Aanpassing deskundigheidseisen voor vreemdelingenbewaring vanaf 2026
Vanaf 1 januari 2026 past de Raad voor Rechtsbijstand de deskundigheidseisen voor deelname aan de vreemdelingenpiketplanning vanaf 2026 aan. Het doel is om te zorgen dat alle advocaten die beroepen en vervolgberoepen vreemdelingenbewaring behandelen ook voldoende (actuele) kennis en ervaring hebben op het terrein van vreemdelingenbewaring.
Voor de meeste advocaten die nu beroepen en vervolgberoepen vreemdelingenbewaring behandelen heeft dit geen gevolgen.
Nieuwe regels voor specialisatie
Vanaf 2026 wordt een aparte specialisatie "vreemdelingenbewaring" ingevoerd. Advocaten die voor deze specialisatie staan ingeschreven, kunnen (als ze willen) deelnemen aan de vreemdelingenpiketplanning.
Voor wie verandert er niets?
De circa 200 advocaten die nu al ingeschreven staan voor de vreemdelingenpiketplanning, worden automatisch ingeschreven voor de specialisatie vreemdelingenbewaring én de vreemdelingenpiketplanning. Voor hen verandert er in de praktijk niets.
Wat verandert er?
- Advocaten die alleen de specialisatie "vreemdelingenrecht" hebben en niet "vreemdelingenbewaring" kunnen vanaf 1 januari 2026 geen lasten meer ontvangen voor het behandelen van beroepen of vervolgberoepen vreemdelingenbewaring (toevoegingen met zaakcodes Z140 en Z141).
- Advocaten die jaarlijks één of meer (vervolg)beroepen vreemdelingenbewaring behandelen zonder op de vreemdelingenpiketplanning te staan en alleen voor de specialisatie vreemdelingenrecht staan ingeschreven, worden hierover in de loop van 2025 door de Raad geïnformeerd. Zij krijgen de kans om zich alsnog in te schrijven voor de specialisatie vreemdelingenbewaring.
Uitzonderingen voor grensdetentie
Grensdetentiezaken op grond van artikel 6 Vreemdelingenwet 2000 zullen niet onder de nieuwe specialisatie vreemdelingenbewaring vallen. Toevoegingen op dit terrein worden afgegeven aan asieladvocaten die op het grensdetentierooster van AC Schiphol staan. Toevoegingen voor grensdetentie worden nu nog afgegeven op zaakcode Z140. Vanaf 2026 worden deze toevoegingen afgegeven op een andere zaakcode, waarvoor (net als nu het geval is) inschrijving voor de specialisatie asiel- en vluchtelingenrecht en de subspecialisatie grensdetentie (artikel 6.28 inschrijvingsvoorwaarden) vereist is. Met de rechtspraak is afgesproken dat op de last wordt afgegeven of het een grensdetentiezaak (artikel 6 Vreemdelingenwet) of (vervolg) beroep vreemdelingenbewaring (artikel 59 Vreemdelingenwet) betreft.
Huidige situatie en reden voor verandering
Nu is het zo dat advocaten met de specialisatie vreemdelingenrecht ook vreemdelingenbewaringszaken mogen behandelen. Dit garandeert echter niet dat zij altijd voldoende kennis en ervaring hebben met vreemdelingenbewaring. Enkele tientallen advocaten behandelen deze zaken zonder dat de Raad kan waarborgen dat ze voldoende actuele kennis en ervaring hebben op het terrein van vreemdelingenbewaring.
Aangezien wij dit niet wenselijk vinden, passen wij de deskundigheidseisen aan op advies van de Landelijke Adviescommissie Rechtsbijstand Asiel- en Vreemdelingenbewaring (LARAV) en in overleg met de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA).
Samenvatting van de deskundigheidseisen vanaf 2026
- Advocaten moeten ingeschreven zijn voor de specialisatie vreemdelingenbewaring voor het behandelen van beroepen en vervolgberoepen vreemdelingenbewaring (toevoegingen met zaakcode Z140 en Z141).
- De circa 200 huidige advocaten in de vreemdelingenpiketplanning worden automatisch ingeschreven.
- Grensdetentie krijgt een aparte zaakcode.
Met deze veranderingen wil de Raad via de inschrijvingsvoorwaarden waarborgen dat er altijd actuele en voldoende kennis en ervaring is op het terrein van vreemdelingenbewaring bij de behandeling van deze (vervolg)beroepen.