoeding in de AA-procedure en dat is daarom de kern van een aangepaste werkinstructie “Art. 05a Bvr A.A./V.A.-procedure V061 t/m V066” die vanaf dezelfde datum ingaat.
Achtergrond wijziging van het Vreemdelingenrecht
In de Nota van Toelichting bij het Besluit vermeldt de Staatssecretaris als reden voor de wijziging dat het aanmeldgehoor en het eerste gehoor deels dezelfde vragen bevatten over identiteit, nationaliteit, reisroute en (eventuele) familieleden. Dit beschouwt de Staatssecretaris Broekers-Knol als een dubbeling van het proces. Vandaar dat zij heeft besloten het aanmeldgehoor en het eerste gehoor samen te voegen. In de praktijk betekent dit dat het eerste gehoor vervalt en voortaan in het aanmeldgehoor ook beperkt wordt ingegaan op de asielmotieven.
Ook voorziet het Besluit in de mogelijkheid om de algemene asielprocedure op voorhand met drie dagen te verlengen (AA+). Er zijn in deze verlengde algemene asielprocedure van negen dagen dan extra dagen beschikbaar voor het nader gehoor, de nabespreking van het nader gehoor en de zienswijze. Dit is vergelijkbaar met de huidige mogelijkheid tot verlenging van de AA (VAA). Hiervoor wordt geen extra vergoeding toegekend.
Voor meer informatie over de achtergrond over de wijziging van het Vreemdelingenbesluit verwijzen we u naar de informatiepagina van de IND.
Aanpassing van de werkinstructie
De wijziging vergt een actualisering van de huidige werkinstructie voor de vaststelling van de modulair opgebouwde vergoeding in de AA-procedure.
In de huidige werkinstructie maken we onderscheid in drie fases. Iedere doorlopen fase geeft recht op een vergoeding van 4 punten. Deze vergoeding blijft ook in de nieuwe werkinstructie in stand. Alleen zorgt de genoemde wijziging van het Vreemdelingenbesluit ervoor dat in de werkinstructie de activiteiten per fase (deels) zijn herbenoemd.
Met ingang van 25 juni 2021 vallen onder fase 1 (dag 1) alle werkzaamheden die voorafgaand aan het inhoudelijk onderzoek door de IND zijn uitgevoerd, waaronder het gehoor in de aanmeldfase. Ook het nader gehoor en de nabespreking van een inwilligende beslissing vallen onder deze fase. De vergoeding voor deze fase bedraagt 4 punten.
Komt het niet tot een nader gehoor in een zaak? Dan bedraagt de vergoeding geen 4 punten, maar kunnen wij net als nu wel een LAT afgeven voor advieswerkzaamheden in die eerste fase. Dit is bijvoorbeeld aan de orde als rechtzoekende de asielaanvraag intrekt of met onbekende bestemming is vertrokken.
Tot fase 2 (dag 2 en 3) rekenen we de nabespreking van het nader gehoor, het maken van correcties en aanvullingen op het nader gehoor en het bespreken van het voornemen. Is zowel fase 1 als 2 doorlopen? Dan bedraagt de vergoeding 8 punten.
Fase 3 (dag 4, 5 en 6) bestaat uit het bespreken van het voornemen, het indienen van de zienswijze en het nabespreken van de beschikking. Voor het doorlopen van drie fases ontvangt u een vergoeding van 12 punten.
Vragen?
Heeft u vragen over dit onderwerp? Dan kunt u ons op werkdagen bereiken via de helpdesk asiel- en vreemdelingenrecht:
088 - 787 10 00 (kies in het keuzemenu voor optie 1).